• Pregleda: 16982

Subotica kupuje ulicu za "Lidl"

Gradsko veće u Subotici dalo je saglasnost gradonačelniku Bogdanu Labanu da za 15.231.480 dinara kupi ukupno 914 kvadratnih metara od „Majur group” iz Novog Sada radi otvaranja ulice koja je potrebna trgovinskom lancu „Lidl”.
Foto: Foto A. Isakov
Subotica kupuje ulicu za "Lidl"

Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava Subotice, procenila je da kvadratni metar u katastarskoj opštini Novi grad vredi 16.664 dinara, a kupac, grad Subotica, dužan je da vrednost od preko 15 miliona dinara isplati novosadskom preduzeću 15 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

U obrazloženju odluke Gradskog veća navodi se da se trgovinski lanac „Lidl”, koji upravo podiže svoj objekat na uglu ulica Segedinski put i Pala Papa, obratio gradu 8. novembra prošle godine sa zahtevom za otkup parcela koje se nalaze u Ulici Gavrila Principa. Naime, oko „Lidlovog” placa postoje tri parcele koje su u privatnom vlasništvu i predviđene su za izgradnju javnih saobraćajnica.

Sekretarijat za građevinarstvo potvrdio je da Plan detaljne regulacije predviđa postojanje javnih saobraćajnica, odnosno korekciju regulacione linije i otvaranje nove ulice na mestu gde su tri parcele „Majur group“. Zbog toga se grad obratio novosadskom preduzeću da se izjasni da li prihvata predloženu cenu, koju je odredila subotička filijala Poreske uprave.

Po Zakonu o javnoj svojini, na koji se poziva i Gradsko veće, moguće je imovinu pribaviti i neposrednom pogodbom, ali ne iznad procenjene tržišne vrednosti. „Majur group” je prihvatio ponudu grada, te je Gradsko veće donelo odluku o kupovini tri placa.

Trgovinski lanac „Lidl” je svoj diskont u Subotici u širem centru grada počeo da gradi 1. avgusta prošle godine, radovi dobro napredaju, ali nedavno je objavljeno da će sve prodavnice ove trgovine u Srbiji biti otvorene istovremeno, tek početkom 2018. godine.

Izvor: Politika Online

povezane teme

14
bobes Odgovori
A ulica Pala Papa pored lidla ostace neuredjena ili ne ?Da li to neko zna?
bora Odgovori
Pa mogu i meni kupiti stan da nebudem podstanr pošto i meni treba kao i lidl-u.
Ehhhh Odgovori
Ne kapiram, Lidl je hteo da kupi te parcele pa ih je kupio Laban, iliti grad?
bora
Kupili smo ih mi poreski obveznici uzeli su našoj deci iz usta da bi se bahatili kao i svi predhodni.Vratite mi mojih 10% sram vas bilo
Izvođač Odgovori
Biće uređena i Pap Pavla ulica
igor
900 kvm zemljista za 125000€ da li vi ljudi ne vidite od ociju?)))
Insajder Odgovori
Dve od tri parcele su uz trotoar ili cak trotoar na Segedinskom putu 6143/2 i 6143/3 (ne plodno zemljiste i njiva 1.klase povrsine 379m2 x 16.664 din = 6.315.656 din ) GRAD KUPUJE SKROZ NEPOTREBNO , dok je treca parcela 6143/6 namenjena da se poveze ulica Gavrila Principa sa ul. Pap Pala, to je ok.
Postavlja se pitanje da li ta nova ulica moze udovoljiti teskim kamionima i raznim prevoznicima koji ce istu prebukirati prilikom dovoza automobila iz inostranstva i resavanje dokumentacije u Interspedovo stovariste... ???
Svakodnevno postoji problem i zakrecenja ulice Pap Pala upravo iz razloga koji sam naveo, iako postoji znak zabranjenog zaustavljanja i parkiranja, koji se uopste ne postuje, niti se vozila koja se parkiraju na samoj blagoj krivini UKLANJAJU ili SANKCIONISU.
Puno problema, rasipanja , a resavanja jako malo!!
kole Odgovori
zasto ovo talasanje u gradu zbog cene kvadrata ulice?ako su madjari mogli platiti najskuplju kucu ,moze i laban da plati 130 eur+ pdv za kvadrat ulice.
dule Odgovori
poreska uprava subotice dala procenu cene kvadrata od 16000 din.jeste kad se sirotinji naplacuje porez onda je ta cena,ali kad se na trzistu pojavi kupac sa gotovinom sasvim je druga cena.ocigledno da je ovde naduvana faktura,i da se cekalo da stigne izgradnja u zavrsnu fazu da bi prodavac doveo kupce u pat poziciju,ili kupis po mojoj ceni ili ne mozes doc do svog magacina,klasicna prevara.evo prilike za opoziciju narod je spreman izac na ulice,samo organizujte
Profesor Odgovori
Da se podsetimo: https://www.subotica.com/vesti/poljoprivrednici-nezadovoljni-cenom-zemljista-kod-y-kraka-id20750.html

Koga mrzi da čita, da skratim, cena kvadrata oranice je bila krenula od 67 din pa su je velikodušno digli na 200 din, uporedite to sad sa ovih 16.664 din, pa makar i bilo u centru grada. Pitam se od kad je to u vlasništvu ove firme i kako se Lidl sad setio da mu to treba(zanimljivo kako su svi saglasni, niko se ne buni). A drugo hoću i ja neku parcelu, treba mi HOĆE I MENI MORATI KUPITI GRAD, ne od mene uzima svaki kvartal, tačno do 15 tog u mesecu, na ime poreza, da bi imali za Lidl, a ja da posle odem tamo da trošim pare. STVAR JE SLEDEĆA, NEMAMO MI VIŠE OD ČEGA DA KUPUJEMO
igorm Odgovori
Mora da je ovaj lopovluk u duhu slogana,brža.bolja i jača Srbija...
Lopovi vladaju gradom i republikom.
Uvek u pravu Odgovori
Prvo saznaš šta će gde biti građeno pa nekom omogućiš da to kupi veoma povoljno. Posle mu za isti taj plac platiš basnoslovno (parama građana) i on ti vrati deo tih para kao znak zahvalnosti. Jedini uslov da bi se to uradilo je da budeš na vlasti. I to se sve ponavlja dvadeset i više godina i eto nekom lepog života.
zoki Odgovori
veoma je pametno isplaniran tajming kupovine iz nasih para za stranu firmu po visestrukoj ceni,bas kad pocinje afera kupovine najskuplje kuce u drzavi,seti se opstina da pokloni ulicu strancu.odlicna prilika za istrazivacko novinarstvo ili tako nesto ne postoji u subotici?treba zvati brankicu
Pravda Odgovori
Za one koji žele da razmišljaju i shvate odakle cena od skoro 150eura/m2 Sve lepo piše, a vi sada vidite dali su tu čista posla?

http://www.subotica.rs/documents/pages/7500_PROSECNE_CENE_KVADRATA%202016%20i.pdf
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.