Komentara: 24
Pregleda: 11490

Najviše putnika na linijama ka Industrijskoj zoni Mali Bajmok

02.02.2017. u 17:18h
Izvor: Subotica.com
Na gradskim, prigradskim i međugradskim linijama Javno preduzeće "Subotica trans" prošle godine prevezlo je oko 6,5 miliona putnika.
Najviše putnika na linijama ka Industrijskoj zoni Mali Bajmok

Okosnicu gradskog prevoza čine linije 1, 6 i 16 na kojima su zglobni autobusi, a za razliku perioda kada je najveći broj putnika koristilo liniju 16 ka Aleksandrovu gde je bilo nekoliko uspešnih fabrika, najveći pritisak sada je na liniji ka Industrijskoj zoni Mali Bajmok.

- Značajan deo sredstava smo preusmerili na liniju 6, ali to još uvek nije dovoljno. Konstatntno se povećava broj zaposlenih u Industrijskoj zoni Mali Bajmok, što je odlično za naš grad, pa ćemo morati da pronađemo način da ispratimo njihove potrebe. Do povećanja broja putnika došlo je i u prigradskim linijama koje smo uveli ka Industrijskoj zoni Mali Bajmok. Pored toga što autobusi saobraćaju iz Malog Bajmoka, Čantavira i Tavankuta za grad, saobraćaju posebni polasci do Industrijske zone i vezani su za radno vreme najvećih korisnika naših usluga. Od samog formiranja Industrijske zone počeli smo sa promenama u redu vožnje i prilagođavanjem putnicima, a sve u skladu sa našim uslovima - kaže Milan Vasović, pomoćnik direktora za saobraćaj JP ""Subotica-trans".

"Subotica trans" se u prethodnom periodu suočio sa odlaskom velikog broja vozača, koji su zahvaljujući dvojnom državljanstvu lako pronašli zaposlenje u nekoj od zemalja članica Evropske unije, što je opteretilo funkcionisanje preduzeća.

- Nestašica vozača će biti izražena u celoj zemlji, a prva je nažalost to osetila Subotica, jer ovde veliki broj ljudi ima dvojno državljanstvo. Naši vozači su zbog toga bili opterećeni, nisu mogli da koriste nedeljni odmor po Zakonu o radu. Ali kako se vozači angažuju u skladu sa Zakonom o angažovanju vozača, moguće je da rade šest dana a sedmi dan da budu slobodni. To vreme je bilo potrebno nadoknaditi vozačima, a kako je zaista bio manjak vozača, to nije bilo moguće postići, te je došlo do gomilanja viška sati kod velikog broja vozača. Situaciju smo uspeli uspešno da rešimo, upotrebili smo zakonsku kategoriju po kojoj se taj višak sati može isplatiti. Naravno, angažovanje vozača se odvija isključivo prema normama o bezbednosti saobraćaja. Niko nema pravo da se igra sa tuđom bezbednošću pa tako naši vozači ne voze preko normi koje su propisane - kaže Vasović.

Nabavkom osam polovnih autobusa sa boljim karakteristikama, tokom prošle godine značajno je obnovljen vozni park.

- Većina tih autobusa je u upotrebi, a jedan još prilagođavamo našem sistemu elektronske naplate karata, što će biti uskoro završeno. Nadam se da ćemo posle pauze od nekoliko godina kada nije obnavljan vozni park, nastaviti u smeru koji smo prošle godine započeli - dodaje Vasović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 24
Pregleda: 11490

Povezana vest

Povezane teme

Suboticatrans

autobus

javni prevoz

autobuske linije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.