Komentara: 11
Pregleda: 4851

Subotica postala sedište Vojvođanskog udruženja urbanista

26.09.2013. u 15:19h
Izvor: JP "Zavod za Urbanizam Subotice"
U okviru tradicionalnih Novobečejskih susreta urbanista koji su održani 20. septembra 2013. godine u Novom Bečeju okupili su se urbanisti sa teritorije Vojvodine, Srbije i Republike Srpske u cilju razmene mišljenja i iskustava vezanih za temu ovogodišnjeg skupa "Normativno urbanističko planiranje u savremenoj praksi".
Subotica postala sedište Vojvođanskog udruženja urbanista

Novobečejski susreti urbanista organizovani su od strane Udruženja urbanista Srbije - Vojvođanskog udruženja urbanista, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. U okviru Novobečejskih susreta održana je i Izborna skupština Udruženja urbanista Srbije- Vojvođanskog udruženja urbanista.

Skupu i Skupštini udruženja prisustvovalo je 80-tak učesnika i to iz Novog Sada, Sombora, Bačke Palanke, Sremskih Karlovaca, Pančeva, Subotice, Šida, Bečeja, Zrenjanina, Kikinde, Kule i Odžaka, Banja Luke i drugih gradova, predstavnici udruženja građana, kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i predstavnici Udruženja urbanista Srbije.

Na početku skupa učesnicima se obratio predsednik Udruženja urbanista Srbije - mr Dušan Minić i u pozdravnom govoru pohvalio dosadašnju uspešnu saradnju i kreativan zajednički rad sa Vojvođanskim udruženjem urbanista, sa uverenjem da će novoizabrano rukovodstvo održati kontinuitet.

U okviru održane Izborne Skupštine Vojvođanskog udruženja urbanista u sklopu izbora novog rukovodstva udruženja za predsednika Vojvođanskog udruženja urbanista izabrana je Kornelija Evetović Cvijanović, diplomirani inženjer arhitekture iz Subotice, rukovodilac službe urbanističkog i prostornog planiranja u JP Zavod za urbanizam grada Subotica.

Poseban značaj za subotički Zavod za urbanizam i naš grad ima Odluka Skupštine Vojvođanskog udruženja urbanista kojom novo sedište Udruženja urbanista Srbije - Vojvođanskog udruženja urbanista postaje grad Subotica. Ovim izborom sedište UUS - VUU, koje se dugi niz godina nalazilo u Novom Sadu, prelazi u drugi vojvođanski grad i to u Suboticu u JP Zavod za urbanizam grada Subotice, koji je kolektivni član udruženja.

U svetlu značajnog jubileja - 50 godina postojanja Zavoda za urbanizam grada Subotice, izborom Subotice za sedište Vojvođanskog udruženja Zavodu za urbanizam grada Subotice je ukazana čast i odato priznanje za dugogodišnji uspešan rad preduzeća od strane eminentnog strukovnog udruženja, kao i poznatih i priznatih stručnjaka- pojedinaca u oblasti urbanističkog i prostornog planiranja, koji ovaj jubilej čini još sjajnijim.

Ujedno izborom Subotice za sedište UUS-VUU, JP Zavod za urbanizam grada Subotice preuzima i obavezu da još posvećenije unapređuje svoj dalji profesionalni rad, utemeljen na stručnosti, profesionalnosti i Moralnim kodeksu urbaniste i urbanističke struke, a novo rukovodstvo Vojvođanskog udruženja urbanista se obavezuje da nastavi stopama svojih prethodnika i usmeri aktivnosti Udruženja u pravcu daljeg rada na razvoju i unapređenju delatnosti prostornog i urbanističkog planiranja na teritoriji Vojvodine u saradnji sa kolektivnim i pojedinačnim članovima, a u sklopu permanentnih zajedničkih aktivnosti i ciljeva UUS u čijem sastavu deluje.

Subotica postala sedište Vojvođanskog udruženja urbanistaOvo priznanje se uspešno se nadovezuje se na već postignuta priznanja Zavodu za urbanizam grada Subotice u ovoj godini, imajući u vidu da je direktor Zavoda, dr Dragan Trklja na Izbornoj Skupštini Udruženja urbanista Srbije, održanoj krajem maja 2013 godine na Tari izabran za člana Predsedništva Udruženja urbanista Srbije, u čijem izboru je istaknut njegov veliki doprinos stručnom radu subotičkog Zavoda, koji je ocenjen kao istaknuti član zajednice preduzeća koja se bave urbanističkim i prostornim planiranjem na teritoriji Srbije.

Što se tiče dešavanja na susretu urbanista u Novom Bečeju značajno je istaći i da je u okviru teme skupa "Normativno urbanističko planiranje u savremenoj praksi", učešće uzeo i predstavnik subotičkog Zavoda, Aleksandar Alavantić – master arhitekture koji je održao zapaženo predavanje pod nazivom „Problemi i izazovi u procesu definisanja pravila uređenja i građenja u zonama urbane obnove u Subotici“.

Osim permanentnog usavršavanja u delatnosti Zavoda u narednom periodu, kroz unapređenje stručnog znanja iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja utemeljeno na važećoj zakonskoj regulativi i savremenoj pozitivnoj evropskoj urbanističkoj praksi, kao i ambicija u pogledu afirmacije aktivnosti Zavoda u širim regionalnim okvirima, Zavod aktivno radi na kandidaturi za dobijanje organizacije Salona urbanizma u našem gradu iduće godine.

Izvor: JP "Zavod za Urbanizam Subotice"
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4851
Povezane teme

Zavod za urbanizam

kornelija evetović cvijanov

dragan trklja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.