• Pregleda: 12589

"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza

JP "Subotica-trans" će 120 godina postojanja i rada obeležiti uvođenjem brojnih novina. Neke od njih su kupovina tri nova autobusa, obuka vozača, ali i nove linije, među kojima je direktna linija do Robne kuće "Ikea" u Beogradu.
"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza

JP "Subotica-trans" će obeležavanje jubileja dočekati sa tri nova autobusa u voznom parku. Novi autobusi poslednji put su kupljeni 2011. godine, a u međuvremenu su nabavljani samo polovni autobusi, izuzev 10 minibus vozila, koje je 2012. godine finansirao Grad Subotica.

Aleksandar Aleksić, direktor JP "Subotica-trans", kaže za naš sajt da je reč kupovini jednog solo gradskog autobusa, jednog zglobnog i jednog međugradsko-prigradskog autobusa, koji će biti korišćeni na najfrekventnijim linijama gradskog i prigradskog prevoza, kao i za prevoz radnika do industrijske zone.

- Naš vozni park je ozbiljno ostareo, prosečna starost naših vozila je preko 13 godina. Autobusi su tehnička sredstva koja su ceo dan u upotrebi i njihov radi resurs ističe za osam do 10 godina. Nakon toga, još uvek se mogu koristiti, ali sa povećanim troškovima održavanja i smanjenim stepenom raspoloživosti. Nabavili smo još dva polovna autobusa, mlađeg godišta, tako da trenutno kombinujemo polovne i nove autobuse, ali naša želja je da jednog dana možemo da kupujemo samo nove autobuse – rekao je Aleksić i dodao da je ukupna investicija vredna oko 73 miliona dinara, od čega je Grad Subotica obezbedio nešto više od 23 miliona dinara.

Osim nedostatka novih vozila, "Subotica-trans" se bori i sa nedostatkom adekvatne radne snage, odnosno vozača autobusa sa položenom D kategorijom. Iz tog razloga, preduzeće je donelo odluku da ove godine po prvi put pokrene program stručnog osposobljavanja.

- U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, odabrali smo pet polaznika koji su, u odgovarajućoj auto-školi, prošli teorijsku i praktičnu obuku za D kategoriju. Nakon što su položili, primili smo ih u radni odnos na određeno vreme, odnosno na dve godine. Ukoliko ostanu u radnom odnosu pune dve godine, ne moraju da vraćaju sredstva koja su uložena u njihovu obuku. Ako bi se u međuvremenu predomislili i poželeli da odu ranije, sredstva će morati da vrate u potpunosti – rekao je Aleksić, dodajući da je pre tri godine preduzeće raspolagalo sa 132 vozača, dok je taj broj sada povećan na 152, uprkos racionalizaciji, odnosno smanjenju ukupnog broja zaposlenih sa 355 na 327. Ipak, to još uvek nije dovoljan broj vozača, te zbog toga trpe i neki drugi planovi koje je JP "Subotica-trans" nameravalo da sprovede.

- Do pre nekoliko godina, linija 1 je saobraćala na svakih sat vremena u popodnevnim časovima, a sada saobraća na pola sata. Voleli bismo da i to bude češće, jer su istraživanja pokazala da je za grad ove veličine prihvatljiva dužina čekanja autobusa između 10 i 15 minuta. Nažalost, u ovom trenutku to nije moguće, jer da bismo imali češće polaske, morali bismo da imamo više autobusa i vozača, za šta trenutno nema mogućnosti. Finansijska konsolidacija je trajala dugo i postepeno smo vraćali dugove i ulagali u preduzeće - objasnio je Aleksić, istakavši da grad redovno servisira svoje obaveze, što ranije nije bio slučaj.

Nov krov postavljen u remontnom delu preduzeća

NOVE AUTOBUSKE LINIJE

JP "Subotica-trans" će od sledećeg četvrtka, 14. septembra, uvesti direktnu liniju do Robne kuće "Ikea". Redovna beogradska linija, koja svakog radnog dana polazi iz Subotice u 6 časova i 15 minuta, u buduće će svakog četvrtka, nakon iskrcavanja putnika na Beogradskoj autobuskoj stanici, produžiti na parking Robne kuće "Ikea". Polazak sa parkinga biće u 13 i 30 minuta, kada će autobus krenuti na Beogradsku autobusku stanicu, odakle će u 15 časova uslediti povratak za Suboticu. Cena karte biće ista kao i do Beograda u promotivnom periodu, zbog jubileja preduzeća.

