Komentara: 45
Pregleda: 9109

Subotički taksisti nezadovoljni odnosom grada prema njima

15.01.2015. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Kako već četiri godine bezuspešno traže da grad donese Plan programa o organizovanju auto-taxi prevoza, a time reši problem stajališta i broja vozila, članovi Saveza taksi udruženja Subotice održaće 22. januara prvu protestnu vožnju gradom.
Subotički taksisti nezadovoljni odnosom grada prema njima

Predstavnici Saveza taksi udruženja, koji okuplja 15 udruženja i oko 200 članova, tvrde da su se  od tada obraćali svim gradonačelnicima, a da im je aktuelni Jene Maglai obećao da će problem biti rešen do kraja minule godine.

- Naši problemi su i dalje tu a njihovo nerešavanje dovelo nas je na rub egzistencije. Još uvek se nije rešeno pitanje taksi stajališta, iako se po zakonu putnici mogu pokupiti samo na taksi stajalištu, po pozivu i na ulici, a mi se susrećemo sa divljim stajalištima na zelenoj površini, ispred ugostiteljskih objekata i u okolini mesta gde se odvijaju javne manifestacije, te oni koji pošteno rade po pozivu nemaju gde da priđu – predočava Stevo Šimić, predsednik STU. – Takođe, u Subotici radi oko 400 taksi vozila, što je zaista previše za ovaj grad, optimalne potrebe su za bar stotinu manje, ali to treba da utvrdi studija o auto-taksi prevozu, koja bi bila deo studije o stanju saobraćaja. Puno nas je, veliki broj je u sivoj zoni, tu su i divlja linijska taksi vozila koja voze iz prigradskih naselja i zato je neophodno što pre uvesti red u našu delatnost.

Subotički taksisti nezadovoljni odnosom grada prema njima

Taksisti su nezadovoljni radom komunalne policije i inspekcije, koje ne reaguju na prijave o divljim taksi stajalištima, zbog kojih se često stvaraju velike gužve u saobraćaju. Sa druge strane, kamere na semaforu kod Patrije ugrađene su bez upozoravajućeg trepćućeg zelenog svetla i tajmera, te zbog gužve veliki broj vozila je uvek u prekršaju i samo se čeka prilika da se kazne.

Pomoćnik gradonačelnika Ljuben Hristov tvrdi da je pri kraju izrada dokumenata koji uređuju ovu oblast. Uskoro bi se pred Gradskim većem mogla naći Odluka o taksi prevozu, u čijoj izradi su učestvovala i taksi udruženja, a koja podrazumeva izradu taksi legitimacija, kako za vozače, tako i za vozila. Treba da se usvoji i program koji definiše taksi službu u narednih pet godina. Sve to prati obimni dokument Zavoda za urbanizam koji jasno definiše taksi stajališta u gradu. Zatečeni broj taksista biće polazna osnova za sprovođenje ove odluke, a njihov broj neće biti povećavan, ali ni smanjivan.

Subotički taksisti nezadovoljni odnosom grada prema njima

Taksisti traže i reprogram plaćanja dugova za porez, koji datira još od 2007. godine.

- Čim se jedna rata preskoči ili ne uplati ceo iznos program vas odmah izbacuje iz sistema, a zbog situacije u kojoj se nalazimo mnogi nisu u stanju ni tekuće obaveze da izmire a kamoli da vraćaju dug – dodaje Mirko Vojnić Tunić, potpredsednik STU. – Zbog toga želimo da se bezusplovno otpišu kamate i da se rok otplate duga produži na još dve godine.

U Savetu za bezbezbednost saobraćaja nema predstavnika Saveza taksi udruženja, te je pitanje i način na koji se zastupaju njihova prava u Gradskoj upravi.

Subotički taksisti nezadovoljni odnosom grada prema njima

Subotički taksisti nezadovoljni odnosom grada prema njima

Izvor: Subotica.com
Protestna vožnja taksista Protestna vožnja taksista Protestna vožnja taksista Protestna vožnja taksista Protestna vožnja taksista Protestna vožnja taksista Protestna vožnja taksista Protestna vožnja taksista
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 45
Pregleda: 9109

Povezane vesti

Povezane teme

taksi

cene taksija

taksi udruženje

taksi prevoz

štrajk taksista

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.