• Pregleda: 65602

Subotica dobila novog gradonačelnika i članove Gradskog veća

Subotica ima novog gradonačelnika, on se zove Bogdan Laban, a izabrani su i novi članovi Gradskog veća, kao i zamenik predsednika Skupštine.
Subotica dobila novog gradonačelnika i članove Gradskog veća

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana 2. sednica Skupštine grada u novom sazivu na kojoj su bile tri tačke dnevnog reda. Odbornici su raspravljali i glasali o novom gradonačelniku, članovima Gradskog veća, zameniku predsednika Skupštine, kao i o priznanjima "dr Ferenc Bodrogvari".

Za zamenika predsednika Skupštine izabran je Veljko Vojnić (SNS). Odbornici su tajnim glasanjem dali većinsku podršku (43 za i 20 protiv) čime je skupština dobila i zamenika predsednika. Na konstitutivnoj sednici ranije je Tivadar Bunford (SVM) izabran za predsednika, a Đula Ladocki (SVM) za sekretara.

Sledeća tačka dnevnog reda bila je izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća. Predsednik Skupštine grada za novog gradonačelnika predložio je mr Bogdana Labana (1969, Niš), nosioca izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" (SNS) i predsednika GrO SNS. Laban je zatim izašao sa predlogom njegovog tima (zamenik, članovi kabineta, članovi Gradskog veća). Usledila je rasprava po ovoj tački.

Predsednik odborničke grupe SVM  Janoš Nagel dao je jasnu i nedvosmislenu podršku novom rukovodstvu grada ističući da su Labanove poslovne reference i političko iskustvo najbolja preporuka za poziciju za koju je predložen.

U ime DSHV Tomislav Žigmanov javno je rekao da njegova stranka neće podržati imenovanja gradonačelnika, zamenika, pomoćnika i članova GV iz razloga što među njima nema pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Reagujući na ovakav stav odbornik Gojko Radić je podsetio Žigmanova da je na svim nivoima DSHV odlučio biti deo političke manjine koja je imala male šanse na nedavno završenim izborima i da su sami izabrali da budu u "drugom planu".

Bivši gradonačelnik Jene Maglai zamerio je predsedavajućem što nije odobrio kraću pauzu da odbornici pre glasanja pogledaju materijal u kojem se nalaze kandidati za članove GV, napominjući da je na prvi pogled primetio da je ova lista sastavljena od stranačkih ličnosti, a ne od stručnih ljudi. Sa ovakvim činjenicama Maglai je rekao da njegova odbornička grupa (Pokret za građansku Suboticu) neće podržati izbor gradonačelnika i članova GV, ali u isto vreme, svestan podrške većine, poželeo je sreću novom gradonačelniku i njegovim saradnicima.

Odbornica Josipa Ivanković se požalila da dosta predloženih članova GV ne poznaje, te da nema mišljenje o njima, ali se ipak osvrnula na jednog koji joj je poznat i izrazila sumnju da je on kvalitetan kadar za tu poziciju. U pitanju je resor sporta i omladine na čije čelo se ponovo vratio Nemanja Simović, osoba koja po mnogima iza sebe ima ozbiljne rezultate u petogodišnjem mandatu koji je obavljao do 2012. godine. Odbornica je insistirala da Simović nije prava osoba, ali odbornik Gojko Radić je još jednom izašao i potvrdio čvrstu podršku novom članu GV za sport i omladinu navodeći da je SNS pohvaljivao njegov rad čak i kada su bili u opoziciji.

Rasprava po ovoj tački je trajala preko sat vremena tako da su svi odbornici na kraju imali priliku da detaljno analiziraju kandidate, a neki su se i javljali ovim povodom. Nakon dugotrajne rasprave usledilo je tajno glasanje na kojem je predlog gradonačelnika, njegovih pomoćnika i članova GV dobio većinsku podršku, 48 za i 14 protiv, što znači da je i pet odbornika iz opozicije podržalo predloge.

Članovi Gradskog veća su: Nebojša Daraboš (SNS, turizam, investicije i regionalna saradnja), Nataša Aleksić (SDPS, obrazovanje), Ilija Đukanović (SNS, socijalna pitanja), Miroslava Babić (SNS, kultura), Nemanja Simović (SNS, sport i omladina), Akoš Ujhelji (SVM, privreda) i Šimon Ostrogonac (SVM, poljoprivreda).

