Komentara: 3
Pregleda: 4179

Subotičanin Dušan Simjanovski sa reprezentacijom Srbije u basketu obezbedio plasman na Evropsko prvenstvo

07.08.2019. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Juniorska reprezentacija Srbije (U18) obezbedila je, četvrtu godinu za redom, plasman na Evropsko prvenstvo u basketu 3x3. Među "orlićima" značajnu ulogu je imao i naš sugrađanin Dušan Simjanovski, maturant Ekonomske škole "Bosa Milićević".
Subotičanin Dušan Simjanovski sa reprezentacijom Srbije u basketu obezbedio plasman na Evropsko prvenstvo

Nacionalni tim juniora, u sastavu Novak Gole, Luka Novaković, Luka Šarenac i predvođen kapitenom Dušanom Simjanovskim, fenomenalnim partijama kvalifikacionog turnira u italijanskom Rietiju uspeo je da ostvari plasman na Evropsko prvenstvo.

Na startu turnira "orlići" su upisali poraz od Španije, a zatim savladali Veliku Britaniju i Holandiju, čime su sa druge pozicije zakazali susret sa "ljutim" rivalima iz Hrvatske. Polufinalni meč sa "vatrenima" je bio pravi podvig za "orliće" s obzirom da su sa samo tri igrača uspeli da savladaju odlične "susede" i time pečatiraju vizu za Gruziju.

Pre nego što opišemo tok susreta odlučujućeg meča, samo da se na trenutak vratimo na meč sa "lalama". Naša selekcija je meč dobila rutinski, ali pri samom kraju zadesio nas je veliki peh. Sedam sekundi pre kraja, Luka Novaković je u sudaru sa protivničkim igračem zadobio povredu kolena, koja je značila da je za njega ovaj kvalifikacioni turnir, na veliku žalost, završen, a Srbija nije imala pravo na zamenu.

Subotičanin Dušan Simjanovski sa reprezentacijom Srbije u basketu obezbedio plasman na Evropsko prvenstvo

Reprezentacija Hrvatske, poslednja stepenica do plasmana na EP, u dotadašnjem delu turnira ostavila je najači utisak od svih ekipa na prvenstvu - sve utakmice su prilično lako i ubedljivo pobeđivali, a jedino im je domaćin (Italija) pružio otpor. Utakmica je počela blagom dominacijom Hrvatske reprezentacije u prvih dva minuta meča, da bi od tada Srbija izuzetno kvalitetnom i pametnom igrom uzela konce igre u svoje ruke. "Proradio" je i šut za dva poena, te su u pojedinim momentima reprezentativci Hrvatske, iako favoriti pre početka meča, bili nemoćni da uzvrate i pokušaju da meč načine neizvesnim. Konačan rezultat meča glasio je 21:14.

Subotica je posebno ponosna na Dušana Simjanovskog, koji je nastavio tradiciju vrsnih košarkaških talenata koji dolaze sa severa Bačke, iz grada sportova. Mladi Subotičanin je prošle godine sa svojim drugarima iz Ekonomske škole bio najbolji među svojim vršnjacima u Srbiji i igrao na Svetskom prvenstvu za srednjoškolce, što je svakako bio doživljaj i iskustvo za sebe. Ekipu su te 2018. godine činili Jovan Kojić, Njegoš Milović, Dušan Simjanovski i Srđan Kopunović. Iako još uvek pohađa srednju školu Dušan iza sebe ima brojna učešća na turnirima u basketu širom Srbije, što mu je svakako donelo dosta iskustva za ovo što danas gledamo.

Subotičanin Dušan Simjanovski sa reprezentacijom Srbije u basketu obezbedio plasman na Evropsko prvenstvo

Evropsko prvenstvo za juniore održaće se od 6 do 8. septembra u prestonici Gruzije – Tbilisiju. Pored juniora Srbije, u muškoj konkurenciji sa kvalifikacionog turnira u Italiji plasman je obezbedio i domaćin pobedivši reprezentaciju Španije, prvoplasiranu ekipu iz grupe u kojoj je Srbija započela kvalifikacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4179
Povezane teme

turnir u basketu

basket 3x3

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.