Komentara: 3
Pregleda: 4752

Skupština usvojila planove regulacije za Donji Tavankut i dve ulice u MZ Gat

28.02.2013. u 21:59h
Izvor: SuMedija
Skupština je na današnjoj sednici za dva sata usvojila 19 tačaka dnevnog reda, a većinski su usvojene za građane važne odluke o izradi planova detaljne regulacije za Donji Tavankut, za ulice Otmara Majera i Đakovsku u MZ Gat i za kompleks parcele uz istočnu obalu jezera Palić.
Skupština usvojila planove regulacije za Donji Tavankut i dve ulice u MZ Gat

Opozicija je imala primedbe, da se za male planove troše velika sredstva, a da planovi ne predviđaju sredstva koja privatni investitori treba da unesu u bužet, što može da bude uzrok rebalansa budžeta.

Zoran Ćopić, šef pravne službe za građevinarstvo objasnio je, da su predviđeni planovi regulacije za više naselja, ali da su danas usvajane samo odluke za dva naselja Donji Tavankut, dve ulice u Gatu i jednu parcelu na Paliću.

- U zapadnom delu obuhvata Prostornog plana je građevinski rejon Donjeg Tavankuta i planira se proširenje sa severne strane iz ulice Marka Oreškovića u 27. Novu, a sa istočne strane je proširenje između železničke pruge, opštinskog puta i otvorenog kanala, namenjeno formiranju proizvodno-poslovne zone, rekao je Ćopić.

Anđela Horvat, odbornica DSHV-a istakla značaj usvojene odluke za građane Tavankuta, kojima oko 1000 šlepera dnevno prođe kroz centar .

- Sada će planom da se regulišu ti problemi, izmeštanjem putnog pravca ka naselju Gornji Tavankut, biće formirane radne zone, definisane nove ulice u novoformiranoim zonama stanovanja i proširen severni deo građevinskog rejona naselja, sa težnjom da se smanji prevelika razuđenost, navela je Horvatova.

Bez ijedne primedbe odbornika usvojen je i plan detaljne regulacije za dve ulice u MZ Gat.

Ćopić je objasnio da je cilj plana regulacije ulica Otmar Majer i Đakovske, razdvajanje javnog i poljoprivrednog zemljišta na kraćoj deonici puta i rasterećenje saobraćaja sa Beogradskog puta.—Pošto ulica Otmara Majera vodi ka Buvljaku, ovim planom bi bio rešen i taj problem i deo Mačvanske i Velebitske ulice, rekao je Ćopić.

Najviše polemike izazvala je odluka o usvajanju plana detaljne regulacije za kompleks parcele uz istočnu obalu jezera Palić (k.p.br 1690 K.O). Reč je o sklopljenom ugovoru sa JP Zavod za urbanizam, za potrebe Grada Subotice, na zahtev Slobodana Jaramazovića sa Palića, kojim je za pomenuti kompleks utvrđen obuhvat Plana regulacije. Rečeno je da je plan finansiran od strane vlasnika te privatne parcele, koji je sa Zavodom sklopio ugovor, a želi da gradi objekat na svom placu. Na tom delu je inače predviđeno i Generalnim planom Subotica-Palić do 2020. godine namensko korišćenje prostora za banjski turizam, porodično stanovanje rezidencijalnog tipa kao i zaštitno zelenilo prostora.

Problem je nastao zbog činjenice, da su za realizaciju te odluke potrebna budžetska sredstva za uređenje javnog građevinskog zemljišta, ali nije navedeno koliko je potrebno novca.Opozicija je iznela primedbe, da usvajanje odluke na predloženi način omogućava da se budžetska sredstva građana troše za interese pojedinaca.

Gojko Radić, odbornik SNS-a je rekao da je neprihvatljivo da se za tako mali plan regulacije izdvajaju velika sredstva iz budžeta.

- Ponovo pojedinci i tajkuni mogu da grade šta žele i kako hoće, pa se izgled Grada prilagođava njihovim željama, a ne uslovima. U skupštinskom materijalu nema podatka koliko sredstava će biti potrebno za tu plansku regulaciju, da li na tom delu fali struja, voda i ostala infrastrukltura. Za Master plan je potrošeno nekoliko stotina hiljada evra, a sada se pojedincima ponovo prave ustupci izvan Master plana. Pitam i da li će zbog izdvajanja para iz budžeta za ovakve planove privatnika, morati da se radi rebalans budžeta, rekao je Radić.


Slavko Parać
(DS) je podržao Radića, ali je istakao da se ranije u priobalnoj zoni gradilo na divlje i crno i da se ovim planom konačno postavlja red u takvoj gradnji.

- Protiv tog sam da se iz budžeta investira za ovaj plan parcele uz obalu. Podržavam odluke da se ubuduće, budžetskim parama, ne finansiraju takvi pristupni putevi, već da to plaćaju privatnici investitori, te da se ubuduće ta privatna sredstva individualnih investitora unesu u planove, predložio je Parać.


Ilija Maravić
, predsednik SNS-a Subotice, ukazao je da se na jučerašnjoj sednici izglasava generalna odluka za potrebe potencijalnih individualnih investitora, a da planom nije predviđen iznos tih sredstava.

- Zašto je iz konteksta čitave zapadne i istočne obale izdvojena privatna parcela od 1,5 hektara, a Planom nije predviđeno da će pojedinci biti privatni investitori. Umesto da baš ti investitori budu udaljeni od obale, bar nekoliko stotina metara, Skupština ovakvim odlukama dopušta da se narušava izgled obale i da svaki pojedinac gradi kako hoće, kazao je Maravić.

Međutim, bez obzira na primedbe opozicije da će takvim planovima građani plaćati projekte pojedinaca odluka je usvojena. Skupština je juče usvojila i amandman i odluku o promenama Statuta Grada, a doneta je i izmenjena i dopunjena odluka o osnivanju Doma zdravlja i preuzimanju osnivačkih prava nad ustanovom „Apoteka".

Izvor: SuMedija
Skupština grada Subotice Skupština grada Subotice Skupština grada Subotice Skupština grada Subotice Skupština grada Subotice Skupština grada Subotice Skupština grada Subotice Skupština grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 4752

Povezana vest

Povezane teme

Slavko Parać

Skupština grada Subotice

plan detaljne regulacije

ilija maravić

gojko radić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.