Zamenica gradonačelnika je Timea Horvat.

U Skupštini grada Subotice, pored već formirane Odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (predsednik Janoš Nagel, zamenica predsednika Marta Dobo), formirane su još četiri nove odborničke grupe: Odbornička grupa „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje” (predsednik Stevan Bakić, zamenik Gojko Radić); Odbornička grupa „Pokret za građansku Suboticu” (predsednik Jene Maglai, zamenica Josipa Ivanković); Odbornička grupa „Za pristojnu Suboticu – Demokratska stranka, DSHV, LDP, Nova” (predsednik Saša Vučinić, zamenica Josipa Vojnić Tunić) i Odbornička grupa „Liga socijaldemokrata Vojvodine - LSV” (predsednik Dragan Andrić, zamenica Marina Španović).

Izvor: Subotica.com

povezane teme

169
Jaca Odgovori
Pobednici svoja postignuca posmatraju u odnosu na svoje ciljeve.Gubitnici svoja postignuca porede postignucima drugih ljudi.Razlikuje ih jos jedna bitna stvar sto pobednici kada padnu ociste se i nastave a gubitnici ostanu da leze.Danas su pobednici grad,gradjani Subotice i armija ljudi koji znaju i veruju u vec dokazanu sposobnost Labana.Danas ce ti gubitnici uciniti i reci sve da ospore napor i zalaganja sns, ali ipak isti ce ostati da leze i zavide postignucima drugih.
ISTINA Odgovori
Konačno da Subotica dobije gradonačelnika koji će svojom energijom i entuzijazmom da pokrene Suboticu.
psihološkinja Odgovori
Došlo je vreme da Subotica dobije gradonačelnika iz redova Srpske Napredne Stranke.
Bozo Odgovori
Nadam se da opozicija nece mnogo opstruirati i odugovlaciti glasanje. Suboticani su rekli svoje i odredili sastav. Laban je nosilac liste SNS-a, tako da tu otpadaju i kritike vezane za direktan izbor gradonacelnika.
Milica Odgovori
Isplatio se trud i rad SNS-a. Bogdan se do sada pokazao kao uspješan privrednik koji se iskreno borio za grad. Verujem da će isto tako biti uspešna i kao gradonačelnik.
Suboticanin Odgovori
Nadam se da ce buduci gradonacelnik uspesno voditi Suboticu ka boljim danima
Vojo Odgovori
Logican sled dogadjaja, građani Subotice su na izborima rekli svoje mišljenje!
Subotičanin Odgovori
Laban,pravi subotičanin,roditelji i koreni iz subotice,školovan na državnom fakultetu,nije prevarant,sve pare svoje investirao u Suboticu a ne u Crnu Goru sa Bakijem zajedno,nije preletač itd.A ja idem za Podgoricu da se kandidujem za gradonačelnika.Stvarno svemir i ljudska glupost nema granice barem u ovoj državi....strašno
Zolt Odgovori
Nemanja Simovic?!!!!Pa kako vas brate vise nije sramota!!!!Preletac teski i vi mu date funkciju?!!!Srbijo moja jadna ti pored ovakvih ljudi!!!
Aleksandrovo Odgovori
Gradjani Subotice su na izborima 28.aprila pruzili maksimalnu istorijsku podrsku SNS, sasvim je normalno da gradonacelnik bude iz njihovih redova a jos logicnije je da to bude nosilac liste.
grafički dizajner Odgovori
sve mafija do mafije!!
strasno! ko ce da nas vodi narednu godinu dana, jer ovima nece dugo. stramota subotico...
voyager Odgovori
Sledi li najcrnji dan Subotice u novijoj istoriji?
Bozo Odgovori
Javila se Husak u svoje ime, a cita. A primedba glasi: A gde je pecat? Komedija. Ako ne znate sta reci nemojte ni gluposti da valjate.
bobo Odgovori
Odlučnost ste pokazali na izborima,... da će vam biti lako, neće,.... da nekako mislim da ćete dati sve od sebe, mislim. E, pa ljudi, srećna vam postavljenja ko god bili i mislite na Suboticu i građane Subotice.
sladoledžija Odgovori
Vidim podelio je Jene domaći zadatak. Konstruktivna opozicija?!
Hahahahhahaha
Тесла Odgovori
