• Pregleda: 1500

Sudski izvršitelji iz Mađarske predstavili sistem e-aukcija

Predstavnici Radne grupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju sastali su se u Gradskoj kući sa predstavnicima Reda sudskih izvršitelja Mađarske, kako bi razgovarali o mogućnostima za uvođenje sistema elektronskih aukcija, koji se primenjuje Mađarskoj.
Sudski izvršitelji iz Mađarske predstavili sistem e-aukcija

U izvršnom postupku Republike Mađarske više od osam godina funkcioniše sistem elektronskih aukcija. Predsednik Reda sudskih izvršitelja Mađarske, Đerđ Šadl kaže da ovakva praksa ima niz prednosti, što značajno smanjuje mogućnost zloupotreba.

- Prednosti ovakvog sistema se ogledaju pre svega, u transparentnosti, jer se prilikom izvršne naplate novčanih potraživanja lakše sprovodi fer postupanje. Izbegava se mogućnost dogovaranja među učesnicima licitacije i na taj način se postižu veći iznosi prilikom prodaje imovinskih predmeta. Na taj način,  štite se interesi poverilaca - istakao  je Šadl.

U našoj zemlji u toku je  postupak  izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, te je prema rečima predsednice Komore javnih izvršitelja Srbije, Aleksandre Trešnjev, sada prilika da se ovakav sistem uvede i kod nas.  E-aukcije, po njenom mišljenju,  predstavljaju napredak u  sprovođenju procesa javnih prodaja.

- To je dalji korak u unapređenju javnih prodaja, jer omogućava sticanje boljih uslova za ostvarivanje bolje cene u javnoj prodaji i sijaset drugih prednosti koje ovaj način prodaje donosi. Ovo je trend u svim evropskim, razvijenim zemljama.  Na međunarodnim skupovima uverili smo se da se elektronske prodaje danas obavljaju i u azijskim zemljama, pa više nema opravdanja da se takva mogućnost ne uvede u Republici Srbiji. Sada je pravi trenutak da razgovaramo na ovu temu, imajući u vidu da bi Radna grupa mogla da stvori normativni okvir za takvu vrstu prodaje - rekla je Aleksandra Trešnjev, podsećajući da je izvšiteljima u Srbiji i do sada mnogo pomoglo iskustvo kolega iz susedne Mađarske.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Uvek u pravu Odgovori
Dosta su nam i ovi naši. Razlaz bando!
Jedan iz gomile Odgovori
Ovakav vid aukcijske prodaje neće odgovarati samo onima koji uz pomoć "veze"(€) i sile kupuju automobile, nekretnine i robu oduzetu na carini za mizerne iznose.
panonski čamac Odgovori
A odmah ispod vest "Veliki broj dece na programu Narodne kuhinje". Gledao sam šta se prodaje po tim aukcijama, jer neki lokalni izvršitelji u Subotici imaju već svoje sajtove. To je stari nameštaj, Pentium 4 računari od pre 15 godina, usisivači, ma sve to sirotinja čoveče. Hteo bi da znam samo ko je ovim ljudima dao dozvolu da vampirišu u Gradskoj Kući? Ljudi redovno posećuju Gradsku Kuću, idu kod ombudsmana i odlaze od istog pognute glave jer znaju da im nema pomoći, a par prostorija dalje paraziti sasvim lepo dobijaju prostorije da se sastaju i razmatraju koga će da orobe.
Goran Odgovori
Mađarska nema u svom nazivu reč "republika" već deset godina. Ona je zvanično samo Mađarska.
Pravnik Odgovori
I ja sam pravnik kao i dotični izvršitelji. Zaprepastio sam se kada sam čuo od kolega koliko ih ima zaloslenih u tim kancelarijama izvršitelja.. od 5-10 pravnika... Ovde u Subotici... Koliko ih tek onda ima po Bg i Ns? Ne mogu da verujem..... Jadan smo mi narod, sve nakaradno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.