Komentara: 24
Pregleda: 3725

Subotički poljoprivrednici nezadovoljni nakon sastanka sa predstavnicima Vlade

09.05.2023. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Subotički poljoprivrednici nezadovoljni nakon sastanka sa predstavnicima Vlade

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je juče sa poljoprivrednim proizvođačima okupljenim oko sedam udruženja među kojima je i subotičko Udruženje poljoprivrednika.

-Nismo zadovoljni, smatramo da nas ne shvataju ozbiljno. Izneli smo niz zahteva i obrazložili ih. Tražili smo, između ostalog, zabranu uvoza mleka, potom premiju za mleko u iznosu od 20 dinara po litru, formiranje zaštićene otkupne cene mleka od 78 dinara po litru, subvencije od 35 hiljada dinara po hektaru,  kao i da cena dizel goriva za sve obradive površine bez akciza sa porezom bude 100 lirata po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske. Ukidanje naknade za odvodnjavanje takođe je naš zahtev - objašnjava Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica - Iskoristio sam priliku i da predstavnike Vlade upoznam sa činjenicom da nikada nije formirana komisija za procenu štete nastale zbog  prošlogodišnje suše.

Subotički poljoprivrednici nezadovoljni nakon sastanka sa predstavnicima VladePoljoprivrednici smatraju i da referentna cena ratarskih kultura treba da bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu.

- Biće velikih problema kod razduživanja. Cena veštaka je sad opala za 50 odsto, ali mi smo ga kupili za hiljadu evra po toni i sad treba da se razdužujemo po 18-20 dinara po kilogramu pšenice. To će biti pucanje maksimalno. Ispada da moramo četiri puta više proizvesti da vratimo dug - navodi Matković.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Poljoprivrednici će se sastati sa predstavnicima Vlade i naredne nedelje nakon čega će se odlučivati o njihovim predlozima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 nedelju
Komentara: 24
Pregleda: 3725

Povezana vest

Povezane teme

paori

poljoprivrednici

udruženje poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.