• Pregleda: 11101

Subotica dobija "Parkove za pse"

U našem gradu će se formirati prostor za slobodno kretanje pasa „Parkovi za pse“. Planirano je šest lokacija za slobodno kretanje pasa - pet u gradu i jedna na Paliću.
Foto: Vanja Keser
Subotica dobija "Parkove za pse"

Odlukom Gradskog veća u našem gradu će se formirati prostor za slobodno kretanje pasa „Parkovi za pse“ . Na predlog JKP „Čistoća i zelenilo“ planirano je šest lokacija za slobodno kretanje pasa, a lokacije parkova za pse su planirane u Dudovoj šumi, na Prozivci, Paliću, Teslinom naselju, parku kod Buvljaka i na zelenoj površini pored Otvorenog univerziteta.

Tačnije, one su planirane na javnim površinama unutar građevinskog rejona Subotice i Palića, u delovima grada gde je zapažen veliki broj vlasnika koji šetaju i istrčavaju svoje pse.

Sve lokacije parkova za pse

Park za pse u Dudovoj šumi biće na levoj strani ulaza sa Radijalca, a prostor je pogodan jer se nalazi u okviru rekreativno-parkovske površine. U prostoru koji je planiran da se ogradi postoji i česma.

Dudova šuma

Najverniji čovekovi prijatelji na Prozivci će slobodno moći da se kreću u parku, na kraju šetališta prema Bajnatskoj ulici, dok će na Paliću kutak za njih biti u Velikom parku, kod Ženskog štranda, nedaleko od parkinga u ulici Jožefa Hegediša, ali pre ograđivanja prostora, potrebno je raščistiti teren.

Na Teslinom naselju park za pse planiran je na uglu Segedinskog puta i Ulice Partizanskih baza, a kod Buvljaka on će biti na uglu Somborskog puta i Gajeve ulice. U samom centru grada, kuce će uživati iza Otvorenog univerziteta, na uglu Ulice Partizanske i Trga cara Jovana Nenada, pored parkinga. Prema važećem planskom dokumentu, ovaj prostor planiran je za izgradnju komercijalnih objekata, a kao park za pse, koristiće sve dok ne počne privođenje prostora nameni koja je propisana važećim planskim dokumentom.

Zelena površina kod Otvorenog univerziteta

Prozivka

Na svakoj od navedenih lokacija, postoje tehnički uslovi za priključenje na javnu vodovodnu mrežu, ali postoji i niz drugih zahteva koji treba da se ispune pre nego što se formiraju parkovi.

Površinu za slobodno kretanje pasa potrebno je ograditi ogradom visine od 1,5 metara do 1,8 metara. Ograda može biti drvena ili metalna (žičana) i mora biti izvedena na kvalitetan način po pitanju stabilnosti i bezbednosti. Na ulazu u park, potrebno je postaviti informativnu tablu o pravilima ponašanja u parku, u skladu sa članom 28. Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice.

Palić

Potrebno je predvideti pretprostor, tako da se u park ulazi kroz manji ograđeni prostor gde se pas adaptira i tek onda pušta u deo sa ostalim psima. Ovakav prostor sprečava mogućnost bežanja pasa iz parka i omogućava vlasnicima uzbuđenijih i nervoznijih pasa da ih smire pre nego što ih puste u interakciju sa ostalim psima. Osim ovoga, mogu se postaviti prepreke za pse (penjalice, tuneli, rampe...), kao i klupe za vlasnike pasa.