Nova autobuska linija, na relaciji Subotica-Segedin-Kečkemet-Budimpešta, počeće da saobraća od 6. oktobra. Linija će saobraćati tri dana u sedmici, odnosno petkom, subotom i nedeljom. Polazak iz Subotice biće u 7 časova, a povratak iz Budimpešte u 16 časova. Na ovaj način, povratak iz Segedina pomeren je na 18 časova i 40 minuta, u odnosu na prethodnih 15 časova i 40 minuta. Cena karte do Budimpešte iznosiće 1.800 dinara, do Kečkemeta 800, a do Segedina 400 dinara.

Nove autobuske linije, iz JP "Subotica-trans" objašnjavaju povećanim obimom posla, ali i zahtevima građana.

- Obim posla preduzeća raste iz meseca u mesec. S razvojem industrijske zone u Malom Bajmoku, industrijski subjekti su počeli sve češće da nam se obraćaju za prevoz njihovih putnika. Zbog toga smo uveli poseban linijski prevoz za radnike koji na posao dolaze iz Feketića, Bačke Topole i Kanjiže. Takođe, postoji veliki interes da se povežu i neka druga naselja sa industrijskom zonom. S obzirom na to da najveći broj građana živi na Prozivci, naša ideja je da razmotrimo mogućnost, kada se stvore materijalni uslovi za to, uvođenja autobuske linije koja bi povezala Prozivku sa industrijskom zonom - rekao je Aleksandar Aleksić.

Aleksić je istakao da preduzeće ima veoma dobar odnos sa sugrađanima, kao i da sporadično anketiraju putnike o kvalitetu usluge koju pružaju. Najčešće primedbe putnici imaju zbog starosti i nedostatka klimatizovanih autobusa.

Ipak, preduzeće se trudi da održi i unapred nivo kvaliteta usluga koje pruža o čemu govori  i podatak da je elektronskim sistemom informisanja opremljeno 27 stajališta u gradu, kako bi sugrađani mogli videti koliko dugo će čekati autobus. Uveden je i sistem elektronske naplate, čime je presedanje znatno olakšano, jer se sada ceo grad tretira kao jedna zona. Takođe, trenutno je 27 autobusa opremljeno sa wifi uređajima, a do kraja godine u planu je i njihovo proširenje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

25
Baba Jaga Odgovori
kad biste smanjili kartu na 20 dinara bukvalno bi se svi vozili i imali biste nevidjeni promet svaki dan, a ovako nikome ne pada na pamet da vam daje 90 dinara ili da razmislja da li ima novca u onom glupom bus novcaniku i da li cete mu uzeti sve pare ako slucajno zaboravi da klikne pri izlasku.
sLOVEnac
a kada bi smanjili cenu karte na 2 dinara tek onda bi svi putovali autobusom! sto volim realne komentare.....
anonimussu Odgovori
Zato se bore sa nedostatkom radne snage, zato sto vozaci ne bi da rade za 30.000 din., nego odu u inostranstvo. Ako bi im dali platu od 50.000, mozda ne bi ljudi otisli u inostranstvo, nego bi ostali kuci. Pored toga vozaci imaju jaku veliku odgovornost, i za male pare se ne radi takav posao.
Kamikaza
U Svajcaskoj je plata vozaca autobusa 3500 franaka (3215 eura), tako da mu povecanje od 20 000 dinara nista ne znaci.
Pfff
Ni 50 hiljada nije nešto....
Dekia Odgovori
Obim posla raste,karta najskuplja u zemlji (u Novom Sadu je bus 55dinara),a opet i pored svega toga teska ekonomska situacija...???
Anon
Povecali su u NS cene karte sa 55 na 65, sad ce ovi iz Su transa da povecaju na 100 :D.
Rab Odgovori
Razumem da je vozacima mala plata, ali ih isto tako molim za razumevanje da voze normalno jer polomismo rebra u autobusima.
djoks Odgovori
Gospodo cena karte je 60,00 dinara ako koristite el.novcanik. Predlazem Vam da ga kupite, pa necete placati kartu 90,00 dinara.
panonski čamac
Pa da, ako hoću brzo da odem negde autobusom, ne mogu da kupim el. novčanik u Trgoprometu, na trafici, ili da koristim moju kreditnu karticu sa PayPass ili mobilni telefon sa NFC (kao u Beogradu), nego moram čoveče da idem do centra grada do njih lično da kupim svežu karticu za 400din, i još da dopunjujem isključivo kod njih! Alo! Pa naravno da ih niko ne kupuje! Koji mamlazi misle da je ovo normalno!?
Deki
El.novcanik???Ne znam ni sta im je to,ne vozim se busom svaki dan da bi imao tako nesto,ustvari ne vozim se godinama,od kako je taxi jeftiniji od busa,kada nas ide bar dvoje.
Gjri0yruyy5ve Odgovori
Ne morate toliko da se brinete oko kadra. Svake godine Tehnica skola izvede jednu generaciju vozaca. Oni bi mogi da budu deo vaseg preduzeca.
Mb Odgovori
Molimo liniju Mali bajmok - Bolnica.
Hvala
Atila Odgovori
Sub Zero

