Komentara: 2
Pregleda: 2914
Foto

Subotički osnovci sjajni u programiranju dronova

29.03.2023. u 17:24h
Izvor: Subotica.com
U okviru festivala „Znanjem za budućnost”, u OŠ „Sonja Marinković“ u Novom Sadu održano je okružno takmičenje osnovaca u upravljanju dronovima a ekipa OŠ „Kizur Ištvan“ osvojila je sjajno drugo mesto, odmah iza njih bio je tim OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Tako da će naš grad imati dva predstavnika na republičkom takmičenju.
Subotički osnovci sjajni u programiranju dronova

Ekipu „Kizurovaca“ nazvanu „Schogettens“, predvođenu nastavnikom Zoranom Vujkovićem, činili su učenice sedmog razreda Miona Marić, Jovana Roganović, Katarina Borenović i Danilo Živko, učenik petog razreda.

- Takmičenje se sastojalo od tri takozvane  “misije”,odnosno tri različita zadatka. Na početku takmičenja svaka ekipa dobila je tri tekstualna zadatka i sa strane skicirane putanje po kojima dron treba da se kreće. Prva misija podrazumevala je upravljanje dronom pomoću “TELLO” aplikacije na telefonu. Naš zadatak je bio da pređemo zadatu putanju dok nam se za to meri vreme – objašnjava Miona Marić, učenica sedmog razreda. – U prvom zadatku Jovana je upravljala dronom. Za sledeću misiju bilo je potrebno da dron isprogramiramo pomoću programskog jezika “Python”, a preduslov za to je bilo da uzmemo mere cele putanje. Premda je za ovo trebala izuzetna preciznost, ovaj deo posla je obavila Katarina. Treći zadatak je bio da programiramo dron po datoj putanji u aplikaciji “DRON BLOCKS”, koja predstavlja simulaciju “SCHRATCH” aplikacije, prilagođenu za naše potrebe. To smo radili Danilo i ja. Kako bi bili efikasniji i brži, međusobno smo podelili sve zadatke. Kako bi osigurali dodatnu preciznost, na kraju smo medjusobno proverili sve kodove kako bi se uverili da su tačni.

Subotički osnovci sjajni u programiranju dronovaĐaci su zadovoljni postignutim uspehom, a pred njima je priprema za republičko takmičenje koje će biti održano 22.aprila u Beogradu.

- Spremaćemo se mnogo ozbiljnije, jer nas čeka još veća konkurencija. Ja sam većinom radio merenje, al sam dao I svoj doprinos u programiranj. Svako je dao svoj doprinos zato uspeh nije izostao – dodaje Danilo Živko, najmlađi član ekipe.

Kako objašnjava nastavnik informatike Zoran Vujković, prošle godine „Rotari klub“ je podelio 100 dronova školama širom Srbije, a sada su organizovali prvo takmičenje ovog tipa.

Subotički osnovci sjajni u programiranju dronova- Ovo je bilo jedno zanimljivo takmičenje, deca su mogla da provere znanje iz programiranja u upravljanju dronovima. Ovo je prvi put da je bilo u 3d okruženju, da su morali da izbegavaju plafon i zidove, morali su da budu jako precizni – objašnjava nastavnik. - Kako se nedelju dana pred takmičenje naš jedan dron oštetio i ne bi mogao da se popravi,  u pomoć nam je pritekla „Inspira grupa“ koja nam je donirala dva drona, kojima smo se takmičili. Danas je sve u računaru i važno je da deca nauče da koriste taj potencijal, na ovaj način ne uče samo progamiranje već i da algoritamski rešavaju probleme.

Izvor: Subotica.com
Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova Razgovor sa učenicima koji su učestvovali na republičkom takmičenju u programiranju dronova
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2914
Povezane teme

OŠ Kizur Ištvan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.