Komentara: 13
Pregleda: 2651

Subotica unapređuje sistem upravljanja otpadom

01.12.2022. u 09:50h > 12:53
Izvor: Subotica.com
Skupština Grada Subotice donela je danas Odluku o upravljanju komunalnim otpadom, kojom će se znatno unaprediti ova oblast u našem gradu.
Subotica unapređuje sistem upravljanja otpadom

Kako objašnjava Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti, izmenom Odluke o upravljanju komunalnim otpadom stekli su se uslovi da se uvedu nova naseljena mesta u sistem sakupljanja otpada, a tipske vreće, koje su građani kupovali, biće zamenjene tipskim posudama koje će biti uslov za prvi stepen sakupljanja i odlaganja otpada.

- Predviđeno je da se sistem klasifikacije, odnosno odlaganja i primarne selekcije, odvija već na nivou domaćinstva, tako što se planira uvođenje u sistem dve kante. Prioritet je da se kompletna teritorija grada pokrije primarnim zelenim kantama, kako bi svi stanovnici na pravilan način odlagali otpad, a potom će početi uvođenje druge kante, plave boje, gde će se razvrstavati otpad – objašnjava Vukelić. – Rok koji je definisan, a to je početak 2024. godine, sagledan je u skladu sa realnim kapacitetima preduzeća „Čistoća i zelenilo“ i „Regionalne deponije“ . Pokrivanje grada ići će u segmentima, grad će se truditi da to uradi u najkraćem roku i da zaživi regionalni sistem za upravljanje otpadom, koji je davno bio projektovan.

Subotica unapređuje sistem upravljanja otpadom

Preduslov za sve ovo je nova integrisana dozvola koju je „Regionalna deponija“ nedavno dobila. JKP „Čistoća i zelenilo“ u ovom trenutku odvozi jednu trećinu otpada na „Regionalnu deponiju“ na Bikovu.

- Od ukupne količine smeća koje dolazi na deponiju „Aleksandrovačka bara“, a to je 50 hiljada tona, uspeli smo da izmestimo 30 procenata. To će rasti iz meseca u mesec i u decembru će biti 40 odsto, a u januaru, kada nam dođe pet novih vozača kamiona i 15 vozača autosmećara, podizača, sigurno ćemo doći do 50 procenata – najavljuje Slobodan Milošev, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.  - Dalje ćemo da radimo u skladu sa Planom upravljanja otpadom, u dogovoru sa ministarstvom, i očekujemo ta tokom naredne godine ukupna količina, 100 procenata, završi na „Regionalnoj deponiji“. To podrazumeva uključivanje svih prigradskih naselja u okolini Subotice. U početnoj fazi to će biti oko 4.000 domaćinstava i da putem tipskih kanti odnosio smeće na „Regionalnu deponiju“. Budžetom Grada predviđeno je oko 30 miliona dinara za nabavku novih kanti. Takođe, preduzeću je neophodno još 17 radnika kako bi kompletne količine zelenog otpada i količine otpada nastalog od higijene grada bile odnešene.

Subotica unapređuje sistem upravljanja otpadomZa deponiju „Aleksandrovačka bara“ urađen je projekat sanacije i rekultivacije, a kako je u toku izgradnja pruga i velika količina zemlje je pristigla i izmenila njen izgled.

- Ovih dana uradićemo premeravanje da li smo i koliko izašli iz gabarita, i videćemo da pristupimo prvoj fazi izgradnje obodnog nasipa da je zaštitimo od procesnih voda, a potom planiramo da konkurišimeo za sredstva da bi u potpunosti zatvorili i sanirali deponiju – dodaje Milošev.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 2651

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.