Komentara: 1
Pregleda: 2643

Subotičani „verglaju“ za pomoć deci oboleloj od raka

19.07.2021. u 14:51h
Izvor: Subotica.com
Da svako od nas može da učini neko plemenito delo, samo ako želi, najbolji su dokaz naši sugrađani, dvadesetrogodišnji studenti Aleksa Šehovac, Igor Šljapić, Andrej Race i Veljko Maksimović, koji su pre nekoliko dana biciklima krenuli u Španiju sa ciljem da prikupe novac za NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka).
Subotičani „verglaju“ za pomoć deci oboleloj od raka

Biciklističke avanture po Evropi ovim mladićima, okupljenim u neformalnom udruženju simboličnog naziva „Verglamo”, nisu nešto novo, ali ova je posebna jer ima humanitarni karakter. Dok su bili na putu za Brisel, čuli smo i dogovorili da najavimo njihovu avanturu.

- Ovo je naša peta biciklistička tura, a sve vožnje koja smo do sada imali, organizovali smo iz želje za putovanjem, avanturom, novim iskustvima i zato što volimo da vozimo bicikle. Kroz razgovor sa volonterima iz NURDOR-a, sa željom da putovanje dobije humanitarni karakter, došli smo na ideju da pomognemo udruženju putem promocije i prikupljanjem donacija - pričaju mladi Subotičani. - Prvobitan plan je bio da krenemo iz Ljubljane, gde smo završili jednu od prošlih tura i gde studira i živi Andrej. Ruta bi išla preko severnog dela Italije, dalje Azurnom obalom Francuske do Barselone, a potom obalom Španije do Malage, krajnje stanice odakle bismo se vratili avionom. Usled restrikcija za putovanja zbog virusa, morali smo da promenimo plan. Iz Budimpešte smo poleteli za Brisel, odakle započinjemo vožnju.

Kako je planirano, u Pariz treba da stignu u vreme kada se završava poslednja etapa „Tur de Fransa“.

- Tamo ćemo napraviti nekoliko dana pauze. Potom, idemo južno preko centralnog dela Francuske do Barselone, odakle nastavljamo prethodno isplanirani deo rute u Španiji - najavljuju biciklisti. - Put bi trebalo da traje 42 dana, 30 dana vožnje biciklom i 12 dana pauze. Postoji mogućnost da se plan dodatno promeni ukoliko nas na to natera epidemiološka situacija.

Ovakav put zahteva mnogo planiranja i priprema. Najduža tura do sada bila je od Subotice do Amsterdama, duga čak dve hiljade kilometara. U avanturama ih podržavaju prijatelji i porodice, koji su, kako kažu, tokom prvih putovanja bili zabrinuti i skeptični, ali posle nekoliko uspešnih vožnji i kada su se kućama vratili svi živi i zdravi, više nemaju primedbe i zamerke. Ili im barem ne govore.

- Isplaniramo gde ćemo praviti pauze, kampovati ili uzeti smeštaj, kao i čemu ćemo tačno posvetiti vreme. To sve pada u vodu čim stupimo u realnost i od deset stvari koje mogu da pođu naopako jedanaest se izjalovi - dodaju naši sagovorinici. - Ovoga puta nam se probušila guma na putu do Budimpešte, zbog čega smo propustili let i prvo veče prespavali na aerodromu. Andreju, koji je leteo iz Ljubljane, izgubili su bicikl u Beligiji, zbog čega je i on proveo čitavu noć na aerodromu. Zbog ovih i još nekoliko sličnih situacija već dva puta smo morali da menjamo rutu i planove, a nismo još ni počeli da vozimo. Tako da smo zaključili da je najbitnije da okvirno planiramo gde želimo da budemo i otprilike kada, a svako detaljnije planiranje nema smisla jer će se verovatno do tada plan promeniti nekoliko puta. Smeštaj obično tražimo dan-dva unapred, kad smo već sigurni da ćemo stići na određenu destinaciju. Kada je lepo vreme, a nadamo se da će biti veći deo puta, i kada nismo u velikim gradovima, trudimo se da spavamo u šatorima.

qUprkos neprilikama na putu, za pomoć mališanima obolelim od raka verglaju Aleksa, student Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, smera Prehrambena biotehnologija, Andrej koji završava master studije Biohemije u Ljubljani, Veljko koji pohađa master studije na Fakultetu tehničkih nauka na smeru Računarstvo visokih performansi i Igor, student Energetike na ETF-u u Beogradu.

Momci za primer, ne samo po svom obrazovanju i sportskom duhu, već i zbog želje da pomognu onima kojima je i te kako potrebno.

- Kroz putovanje želimo da skupimo novac za NURDOR. Uz građanske donacije, najbolji način da se prikupe sredstva je da bilo neka firma uplati proizvoljnu svotu novca direktno na račun NURDOR-a, a mi bismo uradili neki vid promocije za tu firmu. Pozivamo sve firme koje su zainteresovane za ovakav vid saradnje“, da uplate humanitarnu pomoć i jave nam se na mejl - zaključuju naši „verglaši.

Poželeli smo im sreću i da se bezbedno vrate svojim porodicama, da ispune svoju misiju i dožive nezaboravna pozitivna iskustva. Kako teče putovanje ovih plemenitih mladića možete svakodnevno da pratite na njihovom Instagram nalogu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 1 dan
Komentara: 1
Pregleda: 2643
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.