Komentara: 1
Pregleda: 5267

Suđenje u slučaju "cijanid" počelo iz početka

23.10.2019. u 15:42h
Izvor: Subotica.com
U Višem sudu u Subotici danas je ponovo počeo glavni pretres protiv Irene Šarkanj, medicinske sestre iz Horgoša, koja se sumnjiči da je u subotičkoj Opštoj bolnici svom mužu Ištvanu Šarkanju ubrizgala cijanid usled čege je čovek preminuo.
Suđenje u slučaju "cijanid" počelo iz početka

Događaj koji je potresao subotičku javnost dogodio je u februaru 2018. godine. Ištvan je u pratnji supruge, zbog bolova u stomaku došao na hitan prijem subotičke bolnice. Dežurna doktorka ga je pregledala, zet, inače medicinski tehničar u bolnici, mu je izvadio krv, obavio je rentgensko snimanje a u dogovoru sa hirurgom, porodica je odlučila da će sutradan doći na dalje kontrole. Dok je doktorka kucala otpusnu listu, pacijentu je pozlilo i odmah je prenet u odeljenje reanimacije, gde je uprkos pokušajima oživljavanja i izdahnuo. U reanimacionoj sali, dok je trajala borba za njegov život, Irena, takođe zaposlena u Opštoj bolnici, primećena je kako drži špric u rukama. Nalaz obdukcije utvrdio je da je u krvi Šarkanja bila veća količina cijanida.

Zbog sumnje da je svom mužu ubrizgala cijanid, krivični postupak se vodio protiv Irenje Šarkanj i ona je 8. marta ove godine proglašena krivom i osuđena na zatvorsku kaznu od 13 godina. Žalbu na presudu uložile su obe strane – Više javno tužilaštvo smatra da kazna treba da bude oštrija, a odbrana da optužena nije kriva. Apelacija je delom prihvatila žalbu odbrane i predmet vratila na početak, kako bi se ustanovile sve činjenice koje su dovele do smrti Ištvana Šarkanja, a odbila je zahtev da se Ireni Šarkanj ukine pritvor.

U sudnici je najpre saslušana osumnjičena Irena, koja je izjavila da ostaje pri svom iskazu. Žena od samog početka tvrdi da nije kriva, da mužu nije ubrizgala cijanid nego akvu.

Svoj iskaz ponovo je dala i dežurna doktorka, koja je primila nesrećnog čoveka.

- Bila sa leđima okenuta dok sam kucala otpusnu listu, on je pokušao da sedne i kolabirao. Krenula mu je voda na usta, odmah smo ga prebacili na pokretna nosila i odneli u salu za reanimaciju – podsetila je doktorka. – Nisam tražila od zeta da izvadi krv pacijentu a nisam ni dozvolila da mu vadi trajnu iglu. Nisam primetila da Irena Šarkanj ima bilo šta u ruci, niti da radi nešto sumnjivo.

Ponovo je saslušan i zet preminulog, koji je rekao da je tastu izvadio uzorak krvi, a da je čim je završio koleginica uzela epruvete i odnela ih na analizu.

- U trenutku kada mu je pozlilo sa njim u prostoriji smo bili doktorka, kolega i ja. Nije davao znake života i odmah je prebačen na reanimaciju, ali mu nije bilo ništa bolje. Kanila u jednoj ruci je propala, vena je pukla, pa je kanila prebačena u drugu – dalje će zet. – Nastao je haos, niko nije znao šta radi. Nisam video da mu je Irena nešto ubrizgala, samo sam čuo doktorku kako viče na nju i pita šta mu je to dala i tek tada sam obratio pažnju na to. Irena je odgovorila akvu, a kolega je rekao da mu je to prsnulo u oko, ali nikakvih tegoba nije imao.

Svoju izjavu dala je i službenica Opšte bolnice na osnovu čijeg poziva je, kako stoji u službenoj belešci, o događaju obaveštena policija. Ona je pak to demantovala i tvrdila da nikome ništa nije prijavila, te da ne zna ko je i kada pozvao policiju.

Iako su svi svedoci na početku rekli da ostaju pri svojim iskazima, i tužilaštvo i odbrana imali su zamerke na iskaze, tvrdeći da se iskazi razlikuju od prethodnih.

Sledeće ročište zakazano je za 6. novembar.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 5267

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.