Komentara: 7
Pregleda: 24034
Foto

Subotički ginekolozi pioniri u savremenim operacijama endometrioze

03.07.2017. u 18:22h
Izvor: Subotica.com
Tim ginekologa Opšte bolnice na čelu sa dr Lukom Anđelićem  u subotu je bio  domaćin radionice na kojoj su prezentovani rezultati jednogodišnjeg rada sa dioda laserom, koji se koristi u operaciji endometrioze.
Subotički ginekolozi pioniri u savremenim operacijama endometrioze

Stručnjaci iz devet zemalja imali su priliku da se upoznaju sa radom subotičkih stručnjaka, koji prvi u našoj zemlji, izvode laparaskopske operacije jajnika uz očuvanje fertilnosti.

U okviru radionice,  45 ginekologa iz naše zemlje, ali i Mađarske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Grčke i Nemačke direktno u operacionoj sali i preko video-bima posmatrali su izvođenje četiri laparaskopske intervencije diodnim laserom, koji koristi novi vid energije za zaustavljanje krvarenja, te delujući poštedno na plemenita tktiva jajnika omogućava očuvanje njihove rezerve. Prema rečima lekara, sa endometriozom se suočava do 20 odsto žena reproduktivne životne dobi, kao i čak 40 do 50 odsto žena sa sterilitetom.

- Pokušavamo da očuvamo kvalitet života kod žena,  prezentujemo elemente u radu koji donose benefite kod žena koje se operišu od endometrioze. Endometrioza je jedna veoma raširena bolest, vrlo progresivna i koja daje mnogo nevolje u tim operativnim zahvatima. Pokušavamo da nađemo energiju  koja će moći da dovede u tim operacijama do mnogo manje posledica, kao što je uništavanje funkcionalne sposobnosti jajnika. Na osnovu radova koje smo imali ranije, dobili smo privilegiju da organizujemo workshop. Rad na ovakvim funkcionalnim osposobljavanjem jajnika nije baš jako raširen ni u svetu - kaže dr Luka Anđelić, upravnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice.

Radionici su prisustvovali i predstavnici nemačke firme „Biolitec“, koja je pre godinu dana subotičkoj Opštoj bolnici dala na korišćenje savremeni laser.

Iskustvo koje je započeto u svetu smo preneli u Srbiji vrlo brzo zahvaljujući dr Anđeliću koji je uvek radio naprednim tehnologijama. Organizovali smo ove workshopove pa ćemo to iskustvo dr Anđelića podeliti sa kolegama u regionu, a nastavićemo i dalje da edukujemo kolege kako bi ostvarili benefit za pacijente - kaže dr Ninoslav Ribić, ginekolog i predstavnik „Biolitec“-a u Srbiji.

Subotički ginekolozi pioniri u savremenim operacijama endometrioze

Pomoćnica direktora Opšte bolnice, dr Gordana Krtinić  istakla je da će ova ustanova i u budućnosti nastojati da podrži rad stručnjaka poput dr Luke Anđelića, čiji je uspeh prepoznat i van granica naše zemlje.

- Zahvalni smo na radu i uspesima ovakvim kolegama kao što je dr Luka Anđelić, čiji  su rad i uspesi prepoznati ne samo u zemlji, već i u regionu i šire. Imamo zato ne samo zadovoljstvo već i obavezu da nastavimo da podupiremo takav rad i uspehe. Imamo obavezu da stvorimo okvire i okruženje u kojima će takvi ljudi moći da rade nesmetano, da imaju mogućnost da svoje fantastične ideje i trud realizuju a na benefit prvenstveno građanki, ne samo našeg grada, nego i šire - kaže dr Gordana Krtinić, pomoćnica direktora za kvalitet i upravljanje rizikom Opšte bolnice.

Subotički stručnjaci na čelu sa dr Lukom Anđelićem pozvani su da predstave svoja iskustva u operaciji endometriotične ciste i na kongresima u Berlinu i Nirnbergu,  od 22. do 24. septembra.

Izvor: Subotica.com
Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom Najava radionice povodom laparaskopske operacije sa dioda laserom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 24034
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

dr luka anđelić

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.