Коначно да и Суботица добије Градоначелника који ће своју функцију обављати како доликује и помоћи Граду и грађанима који желе да овај Град блиста.
Preletačević Odgovori
Sumrak logike i morala. Da je bila povreda poslovnika na početku to je bilo jasno svima ALI, ALI, ALI mora se glasati kako "tata" kaže odnosno pozicija mora biti jedinstvena.
Ovde pristaje slogan za većinu;" DALI SMO VAM VLAST A DOBILI MORALNU BEDU".
Prava demokratija na SRPSKI način.
veliko ništa Odgovori
Sve već viđeno, sve već poznato-svi su oni tu zbog sebe, a ne zbog nas. Imali su bezbroj prilika do sada, i šta-niššttaaaaa!
dragana Odgovori
Dobru ekipu je predložio. Laban je tu da čvrsto vodi, a drugi su ok. Znani. Podržavam.
Ljutovčanin Odgovori
Uprkos namcorima i frustriranim gubitnicima koji su svoju težinu pokazali na izborima,izbor Labana za Gradonačelnika je volja Subotičana.On će sigurno u život grada udahnuti novu energiju i Suboticu vratili u sam vrh gradova po kvalitetu života njenih građana.
Preletačević Odgovori
Danas će Subotica dobiti novog gradonačelnika sa širokim osmehom (VEDRINOM ŽIVOTA), koji se lepo snalazi u ovom našem partijskom životu. Ceo život je radio u Javnom sektoru, SUP, CARINA, ELEKTRODISTRIBUCIJA a bio u partijama koje su bile na vlasti." Živela nam DEMOKRATIJA htedoh reći PARTOKRATIJA." "Vlast je strast". Vlastodržac je u ubeđenju da je nezamenjiv pa je spreman NA SVE da ZADRŽI VLAST.
ISTINA Odgovori
Najveće nepoštovanje institucija ste pokazali dok ste krali i razbacivali naše pare gospodine hužvar.
Milica Odgovori
Čovjek koji se maksimalno zalagao za Suboticu. Čovjek koji je imao većinu na izboru, logično je da bude i gradonačelnik. Subotica mora da krene napred dosta su nas pljačkali.
Jaca Odgovori
Danas sav napor sns se isplatio jer nikada nisu odustajali od onoga sto su naumili.Zelja za ostvarenjem cilja je bila veca od straha da u istom ne istraju.Srce,pamet,intelekt je danas dobilo svog vodju koji ce od danas sa svim gradjanima Subotice da se penje stepenicama uspeha koji se pritom nece meriti pozicijom koju je neko postigao vec preprekama koje ce uspesno prevazici.Drugi, u tom putu nisu bili uspesni jer su na svakom koraku koji nije imao dobar ni smer,zastajkivali , lajali i gadjali kamenjem svakog ko je bio bolji i odlucniji.Poruka za one koji ce i danas lajati je da se ne dave u sopstvenom neuspehu time sto pokusati opet neuspesno da umanje neciji zasluzen uspeh, vec nek od tih uspesnih uce i hvataju beleske.
psihološkinja Odgovori
U vremenu tranzicije, moc prilagodjavanja i iskustvo, kao i formirano poverenje kod javnosti, presudne su za kandidata jednog multietnickog
i grada koji je na kapiji EU. Laban svakako ispunjava sve gorenavedeno!
Blogerka Odgovori
Zasto ne dati sansu nekoj drugoj energiji i ideji? Subotica kao grad razlicitosti zasluzuje i razlicitog gradonacelnika od ovih pre, a to je svakako Bogdan Laban.
bobo Odgovori
Čestitam. Odgovornost jeste velika. Izbor je potpuno logičan i ispravan. Neću da ulazim u hvalospeve, jer tek treba da se radi, pa da ima sa čime da se i pohvali. U svakom slučaju puno sreće novoj gradskoj vlasti.
Dzedaj Odgovori
Subotici je jako bitno da na celo dodje jak i stabilan covek. A to samo moze da bude neko poput Bogdana Labana, zbog njegovog politickog i radnog iskustva.
manutd Odgovori
Ova Josipa je izgleda zaljubljena u Nemanju:)
Овца за шишање Odgovori
Богу се помолимсјааа! Опрости нам Боже, не знадосмо на изборима шта чинимооо.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.