Komentara: 30
Pregleda: 4186
Foto

Subotičke škole obeležile Savindan

27.01.2023. u 15:47h > 21:42
Izvor: Subotica.com
Rezanjem slavskog kolača i svečanim kulturno-umetničkim programom subotičke osnovne i srednje škole obeležile su danas školsku slavu Savindan. Uz podršku nastavnika i profesora, dostojno i s ljubavlju, đaci su nas podsetili na trajne vrednosti koje nam je ostavio najveći srpski svetitelj.
Subotičke škole obeležile Savindan

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ praznik posvećen utemeljivaču srpske škole i crkve obeležen je svečanom Svetosavskom akademijom.

- Na ovaj veliki praznik danas govorimo o značaju obrazovanja i drugim vrednostima, ali putem svetosavlja u našoj školi ne idemo samo danas nego tokom cele godine. Imamo sjajnu decu i brinemo o njima, kako o njihovom obrazovanju i zdravlju, tako i o njihovoj perspektivi, što je jako bitno jer smo srednja stručna škola i važno je da im pružimo temelj da u svakom momentu mogu da se zaposle u struci ili da nastave svoje školovanje – poručuje Željko Rajčić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“. - Na ovaj dan pravimo retrospektivu jednogodišnjeg rada škole, sve ono što je bilo dobro i izazove koji su pred nama, podelili smo sa našim dragim gostima.

Subotičke škole obeležile Savindan

Kum školske slave ove godine je Bojan Šoralov, nečelnik Severnobačkog upravnog okruga, koji je đacima i profesorima obećao podršku u daljem radu.

- Čast mi je da sam drugi put kum školske slave. Zahvaljujem se svima koji rade u ovoj školi na kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju i čestitam im na tome. Protekle dve godine govorili smo o problemima koje je doneo kovid, škola se sa tim kvalitetno i na poseban način izborila i uspela da sprovede sistem i program obrazovanja koji je pripremila – istakao je Šoralov. – Naš zadatak je da pokušamo da pružimo maksimalnu podršku svim školama u Subotici, da se okrenemo investicijama, da ih realizujemo i ovu školu učinimo boljim i kvalitetnijim mestom za sve nas.

Subotičke škole obeležile Savindan

Savindan se obeležava 27. januara u svim školama u Srbiji  kao radni, ali nenastavni dan. Prigodni programi nisu izostali ni u jednoj školi, a obeležavanju su prisustvovali predstavnici Grada Subotice.

- U našoj školi priredba se svake godine održava na drugačiji način, jedne godine učestvuju niži a sledeće viši.  Neizostavni deo je i nagrada koju učenicima dodeljujemo za humanost i drugarstvo – kaže Klaudia Gubić Šelken, direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

Subotičke škole obeležile Savindan

Grad će nastaviti da radi na unapređenju obrazovanja poručila je Milanka Kostić, članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu.

- Svim školama čestitam Savindan i velika mi je čast što smo se danas okupili da proslavimo svetitelja koji je živeo hrišćanskim načinom života i svojim delima zadužio sve nas – poručila je Milanka Kostić.

Direktorka Medicinske škole, Natalija Trbojević Toljagić istakla je, na svečanosti povodom obeležavanja Savindana, da je humanost, kao jedna od mnogobrojnih vrlina prvog srpskog prosvetitelja, nešto što povezuje sve učenike, nastavnike i zaposlene u ovoj školi.

Moram da kažem da pratimo taj civilizacijski put ljudi od skamije do mobilnog telefona, od glagoljice do, danas, vrste fonta. Od zemunice, preko Hilandara do Beograda na vodi. Tehnologija ide napred, ali mi moramo ostati verni tradiciji, verni duhu svetosavlja. Dakle, moramo ostati verni ljudskim vrednostima, vrednostima porodice, vrednostima dobrote - kazala je Trbojević Toljagić.

Subotičke škole obeležile SavindanPredstavnici lokalne samouprave potrudili su se da danas obiđu što veći broj škola kako bi poslali poruku deci da, kroz svetosavske vrednosti, grade sebe.

- Sveti Sava jeste bio prosvetitelj koji je gradio manastire, crkve, bolnice, ali on je, pre svega, bio čovek koji je gradio sebe. Čovek koji je imao izuzetno mnogo vrlina i ako samo jednu vrlinu od njega usvojimo mi smo na pravom svetosavskom putu - poručila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

Subotičke škole obeležile Savindan

Prigodna proslava za školsku slavu, Svetog Savu, danas je održana i u OISŠ "Dr Svetomir Bojanin". Prerezan je slavski kolač, a zatim je održana svečanost koju su organizovali učenici srednje škole sa nastavnicom Nevenom Minić Bogdanović. Prisustvovali su gosti iz Kola srpskih sestara, koje su novčano nagradile jednog učenika, kao i gosti iz  Kolevke. Direktor škole je podelio nagrade učenicima i zahvalio se gostima na prisustvu i njihovoj novčanoj donaciji.

Izvor: Subotica.com

Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" Svetosavska akademija u Tehničkoj školi "Ivan Sarić"
Pogledaj ostale fotografije

Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana

Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana Otvaranje 8. Dečjih svetosavskih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 4186
Povezane teme

školska slava sveti sava

savindan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.