Komentara: 23
Pregleda: 14297

Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

26.10.2013. u 13:08h
Izvor: Subotica.com
Gradu Subotici i pored konstantnog ulaganja u razvoj manje ili više smislene projekte manjeg ili većeg obima uvek nedostaje nekoliko objekata koji bi pomogli da se zadovolje potrebe jednog dela građana ovog grada - pre svega za potrebe zabave, sportskih nadmetanja i drugih javnih skupova tipa sajmovi, izložbe, prezentacije i promocije.
Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

Za Suboticu bi mnogi rekli da je već duže vreme suviše statičan i pomalo anemičan grad, bez većih dešavanja u kontinuitetu, da se noćni život svodi tek na par ulica i nekoliko relativno dislociranih ugostiteljskih objekata koji do neke mere drže ovaj grad u životu.

Pored zabave u ugostiteljskim objektima, u narodu ustaljenije kao noćni život, određenu živost daju razne manifestacije, kulturno umetnički, sportski i različiti zabavni program, ali za koje realno ne postoji kvalitetan prostor u kojem bi se takva dešavanja mogla sprovesti, a da je iole većeg kapaciteta.

Pitanje stadiona je jedna tema više puta ispričana, sa epilogom koji je nakon preuzimanja prava vlasništva u ruke grada Subotice počeo da se renovira, ne bi li u nekom, nadamo se, prelaznom periodu omogućio relativno pristojne uslove za rad i takmičenje, kao i prijatnu atmosferu za sve posetioce ovog najvećeg stadiona u Subotici.

Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

Na ovom prostoru ranije su održavani i koncerti, ali to je donelo samo probleme, ponajviše u vidu oštećenja travnate podloge i srećom to više nikome ne pada na pamet.

Hala sportova je višenamenski objekat bez daljnjeg, ali zbog improvizacija kako u sportu tako i u drugim kulturno umetničkim dešavanjima prilično je nepraktično da se iznova prilagođava za sve te namene, a tu je naravno neizbežno i pitanje kapaciteta.

Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

U Hali sportova, koja je uzgred rečeno sagrađena 1968. godine, takmiče se odbojkaši, odbojkašice, rukometaši, košarkaši, košarkašice, rvači, džudisti, bokseri, dizači tegova... - svi na istom mestu, samo se kombinuju velika i mala sala, podloge i oprema. Sa druge strane osim za sportska takmičenja ovaj objekat se koristi i za razne kulturno umetničke sadržaje, sajmove, pa čak i političke skupove. Dakle praktično sve što je moglo da se ubaci unutra - ubačeno je.

U poslednje vreme sve češće gradu Subotici se poverava organizacije sve većeg broja sportskih manifestacija međunarodnog karaktera, dolazi reprezentacija, organizuju se kvalifikacioni turniri i tome slično. Ovo je neretko privilegija i sigurno ne dolazi preko noći, ali uz kvalitetniji višenamenski objekat slika o organizaciji bila bi sigurno na više nivou.

Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

Mala sala prima do 1.000 posetilaca, velika može da sa pomoćnim tribinama ide i do 3.500 sedećih mesta, što je ako uzmemo u obzir današnje stanje po posećenosti na sportskim dešavanjima sasvim dovoljno, ali sa druge strane postoji još mnogo sadržaja, pre svega zabavnog karaktera, koji je suštinski nepraktično za sprovođenje što zbog kapaciteta što zbog samih smeštajnih kapaciteta (strme tribine, vrlo ograničen prostor za kretanje, pozicija za binu). Jedina uslovna prednost je što se nalazi na relativno pristupačnom mestu i koja ne remeti mnogo živote stanovnika tog dela grada.

Gostovanja poznatih estradnih imena i bendova

Kada se ukaže potreba za nastupom neke iole veće estradne zvezde ili benda, Subotica nailazi na problem sa pre svega lokacijom pošto pored hipodroma (kod buvljaka) nema veći koncertni prostor na otvorenom - naravno ako se izuzme Gradski trg, dok sa druge strane imamo Halu sportova na kraju Radijalca koja je praktično jedini kandidat u kategoriji zatvorenih prostora.

Pre par nedelja pevala je Severina Vučković, sredinom novembra prevaće Željko Joksimović, krajem decembra Ceca Ražnatović, a pevali su Goran Karan, Bajaga, grupa Magazin, Haris Džinović, Gibboni, Parni valjak, Aca Lukas, Crvena jabuka, Kemal Monteno, Sergej Ćetković i mnogi drugi. To su solisti i bendovi koji su navikli da pevaju pred mnogo većom publikom i na mnogo većoj scenskoj površini, a subotička publika sigurno i zaslužuje bolje uslove za boravak, što će u globalu napraviti bolju atmosferu za bolje nastupe i veće zadovoljstvo posetilaca. Pored estrade subotička publika bi sigurno volela da gleda neke predstave koje se igraju u Novom Sadu i Beogradu, a za koje realno ne postoji kvalitetan prostor.

Subotici potrebna višenamenska hala većeg kapaciteta

Gde potražiti rešenje? Koje su mogućnosti?

Danas usled raznih uticaja, pre svega raspada privrednog sistema, u Subotici ima na desetine hiljada kvadrata neiskorišćenog prostora - od vojnih objekata do proizvodnih pogona nekadašnjih privrednih giganata. Njihove lokacije stoje prazne, nastavljaju da ruže grad i okolinu, a verovatno bi bile manje više idealne za namenu ovog tipa. Pozitivna strana dislociranih objekata je što ne bi uznemiravali građane u gušće naseljenijim delovima grada.

Novac je naravno početna premisa svake investicije, ali ako se sada ne može naći investitor (ili novac) za gradnju novog višenamenskog objekta većeg kapaciteta, što je sasvim naravno realno zbog prečih investicija od šireg značaja, za početak može da se nađe lokacija, da se pripremi za potencijalnog investitora, a do tada da, uz minimalna prilagođavanja, služi za razne namene - od koncerta pa sve do raznih sajmova, izložbi ili možda čak sportova koji mogu da se održavaju na otvorenom.

Dudova šuma - sportsko rekrativno zabavni centar?

Pored poznate Hale sportova u ovom delu na prostoru "dudove šume" postoje teniski tereni, trim staza, sprave za vežbanje, bazen u funkciji (otvoreni + balon preko zime) i projekat bazena koji nikada nije zaživeo, zatim nedavno uređeni park za najmlađe i lepo sređeni prostor za opuštanje sa fontanom u centralnom delu.

Ovo je odlična lokacija u koju se ulagalo u segmentima, koja i sada ima dosta sadržaja, ali jedan poslovno sportski centar uz mogućnost korišćenja za zabavne potrebe zaokružio bi jednu celinu i verovatno rešio dosta "problema" u narednih barem 20 godina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 14297
Povezane teme

hala sportova

Teniski klub Spartak

dudova šuma

mz dudova šuma

bazen dudova šuma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.