Komentara: 3
Pregleda: 5305

Subvencionisanje komunalnih usluga od 1. januara 2015. godine

04.12.2014. u 13:10h
Izvor: Subotica.com
Pravilnik o subvencionisanju cena komunalnih usluga (u iznosu od 20-50%) stupiće na snagu od 1. januara 2015. godine, a odnosi se na usluge javno-komunalnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija“, “Čistoća i zelenilo“ i “Dimničar“. Zahtevi za subvencionisanje mogu da se podnose od subote.
Subvencionisanje komunalnih usluga od 1. januara 2015. godine
Pravilnik o subvencionisanju cena komunalnih koji je usvojila Skupština Grada Subotice na 25. sednici održanoj 30. oktobra 2014. počeće sa primenom od 1. januara naredne godine. Pravilnikom se utvrđuje pravo na subvencionisanu cenu komunalnih usluga, kategorije korisnika komunalnih usluga koji plaćaju subvencionisanu cenu, kao i pripadajući iznos subvencija za svaku kategoriju korisnika komunalnih usluga, na teritoriji Grada Subotice.

Subvencionisana cena usluge sledećih javno-komunalnih preduzeća odnosi se na snabdevanje vodom za piće – JKP “Vodovod i kanalizacija“ Subotica, prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda – JKP “Vodovod i kanalizacija“ Subotica, sakupljanje, odvoženje i deponovanje  otpada – JKP “Čistoća i zelenilo“ Subotica i dimničarske usluge – JKP “Dimničar“ Subotica

Iznos subvencije u visini od 50% cene usluga ostvaruje korisnik komunalnih usluga kao pojedinac ili član njegove porodice, ukoliko ostvaruje:

  • prava kao ratni vojni invalidi koji su ostvarili svojstvo odnosno pravo kao učesnici oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine i za vreme agresije NATO snaga na SRJ;
  • prava kao članovi porodice poginulih boraca i umrlih vojnih invalida.

Iznos subvencije u visini od 30% cene usluga ostvaruje:

  • zakupac stana koji je, kao lice u stanju socijalne potrebe, dobio stan u zakup namenjen za socijalno stanovanje, po propisima Grada Subotice;
  • korisnik komunalnih usluga kao pojedinac ili član njegove porodice, ukoliko ostvaruje:
    • pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite;
    • mesečna novčana primanja po propisima iz boračke i invalidske zaštite i zaštite     civilnih invalida rata;
    • prava kao mirnodopski vojni invalid;
    • prava po propisima o pravima civilnih invalida rata Republike Srbije;
    • prava kao učesnik ratova posle 17. avgusta 1990. godine i za vreme agresije NATO snaga na SRJ, ukoliko su ukupna mesečna primanja porodice manja od dvostrukog iznosa novčane socijalne pomoći na koju bi porodica imala pravo po zakonu kojim se uređuje oblast socijalne zaštite;
    • pravo na penziju u iznosu manjem od 150% iznosa novčane socijalne pomoći odnosno 11.683,00 din, živi sam u domaćinstvu i ne poseduje drugi stambeni prostor osim stambenog prostora koji po republičkim propisima odgovara potrebama pojedinca (jedna soba po članu domaćinstva plus još jedna soba);
    • pravo na penziju i živi u domaćinstvu u kome nema radno sposobnih članova domaćinstva pod uslovom da prihodi po članu domaćinstva ne prelaze iznos od 130% iznosa novčane socijalne pomoći odnosno 10.125,70 din. i ne poseduje drugi stambeni prostor osim stambenog prostora koji po republičkim propisima odgovara potrebama porodice (jedna soba po članu domaćinstva plus još jedna soba);
    • pravo na novčanu socijalnu pomoć i živi u domaćinstvu u kome nema radno sposobnih članova.

Iznos subvencije u visini od 20% cene usluga ostvaruje korisnik komunalnih usluga kao pojedinac ili član njegove porodice, ukoliko ostvaruje prava kao učesnik ratova posle 17. avgusta 1990. godine i za vreme agresije NATO snaga na SRJ; ukoliko su ukupna mesečna primanja porodice manja od trostrukog iznosa novčane socijalne na koju bi porodica imala pravo po zakonu kojim se uređuje oblast socijalne zaštite.

Zahtevi za subvencionisanje podnose se od subote

Zahteve za ostvarivanje prava korisnici podnose od subote, 6. decembra, u Uslužnom centru Gradske uprave Grada Subotice, objekat Gradske kuće, Trg Slobode br. 1, svakog radnog dana osim četvrtkom od 7,30 do 14,30 časova, četvrtkom od 7,30 do 17 časova i subotom od 8 do 12 časova i u mesnim kancelarijama prema ustaljenom radnom vremenu.

Uz zahtev se prilaže i sledeća dokumentacija: fotokopija lične karte za sve punoletne članove porodice (uz dostavlјanje originala lične karte na uvid), a za maloletne članove porodice izvod iz matične knjige rođenih, poslednji račun za komunalne usluge izdat od strane pružaoca usluga na ime korisnika prava ili člana njegovog domaćinstva, potvrda od strane pružaoca usluga da na ime korisnika komunalnih usluga ili člana njegovog domaćinstva nema neizmirenih obaveza.

Pored navedene dokumentacije, korisnici u skladu sa kategorijom kojoj pripadaju prilažu i odgovarajuću posebnu dokumentaciju iz člana 12 Pravilnika, kojom dokazuju svoj status.

Sa primenom Pravilnika o subvencionisanju cena komunalnih usluga prestali su da važe  Pravilnik o subvencionisanju cene usluga javnih komunalnih preduzeća iz 1998.g. i Odluka o oslobađanju dela obaveze plaćanja komunalnih usluga za ratne vojne invalide, porodice palih boraca i članove porodica umrlih ratnih vojnih invalida koji su učestvovali u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine 2013.g.

Da bi korisnici od 1. januara 2015. godine nastavili da koriste prava na subvencije, odnosno stekli pravo na subvencije, potrebno je da zahteve podnesu do 31. januara 2015. godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 5305

Povezana vest

Povezane teme

subvencije

jkp čistoća i zelenilo

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

jkp dimničar

subvencionisanje komunalnih usluga

subvencionisanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.