Komentara: 1
Pregleda: 2947

Subotica zna šta je kompostiranje

26.09.2012. u 00:00h
Izvor: RTV Yueco
Projekat “Subotica zna šta je kompostiranje“ ove godine sprovešće se u 25 vrtića Predškolske ustanove „Naša radost“. Grad Subotica će i ovaj put podržati projekat, a njime će rukovoditi kompost tim. Cilj projekta je širenje svesti o kompostiranju u cilju smanjenja količine organskog otpada što predstavlja zakonom propisanu odredbu.
Subotica zna šta je kompostiranje

Mališani pojedinih subotičkih vrtića već znaju šta je kompostiranje, a ove godine će u okviru projekta „Subotica zna šta je kompostiranje“ biti sistemski uključena deca iz 25 vrtića Predškolske ustanove „Naša radost“.

Vaspitači su prošli teorijsku i praktičnu obuku o kompostiranju, a već je počela i podela kompostera. Do sada je komposter dobilo 9 vrtića, od predviđenih 25.

Kompost tim već godinama radi na sprovođenju projekta „Subotica zna šta je kompostiranje“. Ove godine su na inicijativu vrtića „Zeka“ u projekat uključili 25 vrtića PU „Naša radost“, ali cilj im je da svih 42 koliko ih ova ustanova broji, dobiju komposter i nauče da kompostiraju. Prošle godine je projekat bio okrenut domaćinstvima.

Kompostiranje

Na osnovu podataka iz 2011. godine svaki Subotičanin godišnje proizvede oko 310 kg otpada, a 50% od toga predstavlja komunalni otpad, a deo ovog otpada čini organski otpad koji se kompostira. Po zakonu, grad je dužan da do 2016. godine smanji količinu organskog otpada i u tom svetlu i ove godine grad podržava projekat „Subotica zna šta je kompostiranje“.

Proces kompostiranja traje od 6-9 meseci, koliko je potrebno za stvaranje kompost mase. Ove godine će u okviru projekta „Subotica zna šta je kompostiranje“ deca koja pohađaju vrtiće PU „Naša radost“ naučiti da kompostiraju i na koji način može da se smanji količina organskog otpada.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2947
Povezane teme
Naša Radost Subotica kompostiranje subotica naša radost
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.