Komentara: 27
Pregleda: 5153

Subotičani ne žele nove parlamentarne izbore

24.01.2014. u 15:14h
Izvor: RTV City
Kako se zateže politička situacija na svim nivoima u državi tako se sve češće pominju vanredni parlamentarni izbori kao jedino rešenje poznato u našoj političkoj realnosti. Stav građana ovde nije toliko bitan, a kako stvari stoje ukoliko izbora bude možda ćemo zabeležiti rekordnu nezainteresovanost birača prezasićenih političarima koji mnogo pričaju, a malo rade.
Subotičani ne žele nove parlamentarne izbore

Centar za istraživanje u politici „Argument“ tokom decembra prošle i januara ove godine sproveo je istraživanje u Subotici na uzorku od 600 sugrađana. Istraživanje se bavilo mogućnošću raspisivanja novih izbora i raspoloženjem građana da uzmu učešće ali i ocenom njihovog materijalnog stanja u prošloj godini.

Na pitanje da li su nam potrebni vanredni parlamentarni izbori većina građana je istakla potpunu nezainteresovanost za politički proces što ukazuje da su životni problemi nagomilani do te mere da se građani više na politiku ne osvrću. Oni koji imaju stav o tom pitanju smatraju u podjednakom procentu da su nam izbori potrebni odnosno da nisu.

„Izdvaja se veliki procenat ispitanika koji je rekao da ih izbori ne zanimaju. Da ne mogu doneti ništa  novo, da će biti sve po starom i takav odgovor je dalo oko 65% ispitanika. Ostali procenat je odlučan i kad je u pitanju odgovor sa da i odgovor sa ne.“ - izjavio je Slobodan Martinović, direktor  „Argumenta“

Ukoliko izbora ipak bude 60% ispitanika je reklo da neće izaći na birališta. Od 40% onih koji su potvrdili da će na izbore izaći čak 70% zna za koga će glasati što se najverovatnije odnosi na partijska članstva koja ostaju najvernija i koja će morati animirati ostatak biračkog tela.

„Izgubio se građanin kao birač koji veruje političarima. Ostala su samo ta partijska članstva koja učestvuju u izbornoj mašineriji. Za nove ljude i za nove partije ima prostora i ti razočarani birači su njihova ciljna grupa.“ - dodaje Martinović

Na pitanje o materijalnom statusu 80% ispitanika odgovorilo je da sada živi lošije nego pre godinu  dana, 15% smatra da živi isto dok 5% tvrdi da živi bolje.

Ukoliko izbora bude, zaključak koji se nameće odnosi se na neophodnost pojave novih političkih opcija koje mogu ponuditi nešto drugačije na političkoj sceni. Postojeće partije i politički akteri mogu se baviti samo prepucavanjem a nove ideje retko ko može da ponudi.

„Lično mislim da će biti prljava kampanja. Sadašnje političke partije ne znam sa kojim resursima mogu animirati građane, sem nekom prljavom kampanjom. Novi ljudi i nove partije imaju šanse, s obzirom da smo sve dosadašnje partije videli i da se prave koalicije svako sa svakim, trguje se, prelazi se, bez ikakvog smisla i logike već preovladava lični interes.“ - zaključuje Slobodan Martinović, direktor  „Argumenta“

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 5153

Povezane vesti

Povezane teme

parlamentarni izbori

istraživanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.