Komentara: 9
Pregleda: 4484
Foto

Subotica primer dobrog prostornog planiranja

09.05.2019. u 13:56h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održan deseti naučno-stručni skup „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine“, koji je okupio 120 učesnika iz cele Srbije.
Subotica primer dobrog prostornog planiranja

Kako se moglo čuti, Subotica je prvi grad u Srbiji koji je završio Generalnii urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine, a u skladu sa njim ove godine se nastavlja izrada planova detaljne i generalne regulacije.

- Prostorno planiranje je veoma važno, kako za sam razvoj grad, tako i za privredu. Subotica je jedan od retkih gradova na ovim prostorima koji ima uređenu prostorno plansku dokumentaciju još sa kraja 18. veka a prva linija gradskog područja povučena je na prelazu iz 18. u 19. vek – naglasio je Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje. -  Prostorno planiranje je veoma važno a to vidimo na primerima „Ipsilon“ kraka,  koji će kao obilaznica oko Subotice rasteretiti grad, i pruge za velike brzine, koja treba da poveže Beograd i Budimpeštu.

Subotica primer dobrog prostornog planiranja

Po rečima Dejana Filipovića, dekana Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, skup obrađuje  aktuelne teme vezane za zakonske akte, zaštitu životne sredine i izradu planskih dokumenata.

- Jedna  tema je institucionalni i pravni okvir, a druga tematska celina su iskustva vezana za izradu prostornih i urbanističkih planova studija. Ovoga puta akcenat je na obnovljivim izvorima energije, kao i planiranje kulturnih i javnih dobara – objasnio je Filipović. – Što se tiče obnovljivih izvora energije Srbija ima veliki potencijal u ovoj oblasti, posebno za korišćenje biomase, koja je trenutno najmanje u upotrebi. Postoje potencijali i za hidroenergiju, a posebno ćemo govoriti o malim hidroelektranama i energiji vetra. Jedino  što koči je možda komplikovana procedura u izradi planske dokumentacije, imovinsko pravni odnosi...

Izvor: Subotica.com
Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita" Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita" Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita" Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita" Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita" Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita" Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita" Otvaranje 10. naučno-stručnog skupa “Planska i normativna zaštita"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4484
Povezane teme

stručni skup

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.