Komentara: 5
Pregleda: 2192
Foto

Sudski izvršitelji iz Mađarske predstavili sistem e-aukcija

09.08.2018. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici Radne grupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju sastali su se u Gradskoj kući sa predstavnicima Reda sudskih izvršitelja Mađarske, kako bi razgovarali o mogućnostima za uvođenje sistema elektronskih aukcija, koji se primenjuje Mađarskoj.
Sudski izvršitelji iz Mađarske predstavili sistem e-aukcija

U izvršnom postupku Republike Mađarske više od osam godina funkcioniše sistem elektronskih aukcija. Predsednik Reda sudskih izvršitelja Mađarske, Đerđ Šadl kaže da ovakva praksa ima niz prednosti, što značajno smanjuje mogućnost zloupotreba.

- Prednosti ovakvog sistema se ogledaju pre svega, u transparentnosti, jer se prilikom izvršne naplate novčanih potraživanja lakše sprovodi fer postupanje. Izbegava se mogućnost dogovaranja među učesnicima licitacije i na taj način se postižu veći iznosi prilikom prodaje imovinskih predmeta. Na taj način,  štite se interesi poverilaca - istakao  je Šadl.

Sudski izvršitelji iz Mađarske predstavili sistem e-aukcija

U našoj zemlji u toku je  postupak  izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, te je prema rečima predsednice Komore javnih izvršitelja Srbije, Aleksandre Trešnjev, sada prilika da se ovakav sistem uvede i kod nas.  E-aukcije, po njenom mišljenju,  predstavljaju napredak u  sprovođenju procesa javnih prodaja.

- To je dalji korak u unapređenju javnih prodaja, jer omogućava sticanje boljih uslova za ostvarivanje bolje cene u javnoj prodaji i sijaset drugih prednosti koje ovaj način prodaje donosi. Ovo je trend u svim evropskim, razvijenim zemljama.  Na međunarodnim skupovima uverili smo se da se elektronske prodaje danas obavljaju i u azijskim zemljama, pa više nema opravdanja da se takva mogućnost ne uvede u Republici Srbiji. Sada je pravi trenutak da razgovaramo na ovu temu, imajući u vidu da bi Radna grupa mogla da stvori normativni okvir za takvu vrstu prodaje - rekla je Aleksandra Trešnjev, podsećajući da je izvšiteljima u Srbiji i do sada mnogo pomoglo iskustvo kolega iz susedne Mađarske.

Izvor: Subotica.com
Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije Susret sudskih izvršitelja iz Mađarske i Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2192
Povezane teme

sudski izvršitelji

e-aukcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.