Komentara: 17
Pregleda: 5501
Foto

Subotica proslavila Spasovdan

07.06.2019. u 13:08h
Izvor: Subotica.com
Svetom liturgijom, litijom, večernjim bogosluženjem i svečanim programom u porti crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg juče je obeležena hramovna slava Spasovdan.
Subotica proslavila Spasovdan

Posle liturgije i molitve krenula je litija, najpre oko hrama gde je osveštano novo klasje žita, a potom je ulicama u centru grada pronela radost praznika. Radosnom događaju, prosalave praznika Spasovdana prisustvovali su brojni građani, gradonačelnik Bogdan Laban, načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković, narodni poslanik Milimir Vujadinović, počasni italijanski vicekonzul u Subotici g. Karmine Taralao, fra Zdenko Gruber, gvardijan subotičkog franjevačkog samostana.

Večernje bogosluženje, u okviru koga je osveštano slavsko žito i prelomljen kolač, služio je protojerej-stavrofor Mirko Šipka, uz sasluženje više sveštenika iz namesništva subotičkog. Novi kum subotičkog hrama je privrednik Saša Spremo.

Subotica proslavila Spasovdan

Subotica proslavila Spasovdan

Proslava praznika nastavljena je bogatim kulturno-umetničkim programom u porti hrama u kome su učestvovali Dečiji crkveni hor „Emanuil“, učenici OŠ „Jovan Mikić“, dečiji hor „Iskončići“, folklorna sekcija OŠ „Kizur Ištvan“, učenici Muzičke škole, grupa „Zlatovez“, učenici Srednje škole Žarko Zrenjanin sa Nebojšom Živanovićem-Necom i nastavnicom Draganom Albijanić, koja je govorila i svoje stihove.

Subotica proslavila Spasovdan

Subotica proslavila Spasovdan

- I ovu slavu proslavljamo u velikoj radosti. Ko god je svestan šta Vaznesenje Gospodnje jeste, kao sastavni deo jednog čitavog spasenja ljudskog roda i sveukupnog kosmičkog bića uopšte. Vaznesenje se ne može odvojiti od svega ostalog što se nas rad zbilo – napaćenje Gospodnje, njegovo rođenje i sve što je činio za nas pa do krsne smrti i vaskrsenja, a onda nam je i poslao Duha svetog koji čini da se ohristovljujemo, spasavamo od svake muke - poručio je sveštenik Dragan Stokin. - Kada čovek shvati da je smrtno biće, da sve što voli propada, te da mu je Gospod jedina nada, onda mu je sve što se nas radi zbilo na veliku radost, a Hristos je taj koji jedini može da ga spase. Raduje nas što je sve veći broj ljudi u porti, sa nama u litiji je bilo i dosta onih koji nisu pravoslavci, što pokazuje da su osetili istinsko poštovanje koje je dostojno njihove radosti.

Izvor: Subotica.com
Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti Centralna priredba Spasovdanskih svečanosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 5501
Povezane teme

dragan stokin

spasovdan

spasovdanske svečanosti

slava hrama crkve svetog vaznesenja gospodnjeg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.