Nova LInija 1 B
Kelebija- Mali Bajmok
Vucicu Pederu Odgovori
Sa trenutnim cenama karata bi trebali biti uspesna firma!! I nemojte sad zuti ovo zuti ono, znamo da su krali ali ovo sto se sada radi je van svake pameti!!
djoks Odgovori
Ovde ocigledno ima jako puno strucnjaka.
Svi se razumeju u linije, u cene karata, u profitabilnost.
Sve strucnjak do strucnjaka, ali bez obzira na temu pistaljke, uvek spremni da negativno komentarisu.

Gospodo, prvo sredite svoj zivot, pocistite nered u svojoj avliji, pa ce se automatski popraviti stanje i u nasoj drzavi.
JACEMKAZEM
Nije pistaljka nego vest, ima malo razlike. A mislim da svako ima pravo da kaze svoje misljenje ne kao strucnjak nego kao gradjanin koga dotice ova vest, a verujte da i laici znaju imati dobre ideje.
C Odgovori
"Subotica-trans" i pored teške ekonomske situacije ulaže u bolje uslove za korisnike javnog prevoza i zbog toga je napravljena direkta linija do IKEA-e,
dare Odgovori
Vozačima smanjili a partijašima u kancelarijama povećali plate...samo napredno. I čudi se što nema vozača?? al ovo linija do ikea je vrhznac gluposti,pa kome to treba? pola prozivke radi u malom bajmoku a on kaže imaju želju da nekada otvore tu liniju....bem te živote
Deks Odgovori
Subotica-trans skandalozno se ovog leta poneo prema svojim putnicima kada je na prigradskim linijama stavljao isključivo autobuse bez klima uređaja iako poseduje dovoljno vozila sa klimama. Verovatno je slično bilo i na gradskim linijama. U situaciji kada kod nas svakog leta vladaju tropske žege saobraćanje javnog prevoza sa klima uređajima nešto je što je obaveza a ne dobra volja ovog gradskog monopoliste! Takođe ne znam da li sam dobro čuo da su u Subotica-transu nedavno kupili polovni (ili novi) autobus koji uopšte ne poseduje klima uređaj!?! Kako je moguće da se tako nešto desi i ko je bio u komisiji za kupovinu tog autobusa?
Penzos
Nije tačno da su slali na prigrad autobuse bez klime, svi koji imaju klimu (prigradski) su i radili na prigradu celo leto. Problem je što je veći broj onih bez klime.

Istina je da su kupljeni pojedini autobusi bez klime, to Vam dovoljno govori kako prolaze tenderi kod nas, a tek o uvozniku ne vredi trošiti reči. U tenderu se traže autobusi sa klimom, oni dovezu bez, pa im ovi ovde ugrade neke krš kombi klime, koje ne mogu da ohlade ni pola autobusa. Bilo je slučajeva da uvezu sa neispravnom klimom, itd...
Karelia Odgovori
Extra ! Skoknem do Ikea-e , kupim spavacu sobu i donesem kuci autobusom Subotica transa :):):)
vazduPLOHov Odgovori
Liniju do IKEJE? Pa onaj ko ima budzet za tu prodavnicu ici ce svojim vozilom...mi kojima je plata 30000din sigurno necemo uopste ici. Stvarno ne razumem
Miki Odgovori
Bože, koja nepotrebna stvar!!! Linija do Ikea RK četvrtkom! Pa ko hoće da ide, doći će do Beograda kako god i ići GSP-ovom linijom br.70. Bolje uvodite linije po gradu, kako god znate i umete, i češće polaske. Zbog čega se ne produži linija 16 do Makove Sedmice??? Svi uslovi postoje, a ne da se okreće na kružnom toku i da vam to bude okretnica, a nije.
Natasa Odgovori
Cek jesam ja to dobro razumela da ce cetvrtkom da bus ide do Ikea robne kuce? Tj imaces mozda 3-4 max sati da provedes tamo? Koja glupost, kao prvo sto je odabran radni dan,a kao drugo sto je ostavljeno tako malo vremena. Super mi sto uvode inovativnosti ali mi je besmisleno ako vec uvodis onda malo razmisli da li je to ima smisla. Po meni to bi trebalo da se uvelo vikendom i da je povratak sa tog parkinga tipa 16-17h. Razmislite o tome. Pozz
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.