• Pregleda: 1421

Subotički tamburaški orkestar najbolji na Festivalu umetničke tambure u Novom Sadu

Na 19. Festivalu umetničke tambure, Subotički tamburaški kvartet osvojio je prvo mestu i na taj način uspešno započeo ovogodišnju sezonu. Festival je održan u subotu, 10. marta, a organizator je bila Muzička škola "Josip Slavenski" iz Novog Sada.
Subotički tamburaški orkestar najbolji na Festivalu umetničke tambure u Novom Sadu

Osim Subotičkog tamburaškog kvarteta, kojeg je pripremao Stipan Jamazović, na ovogodišnjem Festivalu umetničke tambure nastupali su učenici muzičkih škola u kojima se uči tambura, kao i kamerni sastavi tambura. Pored učesnika iz naše zemlje, na Festivalu je nastupio i kvartet iz Križevaca u Hrvatskoj.

Na takmičenju su učestvovali solo tamburaši uz pratnju klavira, ali i kamerni sastavi i tamburaški orkestri. Subotički tamburaški kvartet je ovom prilikom izveo "Prvi tamburaški kvartet" Zorana Mulića, "Libertango Astra Piacole" i "Zabavljač Scot Jopplina" u aranžmanu Stipana Jaramazovića.

Stručni žiri ocenio je njihov nastup sa 97,20 bodova od 100 mogućih, što je Subotičkom tamburaškom kvartetu donelo prvo mesto.

Subotički tamburaški kvartet čine Ivana MačkovićIvan Ivanković RadakIštvan SakačLucija Ivanković Radaković, a najvišim odličjem na proteklom takmičenju nagovestili su da je pred njima još jedna uspešna godina.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Lucidan Odgovori
"Umetnička tambura" je oksimoron. Klasične kompozicije priznatih kompozitora nikada nisu bile komponovane za izvedbu na tamburi. Ova takozvana umetnička tamburica se može smatrati uzvišenom umetnoščću samo u palanačkom okruženju. U REALNOSTI, tamburica se samo sluša na pijankama, svadbama, salašima. Nećete je moći čuti u čuvenim auditorijumima, operama i sl. Bivšim sugrađanima željnim prave umetnosti i edukacije preporučujem Vagnerovu operu "Tristan i Izolde" jer sam imao priliku da prisustvujem njenoj izvedbi prošle sedmice. Gledam da bar jednom mesečno posetim koncert ili Operu. Srećom, na ovde na Zapadu i imam tu mogućnosti.
Србислав Odgovori
Честитке младим музичарима и желим им успешне каријере! Међутим, хтео бих да приупитам надлежне зашто у суботичкој средњој музичкој школи не постоји смер - гајде? Док се српски интрументи не уврсте у школски програм музичких школа и факултета нећемо имати прилике да видимо српску децу на оваквим такмичењима пошто тренутно форсирани инструменти традиционално свирају припадници других народа.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.