Komentara: 169
Pregleda: 67795
Foto

Subotica dobila novog gradonačelnika i članove Gradskog veća

23.06.2016. u 10:18h > 13:39
Izvor: Subotica.com
Subotica ima novog gradonačelnika, on se zove Bogdan Laban, a izabrani su i novi članovi Gradskog veća, kao i zamenik predsednika Skupštine.
Subotica dobila novog gradonačelnika i članove Gradskog veća

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana 2. sednica Skupštine grada u novom sazivu na kojoj su bile tri tačke dnevnog reda. Odbornici su raspravljali i glasali o novom gradonačelniku, članovima Gradskog veća, zameniku predsednika Skupštine, kao i o priznanjima "dr Ferenc Bodrogvari".

Za zamenika predsednika Skupštine izabran je Veljko Vojnić (SNS). Odbornici su tajnim glasanjem dali većinsku podršku (43 za i 20 protiv) čime je skupština dobila i zamenika predsednika. Na konstitutivnoj sednici ranije je Tivadar Bunford (SVM) izabran za predsednika, a Đula Ladocki (SVM) za sekretara.

Subotica dobila novog gradonačelnika i članove Gradskog veća

Sledeća tačka dnevnog reda bila je izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća. Predsednik Skupštine grada za novog gradonačelnika predložio je mr Bogdana Labana (1969, Niš), nosioca izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" (SNS) i predsednika GrO SNS. Laban je zatim izašao sa predlogom njegovog tima (zamenik, članovi kabineta, članovi Gradskog veća). Usledila je rasprava po ovoj tački.

Predsednik odborničke grupe SVM  Janoš Nagel dao je jasnu i nedvosmislenu podršku novom rukovodstvu grada ističući da su Labanove poslovne reference i političko iskustvo najbolja preporuka za poziciju za koju je predložen.

U ime DSHV Tomislav Žigmanov javno je rekao da njegova stranka neće podržati imenovanja gradonačelnika, zamenika, pomoćnika i članova GV iz razloga što među njima nema pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Reagujući na ovakav stav odbornik Gojko Radić je podsetio Žigmanova da je na svim nivoima DSHV odlučio biti deo političke manjine koja je imala male šanse na nedavno završenim izborima i da su sami izabrali da budu u "drugom planu".

Bivši gradonačelnik Jene Maglai zamerio je predsedavajućem što nije odobrio kraću pauzu da odbornici pre glasanja pogledaju materijal u kojem se nalaze kandidati za članove GV, napominjući da je na prvi pogled primetio da je ova lista sastavljena od stranačkih ličnosti, a ne od stručnih ljudi. Sa ovakvim činjenicama Maglai je rekao da njegova odbornička grupa (Pokret za građansku Suboticu) neće podržati izbor gradonačelnika i članova GV, ali u isto vreme, svestan podrške većine, poželeo je sreću novom gradonačelniku i njegovim saradnicima.

Subotica dobila novog gradonačelnika i članove Gradskog veća

Odbornica Josipa Ivanković se požalila da dosta predloženih članova GV ne poznaje, te da nema mišljenje o njima, ali se ipak osvrnula na jednog koji joj je poznat i izrazila sumnju da je on kvalitetan kadar za tu poziciju. U pitanju je resor sporta i omladine na čije čelo se ponovo vratio Nemanja Simović, osoba koja po mnogima iza sebe ima ozbiljne rezultate u petogodišnjem mandatu koji je obavljao do 2012. godine. Odbornica je insistirala da Simović nije prava osoba, ali odbornik Gojko Radić je još jednom izašao i potvrdio čvrstu podršku novom članu GV za sport i omladinu navodeći da je SNS pohvaljivao njegov rad čak i kada su bili u opoziciji.

Rasprava po ovoj tački je trajala preko sat vremena tako da su svi odbornici na kraju imali priliku da detaljno analiziraju kandidate, a neki su se i javljali ovim povodom. Nakon dugotrajne rasprave usledilo je tajno glasanje na kojem je predlog gradonačelnika, njegovih pomoćnika i članova GV dobio većinsku podršku, 48 za i 14 protiv, što znači da je i pet odbornika iz opozicije podržalo predloge.

Članovi Gradskog veća su: Nebojša Daraboš (SNS, turizam, investicije i regionalna saradnja), Nataša Aleksić (SDPS, obrazovanje), Ilija Đukanović (SNS, socijalna pitanja), Miroslava Babić (SNS, kultura), Nemanja Simović (SNS, sport i omladina), Akoš Ujhelji (SVM, privreda) i Šimon Ostrogonac (SVM, poljoprivreda).

Zamenica gradonačelnika je Timea Horvat.

U Skupštini grada Subotice, pored već formirane Odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (predsednik Janoš Nagel, zamenica predsednika Marta Dobo), formirane su još četiri nove odborničke grupe: Odbornička grupa „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje” (predsednik Stevan Bakić, zamenik Gojko Radić); Odbornička grupa „Pokret za građansku Suboticu” (predsednik Jene Maglai, zamenica Josipa Ivanković); Odbornička grupa „Za pristojnu Suboticu – Demokratska stranka, DSHV, LDP, Nova” (predsednik Saša Vučinić, zamenica Josipa Vojnić Tunić) i Odbornička grupa „Liga socijaldemokrata Vojvodine - LSV” (predsednik Dragan Andrić, zamenica Marina Španović).

Izvor: Subotica.com
Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća Izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 169
Pregleda: 67795

Povezane vesti

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

izbor gradonačelnika

gradsko veće

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.