• Pregleda: 6075

Subotička ekipa druga na takmičenju "City games" na Palićkom jezeru

Međunarodna zabavno-rekreativna manifestacija "City games", naslednik nekadašnjih "Igara bez granica", održana je sinoć po prvi put u našem gradu, na Palićkom jezeru.
Subotička ekipa druga na takmičenju "City games" na Palićkom jezeru

Manifestacija „City games“ nastala je pre osam godina u Hrvatskoj, sa željom da se upotpuni turistička ponuda gradova, ali kako je raslo interesovanje javnosti, organizatori su doneli odluku da se takmičenje proširi na region.

Takmičenje se bazira na tradicionalnim disciplinama na vodi poput skidanja morskih alki, letećeg vaterpola, vuče konopca i drugih disciplina, zasnovanih na spretnosti i brzini takmičara. Organizatori su osmislili i jednu igru koja ima za cilj da  predstavi specifičnosti mesta u kojem se igre održavaju.

- Igre uglavnom pokušavamo vezati za gradove domaćine i neku njihovu tematiku. Tako dan npr imamo igru vina, koju večeras nažalost nećemo prikazati, a gde takmičari prođu kroz ceo proces izrade vina. Ovde imamo igru spašavanja turista, jer znamo da imate mnogo zgodnih ljudi ovde, pa zato pokušavamo predstaviti lokalnom stanovništvu jednu obuku spasavanja turista. Dakle ideja u početku  je bila da se oživi turistička ponuda, a kasnije se pokazalo da se to diže na jedan više nivo i došli smo do toga da ne samo povezujemo gradove unutar jedne države, već povezujemo zemlje, što je i krajnji cilj projekta. - objašnjava Miroslav Krzyk, autor projekta

Ove godine je „City games“ stigao i u Srbiju, gde će se takmičenja održati u pet gradova. Jedan od gradova domaćina bila je Subotica, koja je nakon Čačka i Bečeja, ugostila popularne  Igre bez granica u okviru kojih su se timovi iz našeg grada, Novog Sada, Kanjiže, Zrenjanina i Sombora takmičili za trofej i učešće u velikom finalu na Zlatiboru 20. jula.

- Ovo je jedna lepa akcija koju smo sa zadovoljstvom prihvatili da organizujemo. Ne zaboravite da je svaka ovakva akcija dobrodošla i za razvoj turizma u našem gradu. Što se tiče kvaliteta vode, on je sporan i dalje, ali iz dana u dan dobijamo informacije da ide na bolje, prečistač radi svoj posao, i to nam potvrđuju i brojni jedriličari i veslači koji su stalno na jezeru, i oni su svedoci da se kvalitet vode menja na bolje. - rekao je Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.

Pobednik sinoćnjeg takmičenja je ekipa Novog Sada, koja je u poslednjoj igri trijumfovala nad Subotičanima, koji su morali da se zadovolje drugim mestom.

Sledeća takmičenja održaće se  u Somboru i Zrenjaninu, a potom sledi veliko finale na Zlatiboru. Ekipa koja bude najbolja u finalu, braniće boje naše zemlje na završnici međunarodnog takmičenja, drugog dana septembra u Biogradu na moru.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

4
X Odgovori
Opet ne moze bez politicara. Kao da su oni nas radjali.
sasa
Ovo je ipak u neku ruku sportsko takmičenje a čovek je sekretar za sport.
djordje Odgovori
Prelepo druzenje. Dajte samo sto vise ovakvih desavanja. Bravo!
Novi Sad Odgovori
Dzaba vam sve Suboticani,u svemu smo jaci
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.