Komentara: 12
Pregleda: 7136

Suboticom hara "šahtovska mafija"

04.06.2012. u 13:15h
Izvor: Press Online
U toku noći nestane i po dvadeset rešetki slivnika, odnose se klupe iz parkova, a i saobraćajni znaci na meti su vandala. Ukoliko se krađe nastave ovakvim intenzitetom do leta će kasa za ove namene ostati prazna
Suboticom hara "šahtovska mafija"

Od početka godine Suboticu su sitni lopovi, koji tokom jedne noći odnesu i po dvadeset rešetki sa slivnika, koštali više od dva miliona dinara. Ukoliko ovim tempom nastave da kradu, za mesec-dva će deo sredstava iz gradske kase, namenjen popravljanju ove štete, biti potpuno potrošen, a rupe po putevima ugroziće bezbednost pešaka i vozača.

Javna je tajna da je ovo organizovani „biznis" i da se ukradena komunalna oprema prodaje otkupljivačima starog gvožđa po ceni od jedva 300 dinara za kilogram, ali nije jasno kako ovome policija ne može da stane na kraj.

- Kradljivci rešetki sa slivnika, klupa iz parkova, saobraćajnih znakova i drugog urbanog mobilijara grad su prošle godine koštali oko deset miliona dinara. S tim novcem mogli smo da asfaltiramo dve ulice. Nažalost, više nego ikada do sada, od početka ove godine kradu se rešetke sa šahtova i samo na tome imali smo štete već dva miliona dinara - kaže Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Policija nemoćna

Direkcija redovno prijavljuje svaku krađu i policija uspeva nekoga i da uhvati, ali u pitanju je vrednost manja od 15.000 dinara. Na tome se i završava.

Očekivalo se da će se komunalna policija na terenu uhvatiti u koštac sa vandalima, međutim njihova nadležnost ograničava se na konstatovanje problema i izdavanje rešenja da se mesto obezbedi. Indolentan odnos vlasti i sudstva, koji očigledno imaju „preča posla" nego da stave pod kontrolu otkupljivače gvožđurije i tako pohvataju lopove na delu, ima i drugu stranu medalje, jer nije u pitanju samo „mali iznos štete", nego i - ugrožavanje bezbednosti građana, bilo pešaka ili biciklista, pa i vozača automobila, koji mogu upasti u nezaštićeni otvor i nastradati.

- Što se tiče organa reda i bezbednosti, oni verovatno znaju isto što i mnogi građani, a to je da su se kradljivci specijalizovali za odnošenje poklopaca i rešetki tako što preko šahta parkiraju kombi čije se dno može ukloniti. Operacija se obavlja vrlo brzo, verovatno ručnom dizalicom, i kada vozilo ode dalje, ostaje rupa u koju bilo ko neoprezan može upasti, naročito po mraku - kaže naš sagovornik.

Čekić „otvara" sve

Poklopci za šahtove koji su u Subotici stari više od tri decenije teško su zamenjivi jer se takvi više ne proizvode, pa to dodatno poskupljuje postupak pokrivanja rupa koje za sobom ostave kradljivci. Subotičani su se dosetili pa su počeli i da zaključavaju rešetke i postavljaju bravice, ali domišljati lopovi provalili su i tu „šifru" - čekićem.

A da postoji svojevrsna „šahtovska mafija" ima razloga da se posumnja, jer upućeni tvrde da je u pitanju dobro organizovani „posao" i da se ukradeni gvozdeni delovi ne prodaju u Subotici nego, konkretno, jednoj livnici u Zrenjaninu, gde se ne pita za poreklo materijala, dok po istom principu „roba" iz drugih gradova završava u Subotici.

Suboticom hara "šahtovska mafija"

Zatvor do pet godina

Dok se naše sudstvo i policija ponašaju shodno propisima o „maloj šteti", u razvijenim evropskim zemljama krađa i razbijanje rešetki i slično, ako se i desi, smatra se u startu krivičnim delom ugrožavanja bezbednosti građana i kažnjava zatvorom od najmanje pet godina.

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 7136

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.