Komentara: 9
Pregleda: 6299

Subotički Slavonci i Baranjci proslavili krsnu slavu

16.02.2016. u 19:08h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna proslava krsne slave Sretenje Gospodnje, koju su pre deset godina odabrali za svoje zavičajno okupljanje članovi najstarijeg subotičkog Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“ održana je i ove godine.
Subotički Slavonci i Baranjci proslavili krsnu slavu

Obeležavanje slave je počelo sa sečenjem slavskog kolača i osveštenjem slavskog žita, koje je i ove godine obavio subotički paroh Dragan Stokin, starešina SPC Subotica. Uz sveštenika stajala je ovogodišnja kuma slave Sanela Pavlica, poznata slavonska pesnikinja i stanovnica Subotice, koja je u naš grad stigla kao malo dete i učenica u toku građanskog rata iz Pakraca u Zapadnoj Slavoniji.

- "Odavno sam izrazila želju da budem kuma na proslavi krsne slave Sretenje Gospodnje i to sam ostvarila sa ovim našim divnim zemljacima i prijateljima, koji su kao i ja stigli u toku ratnih strahota iz Slavonije i Baranje. Divno je besedio naš uvaženi sveštenik Dragan Stokin, koji je mnogo toga rekao o današnjem vremenu i potrebi dolaska u naše hramove. Osećam se jako lepo, svoj zavičaj nikada neću zaboraviti, a osećam potrebu da se družim sa svojim prijateljicama i zemljakinjama iz starog kraja, koje žive u Subotici. Ovaj grad nas je prilično dobro dočekao, mnogi su se ovde odlično snašli, neku su završili školovanje i studiranje, a pojedinci su se i politički angažovali što sve jako cenim. U mnogim mestima i gradovima AP Vojvodine ima nas na hiljade, svi u srcu nose mesto gde su rođeni, ali staro stanje se ne može povratiti, pa i ja kao mnogi govorim: zavičaj smo izgubili, on nam je ostao u dubokom sećanju, a ostaje da se pomirimo da je zavičaj gde su naši Slavonci i Baranjci. Mi smo u Srbiji pronašli sve ono što smo izgubili u toku rata, a naša deca će, to govorim kao mlada majka, sigurno pronaći put do boljeg života u našoj zemlji Srbiji. Zahvaljujem svim mojim zemljacima što su me podržali da budem kuma na ovoj slavi" – izjavila je Sanela Pavlica

Subotički Slavonci i Baranjci proslavili krsnu slavu

Na prostoru Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga živi više hiljada novopridošlih građana iz Slavonije i Baranje,Hrvatska, koji su u AP Vojvodinu i Srbiju došli od 1991 do 1996 godine u toku i posle građanskog rata u Hrvatskoj.

Za novo kumstvo sledeće godine prijavio se Dušan Basarić, koji je stigao iz Slavonskog Broda. Goste su dočekali ispred Udruženja potpredsednik Radovan Kovačević, ali i generalni sekretar Igor Preradović, a na svečanoj proslavi pojavili su se predstavnici Zavičajnog udruženja „Lika“ Subotica, što je pozdravljeno od prisutnih Slavonaca i Baranjaca gromoglasnim aplauzom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 6299
Povezane teme

zavičajna zajednica "slavonija i baranja"

krsna slava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.