Komentara: 48
Pregleda: 7504

Subotica nije bučan grad, kažu građani

03.09.2014. u 16:38h
Izvor: RTV Yueco
Komunalna buka u Subotici potiče najvećim delom od saobraćaja, dok su industrija, mala privreda, građevinarstvo i druge aktivnosti od manjeg značaja. Muzika iz ugostiteljskih objekata više nije na prvom mestu kada je u pitanju ovaj vid zagađenja životne sredine. Komunalnoj policiji ove godine je podneto 40 prijava zbog povećanog nivoa buke, što je manje u odnosu na isti period prošle godine.
Subotica nije bučan grad, kažu građani

Subotica više nije bučan grad smatraju anketirani Subotičani. Gradska odluka po kojoj je regulisano  radno vreme kafića dovelo je do toga da se građani sve manje žale na glasnu muziku.

Buka u životnoj sredini u Subotici potiče najvećim delom od saobraćaja, dok je muzika iz ugostiteljskih objekata, privreda i građevinarstvo zastupljena u manjoj meri. To je, u najvećoj meri, posledica položaja i kapaciteta glavnih gradskih saobraćajnica. Sastav zagađivača se promenio, tako da se građani manje žale na buku iz kafića, a više na  preduzetnike, autopraonice, zatim na operatere za sakupljanje otpada i drugi. Od početka godina podneto je sedam  prekršajnih prijava,što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu.

Kazne za preduzetnike se kreću od  250.000 do 500.000 dinara, a za pravna lica od 1,5 miliona  do 3 miliona dinara. Evropska unija označava buku kao jedan od vodećih ekoloških problema današnjice. Prema podacima EU, oko 40% populacije je izloženo nivou buke većem od 55 dB, što je gornja granica za čisto stambena područja, preko 20% stanovništva je izloženo nivou buke iznad 65 dB, dok je više od 30% evropske populacije izloženo nivou buke preko 55 dB noću, što izaziva ometanje spavanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 7504

Povezana vest

Povezane teme

saobraćaj

buka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.