Komentara: 5
Pregleda: 3765

Subotica u Mreži gradova secesije

01.02.2013. u 19:09h
Izvor: RTV Yueco
Subotica je 25. januara primljena u Mrežu gradova secesije, čime je dobijena potvrda o značaju subotičke baštine na evropskom nivou.
Subotica u Mreži gradova secesije

Inicijator pridruživanja našeg grada ovoj Mreži je Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“, koja se okupila oko ideje rešavanja problema i ostvarenja ciljeva definisanih u Subotičkoj deklaraciji o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja. Grad Subotica podržao je ovu ideju, a takođe je preuzeo na sebe obavezu za obezbeđivanje sredstava za plaćanje članarine za članstvo u Mreži evropskih gradova secesije.

Prema rečima predstavnice neformalne grupe građana „Nasmeši se Subotici“ Viktorije Aladžić, prijem našeg grada u Mrežu gradova secesije“ otvara nam mogućnosti da svet upoznamo sa kulturnom baštinom našeg grada, ali i da sami postanemo svesni naše arhitektonske baštine i da počenmo drugačije da se ponašamo prema njoj, odnosno da počnemo da ubiremo korist od baštine kojom raspolažemo.

Naš grad je preuzeo na sebe obavezu da plaća godišnju članarinu u visini od 2.000 eura za članstvo u Mreži gradova secesije. Takođe, pre dve nedelje Grad je potpisao protokol o saradnji sa neformalnom grupom građana „Nasmeši se Subotici“, kao i sa ustanovama i insitucijama koje imaju ulogu u očuvanju zaštite i prezentacije objekata građevina u stilu secesije.

Secesija Subotica

Umrežavanje sa 22 grada secesije naš grad može iskoristiti u svrhu razvoja turizma, edukacije ili istraživanja. Mogućnosti su različite, a na gradu i nosiocima projekta je da ih iskoriste na najbolji način.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 3765

Povezana vest

Povezane teme

Grad Subotica

secesija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.