• Pregleda: 5204

Subotica dobila najmoderniju laboratoriju za kontrolu hrane

U okviru USAID projekta održivog lokalnog razvoja danas je Zavodu za javno zdravlje Subotica predata nova oprema za Laboratoriju za ispitivanje ostataka pesticida u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima biljnog porekla. Svečanosti održanoj u Zavodu za javno zdravlje Subotica prisustvovali su ambasador SAD u Srbiji Nj.E. Majkl Kirbi direktor USAID projekta održivog lokalnog razvoja Hauard Okman, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktorka ZJZS dr Morana Miković.
Subotica dobila najmoderniju laboratoriju za kontrolu hrane

Zahvaljujući donaciji Američke agencije za međunarodni razvoj, subotički Zavod za javno zdravlje od danas ima najmoderniju laboratoriju za ispitivanje poljoprivrednih proizvoda biljnog porekla, a opremu vrednu 95.000 dolara dr Morani Miković, direktorici Zavoda, uručio je američki ambasador u Srbiji, Majkl Kirbi.

- Srbija proizvodi izuzetno kvalitetnu hranu, ali ona i dalje nije u potpunosti usklađena sa strogim standardima Evropske unije u proizvodnji hrane. Veliki kupci poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih američkih država iz godine u godinu podižu standarde kada je u pitanju uvoz hrane, naročito u oblasti smanjenja nivoa ostataka pesticida u voću, povrću i žitaricama, i od sada će subotički Zavod za javno zdravlje imati ključnu ulogu u tom segmentu, kako u kontrolnom smislu, tako i u smislu izvoza prehrambenih proizvoda – rekao je Majkl Kirbi.

On je naglasio da će donirana oprema omogućiti sofisticirana testiranja hrane i rano otkrivanje pesticida u voću, povrću i žitaricama.

- Biće neophodna i edukacija poljoprivrednih proizvođača, kako bi shvatili važnost testiranja svojih proizvoda i kako bi se eventualni problem u njihovim proizvodima otkrio pre plasmana na tržište. Oni će u ovoj laboratoriji moći da dobiju odgovarajuće sertifikate neophodne za izvoz, i samim tim biće konkurentniji na stranim tržištima – istakao je Kirbi.

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, zahvalio se Vladi Sjedinjenih američkih država i naglasio da je ovo dobar i koristan projekat, kako za sam Zavod za zaštitu zdravlja, tako i za građane i poljoprivredne preoizvođače.

- Ovakve opreme, kojom se na ovaj način vrši kontrola poljoprivrednih proizvoda, nema u regionu, i sada je na nama i Zavodu da edukujemo poljoprivredne proizvođače da je koriste i da se na taj način, pored kvaliteta proizvoda koje jedu naši sugrađani, poveća i izvoz. Subotica ima veliki poljoprivredni potencijal, koji, nažalost, nije dovoljno iskorišten – dodao je Maglai.

Direktorica Zavoda za javno zdravlje, dr Morana Miković, naglasila je da njena ustanova, pored obezbeđivanja prostora i stručnog kadra, ima i obavezu da sprovede proces akreditacije laboratorije, kako bi rezultati svih ispitivanja bili validni i činili sastavni deo izvozne dokumentacije za proizvođače koji izvoze svoje proizvode.

- Sada možemo detektovati pesticide poslednje generacije, što sa starom opremom nije bilo moguće – zaključila je dr Miković.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
pravdak Odgovori
Kad i poklone dele,čuvaj se Srbijo,neka oni plate štetu za bombardovanje,,veliki dobrotvori,,!
pajo Odgovori
E sad da malo grad uzme uzorke sa pijaca i da zastiti svoje gradjane od trovanja i dodeli sertifikate proizvodjacima da je proizvod konstantno kontrolisan i da znam od koga kupujem samo! I da to samo mogu dobiti proizvodjaci koji su registrovani na teritoriji subotice i realno mogu toliku kolicinu robe da proizvedu! A sve da ide na dobrovoljnoj bazi za proizvodjace koji zele sertifikat! A koji nezadovoljavaju da budu oznaceni!
ojadjeni Odgovori
Nadam se da ce se ova testiranja sprovesti i na pijacama ponekad se povrce i voce ne moze jesti od pesticida, juce sam bacio krastavce toliko su se osetili na neku hemiju
razočaran Odgovori
Kada će biti konkurs za radna mesta u toj laborotoriji, ili su to opet zaposlenja po stranačkoj pripadnosti.
tetka Odgovori
Sve se plašim da će građani Subotice od ovoga imati veoma malo koristi /kao što je kod sličnih stvari već mnogo puta bio slučaj/ - daj bože da grešim.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.