Komentara: 19
Pregleda: 25854

Suboticatrans ima više putnika, a manje vozača

14.09.2016. u 11:00h
Izvor: Subotičke novine
Suboticatrans ima više putnika, a manje vozača

Posle niza godina u kojima je opadao broj korisnika javnog prevoza, u toku prošle i ove Gradsko saobraćajno preduzeće "Suboticatrans" beleži blagi porast u tom pogledu. Za prvih šest meseci prevezeno je oko 570.000 putnika mesečno, i ukoliko se ta tendencija nastavi, u 2016- oj to će biti čak oko sedam miliona prodatih autobuskih karata!

- „Ovo najviše možemo da zahvalimo povećanju broja zaposlenih u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku i najviše je putnika u vremenu vršnih opterećenja – kada radnici odlaze na posao ili se vraćaju sa posla. Što se tiče broja pređenih kilometara, on takođe raste i red vožnje stalno usklađujemo u dogovoru sa radnim organizacijama koje su naši najveći korisnici i mesnim zajednicama, da bi ispunili njihove zahteve oko broja i vremena polazaka i tako dalje“, objašnjava pomoćnik direktora za saobraćaj Milan Vasović.

U isto vreme, međutim, „Suboticatrans“ se suočava sa novim i sve izraženijim problemom – nedostatkom vozača. Ne samo da vozači odlaze iz preduzeća, nego ih nema ni na tržištu radne snage, i to nije situacija koja je karakteristična samo za Suboticu, nego i za druge gradove.

„U Subotici veliki broj ljudi ima mogućnost da dođe do posla u zemljama Evropske unije zahvaljujući dvojnom pasošu, i vozači odlaze jer su tamo traženi i takođe postoji manjak vozača D-kategorije. A da bi došli do toga da mogu da upravljaju autobusom i prevoze putnike, naši vozači uz znatna ulaganja moraju da ispune i uslov da nisu mlađi od 24 godine, pa kada završe srednju školu sa 18 ili 19 godina imaju dosta vremena da se predomisle i nađu drugi posao. Zato je preduzeće lišeno mogućnosti da ulaže u stipendiranje takvog kadra koji, kao što vidimo, u potrazi za većom zaradom i boljim životom posle toga odlazi iz zemlje. Prema novim zakonskim odredbama koje su u pripremi kada je reč o licenciranju vozača, njihovo zanimanje postaće još zahtevnije i biće potrebna još veća ulaganja da do njega dođu“, kaže Milan Vasović.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 25854

Povezane vesti

Povezane teme

Suboticatrans

javni prevoz

autobuske linije

autobuski prevoz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.