Komentara: 14
Pregleda: 12370

Subotičke diskoteke i kafići (1960 – 2000)

21.06.2012. u 14:52h
Sve je nekada bilo bolje, mladi danas ne znaju da žive, grad je nekad bio lepši... Da li je bilo baš tako ?
Subotičke diskoteke i kafići (1960 – 2000)

Namera nam je bila da se pozabavimo temama iz prošlosti Subotice koje bi u nekim segmentima trebalo da razbiju stereotipe koji vladaju u interpretaciji lokalne istorije. Šta je još uticalo na lice i dušu Subotice a da o tome još nije bilo reči - ova mesta u istoriografiji pokušali smo da rasvetlimo ciklusom predavanja.

Prva tema „Subotičke diskoteke i kafići (1960 – 2000)“ priča je o pojavi prvih savremenih barova u Subotici, ali i osvrt na metamorfozu starih privatnih i društvenih ugostiteljskih preduzeća u moderne lokale posle decenija nazadovanja tokom socijalističkog samoupravljanja. Koja je prva diskoteka ? Šta je u stvari kafić ? Gde se izlazilo limuzinom, a gde konjskom zapregom ?

Sve to i još mnogo više uz prikaz arhivskih fotografija iz vremena “zlatnog doba” kafana, a potom i diskoteka u gradu Subotici dočarao nam je rizničar urbane istorije Dejan Mrkić sinoć u Omladinskom klubu „Skladište”.

Subotičke diskoteke i kafići (1960 – 2000)

Dejan Mrkić Lansky je tvorac „popkulturne“ istorije Subotice dvadesetog veka. Kolekcionar starih fotografija i pojedinačnih istorija zgrada, ljudskih sudbina, fenomena i urbanih mitova. Do sada je objavio preko 200 priča (na www.gradsubotica.co.rs u rubrici STARI GRAD) i dva dokumentarna filma.

Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 12370
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

dejan mrkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.