Komentara: 22
Pregleda: 5758

Subotici nedostaje „Mlekoteka”

20.03.2013. u 17:55h
Izvor: SuMedija
Udruženje „Upravo sada” poznatije kao „Mošt” kojim predsedava Silard Almaši, danas je na konferenciji za štampu ukazalo na, kako tvrde, društveni problem u Subotici, oko kojeg lokalnoj vlasti postavljaju pitanje „Ima li dovoljno života u Gradu”?
Subotici nedostaje „Mlekoteka”

Ferenc Turzai i Slavica Kovačić, predstavnici udruženja „Mošt” kažu, da im se obratio veliki broj maloletne omladine, koji tvrde da posle ukidanja nekadašnje „Mlekoteke” mladi u Subotici nemaju mesta na kojima se mogu zabavljati.

- Nekadašnje diskoteke ne rade, pa su mladi, posebno maloletne osobe prinuđeni da putuju u okolna mesta, što ugrožava njihovu sigurnost. Deca u kasnim satima odlaze organizovanim prevozom u diskoteke u Senti, Moravici, Bačkoj Topoli, Trešnjevcu i drugim okolnim selima, a prevoz je tako organizovan da u svakom autobusu u polasku iz Subotice i povratku oko tri sata iza ponoći, bude i po 100 umesto 50 putnika. Roditelji smatraju da su deca time ugrožena, a mi želimo da skrenemo pažnju javnosti i gradskoj Upravi, da u Gradu nema dovoljno brige za omladinu, kaže Slavica Kovačić.

Ferenc Turai ističe da se izgleda radi o čudnom marketingu između diskoteka u tim selima i privatnih prevoznika.

Subotici nedostaje „Mlekoteka”

- Imamo saznanja da deca putuju uglavnom vikendom oko 11 sati, kada se dupke napuni autobus, a autobuska karta od oko 250 dinara prosečno istovremeno je i ulaznica za diskoteke, koje na taj način povećaju promet vikendom i za preko 1000 evra. Pića i sve ostalo posebno se plaća u diskotekama.Roditelji su zabrinuti, da tako krcat autobus može i u saobraćaju da napravi nezgodu, a ne znaju kome da s eobrate, da mladi u Subotici dobiju svoj prostor, kaže Turai.

On naglašava da se ne radi samo o omladini jedne nacionalnosti, već da tim autobusima putuju deca od 12 do 18 godina u potrazi za zabavom.

- U Subotici postoje određena mesta, koja su vikendom krcata i unapred rezervisana, pa je sve veći problem i za punoletne mlade ljude gde da se druže i zabave, a kamoli maloletne, koji do 18 godina ne mogu ni da uđu na neka od tih mesta.Smatramo da bi problem mogao biti rešen možda i sa gradskim prevoznikom, koji bi trebalo da spreči te privatne prevoznike da voze putnike „na divlje” tako što dvostruko više njih trpaju u autobuse. Ne znamo ni za slučajeve da je saobraćajna policija ili gradska inspekcija reagovala na te probleme, pa je naša inicijativa usmerena prema svim nadležnima u Gradu, da maloletnici dobiju svoju gradsku „Mlekoteku”, kako bi i porodice lakše mogle da kontrolišu gde i kako im se deca zabavljaju, ističe Turzai.

Predstavnici udruženja „Upravo sada” su najavili da će se obratiti predstavnicima Gradskog veća zaduženima za omladinu, da se preduzmu menadžerske ili druge mere, da mladi dobiju primeren objekat za zabavu u Subotici, umesto što se organizuju prevozničke „šverc” avanture u okolna sela.

- Neka gradski prevoznik organizuje prevoz za mlade po prikladnoj ceni u objekte kakav je „Omega” na Paliću, ali očigledno da vlasnici takvih objekata ne šuruju sa „divljim” prevoznicima kako bi po svaku cenu napunili objekat. Očekujemo da naša inicijativa bude podržana, a lokalna samouprava bi trebalo da se realno pozabavi tim problemom koji ukazuje da „za mlade nema života u Gradu”, ocenjuju u subotičkom udruženju.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 4 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 5758
Povezane teme

kafići u Subotici

mladi

izlazak

diskoteka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.