Komentara: 15
Pregleda: 2711
Foto

Subotica domaćin “Dana otvorenih vrata italijanske privrede"

24.11.2022. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
Naš grad je danas domaćin „Dana otvorenih vrata italijanske privrede", manifestacije koja se poklapa sa inicijativom PMI Day - Nacionalnim danom malih i srednjih preduzeća Italije.
Subotica domaćin “Dana otvorenih vrata italijanske privrede"

Tim povodom u Gradskoj kući gradonačelnik Stevan Bakić sastao se sa Lukom Gorijem, ambasadorom Italije u Srbiji, i Patriciom Dei Tosom, predsednikom Konfindustrije Srbija.  Potom je u Plavoj sali održan prošireni sastanak na temu dualnog obrazovanja, kome su prisustvovali predstavnici, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, italijanske ambasade, grada Subotice, direktori subotičkih srednjih stručnih škola i italijanskih kompanija.

Subotica domaćin “Dana otvorenih vrata italijanske privrede"

- Gostima smo predstavili ekonomske, infrastrukturne i druge potencijale Subotice, kao i činjenice zbog kojih je naš grad privlačan za strane investicije i otvaranje novih radnih mesta. Zahvaljujem Italiji na podršci našoj zemlji u procesu evrointegracija i snažno zalaganje za njihovo ubrzanje. Tradicija diplomatskih odnosa Italije i Srbije je duga 143 godine a tu je i 13 godina strateškog partnerstva – istakao je domaćin skupa gradonačelnik Stevan Bakić. - Ukupna robna razmena našeg regiona i Italije prošle godine iznosila je 215 milion dolara, što je za 65.3 odsto nego u 2020. godini. Ipak, zajedno smo konstatovali da postoji još prostora iako je Italija treći partner regiona, iza Nemačke i Mađarske, a drugi na nivou Srbije.

Po rečima ambasadora Italije Luke Gorija, ovo je dan koji se uklapa u živ i dinamičan bilateralni odnos Italije i Srbije, koji izuzetno pozitivan i razvijen u političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Subotica domaćin “Dana otvorenih vrata italijanske privrede"

- Pre dva dana u poseti Srbiji bili su ministri odbrane i spoljnih poslova Italije, koji su posetili kolege minister u Srbiji. Tokom narednom perioda radićemo na poboljšanju i daljem razvoju ekonomske saradnje u ovoj regiji a naročito u Subotici – poručio je ambasador Gori. – To je pre svaga u sektoru poljoprivrede i turizma, ali i  u sektoru “zelene tranzicije” i projekata koji se tiču očuvanja životne sredine.

Organizator manifestacije Patricio Dei Tos objasnio je da se Dani otvorenih vrata održavaju u celom svetu, pa tako i u Srbiji.

Subotica domaćin “Dana otvorenih vrata italijanske privrede"

-Ovo je dan kada preduzeća koja posluju na ovoj teritoriji otvaraju vrata mladim ljudima koji su spremni za rad, napredak a samim tim ostvarivanje dostojanstva, o čemu je govorio i papa kada se obratio.   Bez mladih nema budućnosti, preduzetnici su bitni, ali preduzeća nisu usamljena, nisu katedrale u pustinji i treba da traju dugo, te zato stavljamo akcenat na mladima koji treba da donesu svežinu, nove i inovativne ideje, zahvaljujući kojima će se dogoditi rast i razvoj samih preduzeća a time i privrede i čitave zajednice – poručio je Dei Tos, zahvalivši se preduzećima koja su učestvovala na Danima otvorenih vrata.

Subotica je jedan od pionira dualnog obrazovanja i ima dva trening centra u Hemijsko-tehnološkoj školi i Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, a tu je i Politehnička škola.

Subotica domaćin “Dana otvorenih vrata italijanske privrede"

- U ovim školama je aktuelna čitav set profila koji mladim ljudima u budućnosti osigurava kvalitet obrazovanja. U Politehničkoj školi imamo tehničare za internet oblikovanje, tehničara štampe, operatera građevinske mehanizacije, u  Hemijskoj školi pekara i poslastičara, u Tehničkoj školi vrlo aktuelne profile električar, bravar zavarivač, operater mašinske obrade – podseća Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje. – Mladi ljudi treba da znaju da njihovo obrazovanje vredi, da steknu samopouzdanje i dobiju priliku da uče kroz rad i imaju sigurnu budućnost u Srbiji.

Subotica domaćin “Dana otvorenih vrata italijanske privrede"

Izvor: Subotica.com
Prijem za italijanskog ambasadora Prijem za italijanskog ambasadora Prijem za italijanskog ambasadora Prijem za italijanskog ambasadora Prijem za italijanskog ambasadora Prijem za italijanskog ambasadora Prijem za italijanskog ambasadora Prijem za italijanskog ambasadora
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 2711
Povezane teme

stevan bakić

dualno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.