• Pregleda: 2908

Subotica primer dobrog prostornog planiranja

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održan deseti naučno-stručni skup „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine“, koji je okupio 120 učesnika iz cele Srbije.
Subotica primer dobrog prostornog planiranja

Kako se moglo čuti, Subotica je prvi grad u Srbiji koji je završio Generalnii urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine, a u skladu sa njim ove godine se nastavlja izrada planova detaljne i generalne regulacije.

- Prostorno planiranje je veoma važno, kako za sam razvoj grad, tako i za privredu. Subotica je jedan od retkih gradova na ovim prostorima koji ima uređenu prostorno plansku dokumentaciju još sa kraja 18. veka a prva linija gradskog područja povučena je na prelazu iz 18. u 19. vek – naglasio je Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje. -  Prostorno planiranje je veoma važno a to vidimo na primerima „Ipsilon“ kraka,  koji će kao obilaznica oko Subotice rasteretiti grad, i pruge za velike brzine, koja treba da poveže Beograd i Budimpeštu.

Po rečima Dejana Filipovića, dekana Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, skup obrađuje  aktuelne teme vezane za zakonske akte, zaštitu životne sredine i izradu planskih dokumenata.

- Jedna  tema je institucionalni i pravni okvir, a druga tematska celina su iskustva vezana za izradu prostornih i urbanističkih planova studija. Ovoga puta akcenat je na obnovljivim izvorima energije, kao i planiranje kulturnih i javnih dobara – objasnio je Filipović. – Što se tiče obnovljivih izvora energije Srbija ima veliki potencijal u ovoj oblasti, posebno za korišćenje biomase, koja je trenutno najmanje u upotrebi. Postoje potencijali i za hidroenergiju, a posebno ćemo govoriti o malim hidroelektranama i energiji vetra. Jedino  što koči je možda komplikovana procedura u izradi planske dokumentacije, imovinsko pravni odnosi...

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Trovach Odgovori
Falite me usta moja, jer sad' cu vas razbit'. Pricaju kao da je Subotica bajkovito mesto. Mozda pre 30 godina, ali danas je katastrofa. Sto se Y kraka tice, obecao sam da cu se krajem godine izviniti na ovom sajtu, ako se dovrsi do kraja godine (clanak je bio mislim 1. aprila, ali moje obecanje nije sala). Ako im to nije dovoljna motivacija da ubrzaju sa radovima, ja onda ne znam sta je :)
Srdjan
tebi je sve uvek loše valjda si se tako i oženio !!! Imali neka stvar da si je ti pohvalio.
Trovach
Sta je za pohvalu? Ne tice te se, ali srecno sam ozenjen vec 20 godina.
DUX Odgovori
Ma sve 10...zna se da svaka vlast menja tu prostorno plansku dokumentaciju kako njima odgovara kakav 18,19 veke kakvi bakraci
божимил Odgovori
Само ћу се осврнути на неколико катастрофалних одлука и планитања.
На првом месту је пречишћавање језера Палић, уложене су милијарде а да нису отклоњени загађивачи, пре свега није решена канализација као и остали загађивачи око језера. Изгледа да су и обадва пречистача доста промашена. Данас је језеро најзагађеније у својој историји. План да се пуни од отпадних вода такође је промашај.
На другом месту је укидање трамваја, ово је такође невероватан промашај.
На трећем месту је стамбена изградња, стамбених објекти су лошег квалитета, равних кровова, без паркинг места и гаража, без зелених површина и др. Данас су поново изграђују равни кровови а стиропор је незамењив.
Што се тиче Y крака и брзих пруга то је држава планирала. Да ли је град планирао да се на граници изграде сви потребни објекти? или ће опет тешки камиони да пролазе кроз цео град до Јавног складишта и других објеката. Некада је до свих фабрика, складишта, топлане и сл. постојала железничка инфраструктура.
Autogol Odgovori
Verovatno zbog dobrog prostornog planiranja u 90% ulica ne mogu dva automobila da se mimoiđu a da pri tome bar jedan ne odvali točak pošto mora da siđe sa puta,
a zbog istog tog planiranja pruga deli grad na dva dela pa srednjoškolac koji živi u Kireškoj a pogađa srednju Ekonomsku mora da ide 2km okolo u školu koja mu je vazdušnom linijom 300m od kuće
SW Odgovori
Citam i ne verujem....
Lozika Odgovori
Subotica je moj rodni grad,i nekada sam bila ponosna na njega.Danas mi se plače kad se šetam i vidim silnu prljavštinu,ulice pune rupa,svaki kontejner ima svog "kopača".Pusta i ogolela Subotica je danas grad sramote,siromaštva i simbol tuge.A na kraju,nije ni bezbedan.Odavno već ne nosim zlatan nakit,tri puta su me pratili,pobegla sam im u Trgopromet.Četvrti put možda neću
ivo Odgovori
Ulice nikada nisu bile u gorem stanju toliko o tome direktore Radivojevicu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.