Komentara: 6
Pregleda: 8221

Sunce hladi sladoled

14.05.2013. u 23:22h
Izvor: Dnevnik Online
Robert i Josip Grabarević, mladi pronalazači iz Subotice univerzalnog ekološkog vozila na solarnu energiju za pokretnu prodaju sladoleda koje pokreće i hladi pet solarnih panela, svoj izum iz Subotice sele u Novi Sad.
Sunce hladi sladoled

Oni su do sada osvajali nekoliko prestižnih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za svoj specifični proizvod koji počiva na modernim tehnologijama. Grabarevići su osvojili deset zlatnih medalja, statua, pehara, plaketa i diploma, a na Međunarodnom sajmu inovacija, pronalazaštva i novih tehnologija „Arhimed”, održanom nedavno u Moskvi, Grabarevići su osvojili zlatnu medalju za inovativnost, primenljivost i atraktivnost.

- Prototip vozila sa jednom vitrinom predstavljen je javnosti u maju prošle godine na Paliću, imamo dozvole, a okončana je i izrada alata za serijsku proizvodnju univerzalnog ekološkog vozila na solarnu energiju za pokretnu prodaju sladoleda. Od grada smo dobili prostor u biznis inkubatoru.

Planiramo da poboljšamo naš proizvod i do sada smo uspeli da smanjimo potrošnju energije koja je sada manja za oko 30 odsto. Nameravamo da postavimo rotirajuće fleksibilne solarne panele koji će imati dvostruku funkciju: poboljšaće punjenje automatizovanim praćenjem Sunca i doprineće estetskom izgledu vozila – rekao je Robert Grabarević.

Prototip vozila košta 15.000 i 18.000 evra. Ova ekološka mašina ima led rasvetu, antibakteriološku kerok radnu ploču i sudoperu, slavine na senzor i može da pređe 40 kilometara uz pomoć Sunca. Sprava može da radi još 12 sati bez sunčeve energije.

Sunce hladi sladoled

Prilog RTV Yueco:

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8221

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.