Komentara: 25
Pregleda: 14729
Foto

"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza

08.09.2017. u 02:47h
Izvor: Subotica.com
JP "Subotica-trans" će 120 godina postojanja i rada obeležiti uvođenjem brojnih novina. Neke od njih su kupovina tri nova autobusa, obuka vozača, ali i nove linije, među kojima je direktna linija do Robne kuće "Ikea" u Beogradu.
"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza

JP "Subotica-trans" će obeležavanje jubileja dočekati sa tri nova autobusa u voznom parku. Novi autobusi poslednji put su kupljeni 2011. godine, a u međuvremenu su nabavljani samo polovni autobusi, izuzev 10 minibus vozila, koje je 2012. godine finansirao Grad Subotica.

Aleksandar Aleksić, direktor JP "Subotica-trans", kaže za naš sajt da je reč kupovini jednog solo gradskog autobusa, jednog zglobnog i jednog međugradsko-prigradskog autobusa, koji će biti korišćeni na najfrekventnijim linijama gradskog i prigradskog prevoza, kao i za prevoz radnika do industrijske zone.

- Naš vozni park je ozbiljno ostareo, prosečna starost naših vozila je preko 13 godina. Autobusi su tehnička sredstva koja su ceo dan u upotrebi i njihov radi resurs ističe za osam do 10 godina. Nakon toga, još uvek se mogu koristiti, ali sa povećanim troškovima održavanja i smanjenim stepenom raspoloživosti. Nabavili smo još dva polovna autobusa, mlađeg godišta, tako da trenutno kombinujemo polovne i nove autobuse, ali naša želja je da jednog dana možemo da kupujemo samo nove autobuse – rekao je Aleksić i dodao da je ukupna investicija vredna oko 73 miliona dinara, od čega je Grad Subotica obezbedio nešto više od 23 miliona dinara.

Osim nedostatka novih vozila, "Subotica-trans" se bori i sa nedostatkom adekvatne radne snage, odnosno vozača autobusa sa položenom D kategorijom. Iz tog razloga, preduzeće je donelo odluku da ove godine po prvi put pokrene program stručnog osposobljavanja.

"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza

- U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, odabrali smo pet polaznika koji su, u odgovarajućoj auto-školi, prošli teorijsku i praktičnu obuku za D kategoriju. Nakon što su položili, primili smo ih u radni odnos na određeno vreme, odnosno na dve godine. Ukoliko ostanu u radnom odnosu pune dve godine, ne moraju da vraćaju sredstva koja su uložena u njihovu obuku. Ako bi se u međuvremenu predomislili i poželeli da odu ranije, sredstva će morati da vrate u potpunosti – rekao je Aleksić, dodajući da je pre tri godine preduzeće raspolagalo sa 132 vozača, dok je taj broj sada povećan na 152, uprkos racionalizaciji, odnosno smanjenju ukupnog broja zaposlenih sa 355 na 327. Ipak, to još uvek nije dovoljan broj vozača, te zbog toga trpe i neki drugi planovi koje je JP "Subotica-trans" nameravalo da sprovede.

- Do pre nekoliko godina, linija 1 je saobraćala na svakih sat vremena u popodnevnim časovima, a sada saobraća na pola sata. Voleli bismo da i to bude češće, jer su istraživanja pokazala da je za grad ove veličine prihvatljiva dužina čekanja autobusa između 10 i 15 minuta. Nažalost, u ovom trenutku to nije moguće, jer da bismo imali češće polaske, morali bismo da imamo više autobusa i vozača, za šta trenutno nema mogućnosti. Finansijska konsolidacija je trajala dugo i postepeno smo vraćali dugove i ulagali u preduzeće - objasnio je Aleksić, istakavši da grad redovno servisira svoje obaveze, što ranije nije bio slučaj.

"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza

Nov krov postavljen u remontnom delu preduzeća

NOVE AUTOBUSKE LINIJE

JP "Subotica-trans" će od sledećeg četvrtka, 14. septembra, uvesti direktnu liniju do Robne kuće "Ikea". Redovna beogradska linija, koja svakog radnog dana polazi iz Subotice u 6 časova i 15 minuta, u buduće će svakog četvrtka, nakon iskrcavanja putnika na Beogradskoj autobuskoj stanici, produžiti na parking Robne kuće "Ikea". Polazak sa parkinga biće u 13 i 30 minuta, kada će autobus krenuti na Beogradsku autobusku stanicu, odakle će u 15 časova uslediti povratak za Suboticu. Cena karte biće ista kao i do Beograda u promotivnom periodu, zbog jubileja preduzeća.

Nova autobuska linija, na relaciji Subotica-Segedin-Kečkemet-Budimpešta, počeće da saobraća od 6. oktobra. Linija će saobraćati tri dana u sedmici, odnosno petkom, subotom i nedeljom. Polazak iz Subotice biće u 7 časova, a povratak iz Budimpešte u 16 časova. Na ovaj način, povratak iz Segedina pomeren je na 18 časova i 40 minuta, u odnosu na prethodnih 15 časova i 40 minuta. Cena karte do Budimpešte iznosiće 1.800 dinara, do Kečkemeta 800, a do Segedina 400 dinara.

Nove autobuske linije, iz JP "Subotica-trans" objašnjavaju povećanim obimom posla, ali i zahtevima građana.

- Obim posla preduzeća raste iz meseca u mesec. S razvojem industrijske zone u Malom Bajmoku, industrijski subjekti su počeli sve češće da nam se obraćaju za prevoz njihovih putnika. Zbog toga smo uveli poseban linijski prevoz za radnike koji na posao dolaze iz Feketića, Bačke Topole i Kanjiže. Takođe, postoji veliki interes da se povežu i neka druga naselja sa industrijskom zonom. S obzirom na to da najveći broj građana živi na Prozivci, naša ideja je da razmotrimo mogućnost, kada se stvore materijalni uslovi za to, uvođenja autobuske linije koja bi povezala Prozivku sa industrijskom zonom - rekao je Aleksandar Aleksić.

"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza

Aleksić je istakao da preduzeće ima veoma dobar odnos sa sugrađanima, kao i da sporadično anketiraju putnike o kvalitetu usluge koju pružaju. Najčešće primedbe putnici imaju zbog starosti i nedostatka klimatizovanih autobusa.

Ipak, preduzeće se trudi da održi i unapred nivo kvaliteta usluga koje pruža o čemu govori  i podatak da je elektronskim sistemom informisanja opremljeno 27 stajališta u gradu, kako bi sugrađani mogli videti koliko dugo će čekati autobus. Uveden je i sistem elektronske naplate, čime je presedanje znatno olakšano, jer se sada ceo grad tretira kao jedna zona. Takođe, trenutno je 27 autobusa opremljeno sa wifi uređajima, a do kraja godine u planu je i njihovo proširenje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 14729

Povezane vesti

Povezane teme

Suboticatrans

sutrans

autobus

nabavka autobusa

autobuska karta

red vožnje autobusa

autobuske karte

autobuske linije

saobraćanje autobusa

aleksandar aleksić

autobuski prevoz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.