Komentara: 15
Pregleda: 5601

Subotičanin u timu FTN-a koji je konstruisao hibridno vozilo

04.02.2018. u 16:18h
Izvor: Subotica.com
Želja da pokažu da se sa malo novca i puno stečenog znanja, kreativnosti i enutuzijazma može napraviti nešto originalno, a funkcionalno, bila je dovoljna studentima Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo Fakluteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predvođenim našim sugrađaninom Nikolom Ilankovićem, da naprave neobično vozilo.
Subotičanin u timu FTN-a koji je konstruisao hibridno vozilo

Posle više od 450 sati vrednog rada, u fakultetskoj laboratoriji nastao je „Hermes“, vozilo na hibridno-električni pogon. Pored Subotičanina Nikole, u projektu su učestvovali i Srđan Savić, Žarko Jelovac i Stefan Jocović, a uskoro će im se pridružiti i Nikola Tepavac.

- Želeli smo da stečeno znanje primenimo i u praksi i uz pomoć našeg profesora mentora Borisa Stojića odlučili smo da napravimo hibridno vozilo koje na prednjim točkovima ima dva elektro motora, a na zadnjoj osovini je benzinski motor „kvad“ – objašnjava Nikola Ilanković. - Ideja je bila da bude otvorenog tipa, svi podsistemi su ofarbani različitom bojom, tako da i laik može da prepozna delove i kako funkcionišu u radu vozila. Ono je i modularnog karaktera i ostavili smo mogućnost da ga buduće generacije prepravljaju ili dopunjavaju.

Hermes (Hibridno edukativno reprezentativno moto-električno specijalno vozilo) sastavljen je od različitih delova, studenti su se snalazili na razne načine kako bi se uklopili u budžet od 200 hiljada dinara. Ima četiri klasična automobilska akumulatora da bi se dobio napon od 48 volti i da bi sat vremena mogao da ide na struju.

Subotičanin u timu FTN-a koji je konstruisao hibridno vozilo

Delovi su od juga, motor je 250 kubika i 16 konjskih snaga i prema proračunu može da dostigne brzinu od 100 kilometara na čas. Studentima su u radu pomagali majstori, koji su im davali aparate za zavarivanje, radili mašinsku obradu zupčanika, generalku motora, i učili ih kako da rade sa varom, elektrodama...

Kako još uvek nema atest, ne može u saobraćaj jer ne ispunjava uslove za registraciju, ali biće predstavljen na Sajmu obrazovanja i Sajmu automobila.

Subotičanin u timu FTN-a koji je konstruisao hibridno vozilo

- Do prvog marta planiramo da povećemo svu elektroniku u vozilo a na generacijama koje dolaze ostaje da rade unapređenja. To je možda i najveći kavlitet ovog vozila jer je ogromna podloga za diplomske radove, ima dosta prostora da se usavršava, a kolege, na primer, mogu da rade na aerodinamici vozila, sistemu kočenja... – ističe Nikola. - Ponosni smo što smo uspeli da pokažemo da se fakultetsko znanje i primeni. Sada je ekspanzija IT sektora, ali i mašinski inženjeri su itekako potrebni tržištu, a biće još potrebniji. Iz FTN-a i našeg smera izlaze kavlitetni inženjeri, koji često još za vreme studija dobijaju posao i zato pozivam sve buduće studente da ne oklevaju i da nam se pridruže.

Subotičanin u timu FTN-a koji je konstruisao hibridno vozilo

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 15
Pregleda: 5601
Povezane teme

lepe vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.