Komentara: 0
Pregleda: 6006

Subotici nedostaju ginekolozi

21.12.2008. u 09:50h
<p class="txt-lead-list">U subotičkom Dispanzeru za zdravstvenu za&scaron;titu žena na pregled se čeka približno mesec dana jer rade samo četiri ginekologa, preostalih četvoro je na specijalizaciji, koja traje četiri godine. Svakodnevne gužve donekle su smanjene uvođenjem zakazivanja pregleda.</p>
Subotici nedostaju ginekolozi

Dr Mirjana Petričević, šef službe u Dispanzeru za žene kaže da su gužve velike i da se lekari, ali i pacijenti snalaze kako znaju i umeju.

Iako se pregledi od prošle godine zakazuju telefonom gužve su svakodnevne. Sve dok se kolege ne vrate sa specijalizacije nismo u mogućnosti drugačije da rešimo problem naših pacijentkinja, ali i nas lekara. Po potrebi radimo duže, a kada neko zakaže pregled ne znači da će biti primljen po dogovoru, jer je svaki slučaj individualan i ponekad je potrebno malo sačekati-kaže dr Petričević.

Dr Eva Kun Sabo, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo, kaže da Subotici normativom pripada deset ginekologa, što je malo s obzirom na zahteve prigradskih mesnih zajednica.

- Iz Mesne zajednice Bajmok imamo opravdan zahtev da im se dodeli ginekolog, ali trenutno ne postoji nijedno kadrovsko rešenje. U Dispanzeru je samo osam, odnosno četiri ginekologa koji rade, a od planova Doma zdravlja zavisi da li može nešto da se promeni. Međutim, čak i kada bi uputili zvaničan zahtev višim institucijama u zemlji to je proces sa puno instanci koji traje - kaže dr Eva Kun Sabo.

Ona napominje da je na 6.500 žena starijih od 15 godina propisan jedan ginekolog i da trenutno ne postoji način da se smanji gužva. Da bi izašli u susret Subotičankama na ispomoć u Dispanzeru za žene radi i ginekolog u penziji.

- Imamo pomoć dr Špire Zrnića, ali nažalost i pored toga gužve su nezaobilazne - kažu u Dispanzeru.

Gordana Pešić iz Bajmoka nije izabrala ginekologa, a u matičnoj ambulanti joj je rečeno da zbog toga za ginekološki pregled treba uput lekara opšte prakse.

- Mnogo bi nam značilo da imamo ginekologa u Bajmoku. Planirala sam da odem na rutinsku kontrolu pa sam se raspitala šta mi je potrebno da se ne bih uputila za Suboticu i da mi dan prođe u čekanju. Pošto nisam izabrala ginekologa moram imati uput svog lekara, a kada sam nazvala Dispanzer da zakažem pregled rečeno mi je da ginekolog može da me pregleda tek sredinom januara - kaže Gordana Pešić.

Subotičanka Jasna Bašić zakazala je ginekološki pregled pre tri nedelje, ali je i pored utvrđenog termina čekala više od pola sata.

- Kada sam sačekala tri nedelje nije mi problem još pola sata i ne krivim lekare jer je očigledno da oni rade svoj posao, ali ih je malo. Zadovoljna sam ophođenjem, čak mi se setrica izvinula, ali je nedopustivo da slušamo apele o preventivi, a onda kada hoćete da se pregledate morate da čekate. Šta da su mi sada otkrili neko teže oboljenje? Bila bih jako besna da mi neko kaže da sam trebala da dođem na vreme.

 

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 6006
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.