Komentara: 3
Pregleda: 4290

Subotica menja statut - širi se savet za međunacionalne odnose

28.02.2013. u 15:28h
Izvor: RTV Yueco
Odlukama usvojenim na današnjoj sednici Skupštine grada otvoren je put izmeni sastava Saveta za međunacionalne odnose, kao i otvaranju Kancelarije za mlade. Ovo će biti omogućeno izmenama statuta grada Subotica, a sam statut naći će se i na javnoj raspravi, dok se u raspravi u skupštini postavilo pitanje stanja međunacionalnih odnosa u gradu, uz oprečna mišljenja.
Subotica menja statut - širi se savet za međunacionalne odnose

Odbornici su većinom glasova podržali i izmene statuta ustanova kulture, što su posebno podzdravili predstavnici pojedinih manjinskih stranaka kojima se time otvara mogućnost učešća u upravljanju.

Usklađivanje sasatava saveta za međunacionalne odnose sa rezultatima popisa, kao i stvaranje mogućnost za otvaranje kancelarije za mlade, glavni su razlozi za izmenu statuta grada Subotica.

Prema danas usvojenim aktima Skupštine, nadležna komisija će izraditi predlog izmenjenog statuta koji će biti upućen Gradskom veću, koje će ga nakon utvrđivanja uputiti Skupštini grada na prihvatanje. Nakon toga, predlog ide na javnu raspravu, a nakon tog procesa i sačinjenog izveštaja konačnu reč o izmenjenom statutu daće Skupština grada. Raspravu o izmeni statuta obeležili su potpuno suprotni stavovi odbornika Saveza bačkih Bunjevaca i Pokreta mađarske nade po pitanju stanja samih međunacionalnih odnosa u gradu, kao i radu pomenutog saveta.

Između ostalih, doneta je i odluka o izradi Plana detaljne regulacije za kompleks na delu prostora uz istočnu obalu jezera Palić. Oko ovog plana povela se rasprava da li su i zbog čega predviđena budžetska sredstva za izgradnju infrastrukture, ako je plan zatražio i platio privatni investitor.

Odbornici su dali saglasnost i na izmenu Statuta sedam ustanova kulture, koji su usaglašeni sa ranije donetim odlukama o osnivanju, a koje su opet usklađene sa zakonima o nacionalnim manjinama, odnosno kulturi. Predstvanici manjinskih stranaka za govornicom su uglavnom pohvalno govorili o statutima jer je manjinama dozvoljeno da te ustanove proglašavaju kao ustanove od posebnog značaja, čime im se omogućava učešće u upravljanju ovih ustanova.

Skupština grada dobila je i novu odborničku grupu “Subotica u srcu” koju će činiti Aleksandra Bukvić, Arpad Katona i Dejan Antić.

Izvor: RTV Yueco
Sednica skupštine Grada Subotice Sednica skupštine Grada Subotice Sednica skupštine Grada Subotice Sednica skupštine Grada Subotice Sednica skupštine Grada Subotice Sednica skupštine Grada Subotice Sednica skupštine Grada Subotice Sednica skupštine Grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 4290

Povezana vest

Povezane teme

Skupština grada Subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.