Park kod Buvljaka

Teslino naselje

Izvor: Subotica.com

povezane teme

99
Bot hunter Odgovori
Nadajmo se da ce bar ovo biti uradjeno kako treba i u roku.
Mr.Comment
Većina stvari se radi u roku (što svaki građanin tj. svako ko želi može da primeti), tako da nema potrebe da brinete.
Joker
Naravno gospodine. Bas kao pozorište, regionalna deponija, Palićko jezero, wellness centri, zelena fontana i grandiozni projekat na mestu kasarne.
C
U roku od van roka.
МЕДОЈЕВИЋ Odgovori
Пошто деца одлазе у свет, паркова има довољно. Но, надлежни ће морати да размисле и ко ће одржавати те паркове, када не буде радника. Да ли је решење да се псима обезбеди или купи дуално образовање, да би се могли запослити код страних компанија и тако правити суфицит у буџету?
Mr.Comment
Zamolio bih vas da razmislite malo kada dajete ovakav komentar.... Radnika je bilo, ima ih i beće ih. Subotica i Srbija postaju mesta gde se iz godine u godinu poboljšava životni standard, samim tim brigu za radnike možete odmah da otpišete. Sa druge strane, pokušaj “prosipanja pameti” u ovakvom komentaru je aposlutno neuspešan iz razloga tog, što sve što se u ovom gradu i državi radi, radi se radi boljeg sutra kako za nas tako i za našu decu. Prirodno je da neki ljudi žele da potraže bolje mesto za život, ali je isto tako bitno reći da većina želi da ostane u sopstvenoj zemlji. Tako da, i parkovi za decu, kao i za pse su nam svima neophodni!
Ovde sam rodjen
MR.COMMENT : Radnika jeste bilo ali neće biti,. Džaba nam je što se trenutno radnici dovode iz centralnne Srbije. Kada steknu mali kapital i vide kako se ovde žive i oni će Vam naših granica. Radnika neće biti sve dok je standard mali, a priznaćete da jeste mali. Ne sporim da su ovakvi parkovi potrebni, također je potreban i svest svakog vlasnika psa, da kojim slučajem njegov pas obavi nuždu za njim i to pokupi ( treba postaviti kante sa prikladnim kesama koje posteje u našem okruženju).
SHM
@MR.COMMENT "Subotica i Srbija postaju mesta gde se iz godine u godinu poboljšava životni standard" ....ti ili se rokas nekim ozbiljnim opijatom ili si toliki poltron da bez trunke srama i stida napises ovakav idiotizam!
Cirkus
Bas tako. Ko ce ga cistit? Bice kereci govana nasve strane! hahhahaha
Wolf Odgovori
Konačno. Još da vlasnici pokupe izmet koji im ostavljaju mezimci...
Ps. Ogroman sam ljubitelj pasa ali ne uvek i vlasnika.
:)
Subotica Susu
Свакако да су потребни овакви простори, а вечито се код љубитеља паса прича о социализацији љубимаца, а мислим да би требало власнике мало социал. Неки коментаришу да неће имати ко да спрема, имаће неће баш сви отићи, а ти што су отишли кад престану долазити у Србију да поправљају зубе, праве фризуре и сервисирају аутомобиле схватиће да и њихов статус и ЕУ није баш на завидном нивоу.
Trovach
Svako vece setam naseg psa po naselju i uvek nosim papirni ubrus i najlon kesu da pokupim iza njega. Preksinoc sam se zgrozio dok sam ga setao po kerskom parku, jer se pod ulicnim svetlom u travi videlo svetlucanje razbijenog stakla i to bas mnogo.. U poslednje vreme i inace vidim puno razbijenih flasa na ulicama, kao i gomilu smeca, sto je 80-ih bilo nezamislivo. Poslednjih godinu dana u tom parku vidjam mnogo tamnoputih novopecenih Suboticana i bas slucajno se sa tim poklapa i povecana zagadjenost. Pravi Suboticani se sele sto severnije, a dolaze nam novi koji se ne zele prilagoditi kao ni vecina onih koji su dosli 90-ih.
Mama Odgovori
Psi su postali bitniji od dece! Užas!
Cko
Ne, nama pravim mamama su i deca i psi bitni, a ogranicenim malogradjanskim zatucanim mamama nisu
Alan Ford
Baš naprotiv. Ovo je u "zapadnim" zemljama kojima, jel, svi težimo, standard. Upravo da bi se odvojile zivotinje o dece i igre u parkićima.
Mr.Comment
Još jedan u nizu od besmislenih komentara.... U stilu: “komentarišem, samo da bih komentarisao/la”. Poenta nije u “bitnosti”. E sad, da vam ja pojašnjavam poentu bilo bi zaista beskorisno, iz razloga što ukoliko vi ostavite OVAKAV KOMENTAR, samim tim niste ništa ni razumeli što je u tekstu navedeno (pa bi se verovatno izgubila i poenta mog objašnjavanja). Znate, u narodu postoji ona rečenica: “Ćutanje je zlato”.... Smatram da bi trebalo nekada da se rukovodite pomenutom rečenicom...
Trovach
Nisu psi bitniji od dece, ali ovim potezom ni jednom detetu nije oduzet prostor za igranje, a psi (koji ponekad umeju biti i agresivni) su na ovaj nacin od njih odvojeni. Naravno, parkova nikada dovoljno, a ni ovo malo se ne odrzava kako treba. Cak bi i odrzavanje bilo lakse kada bismo svi bili malo kulturniji.
Sky Odgovori
Konacno, dobra vest
Hiperborejac Odgovori
Mogli ste da ustedite i lepo samo preimenujete decja igralista u parkove za pse. Kako je krenulo, decu cemo lupom traziti u ovom gradu.
Sajber_sin
Nauci dete da ne sedi za racunarom i komentarise po sajber novima, pa ce ti dete biti u parku. Dokle god ti visis i lupas tako glupe komentare po forumima i dege ce ti isto to raditi. Ako jos uvek nisi naucio, deca su ko sundjeri sve upijaju!
Sima Odgovori
Bravo!
mo Odgovori
Pri čijoj zdravoj pameti je ovo postavljeno kao prioritet u korišćenju sredstava? Deci je uništena većina igrališta, opasne lutalice šetaju slobodno a vi gradite igralište za kerove... Bitno je da se znaju prioriteti u ovom gradu. Većina vlasnika ovih ljubimaca će ionako radije sesti u boss ili neki drugi kafić i zavezati nekome pod nos svog ljubimca nego ga izvesti u park.. Na istom ovom sajtu je objaljena informacija koliko je grad novca izgubio zbog lutalica koje su povredile ljude, ne shvatam kako Vam ovo nije bio gorući problem i prioritet da se reši. Kad je već reč o psima, da se ne dotičemo opširnijih tema kao što su putevi, škole....
Kuso_avav
Aj ne laprdaj majke ti, ja se ubi sto cu sa retriverom sesti u boss, a nabroj mi molim te na prste jedne ruke koliko ih tamo sedi sa psima, posto ih ja bas nesto ne vidjam previse. A to sto si ti zatucani pecinski covek pun zavisti i pakosti to se nikoga ne tice!!!
Mo
KUSO_AVAV
Vaše izražavanje je zaista iznad pećinskog čoveka.
Samim tim verujem da kada bi nastavila da Vam objašnjavam poentu mojeg nezadovoljstva ovom odlujon i dalje nebi shvatili šta želim da kažem. Prioriteti su u pitanju gospodine. Prijatan dan i sve najbolje
Kuso_avav
Vas komentar drugaciji odgovor nije ni zasluzio, jedna stvar je pricati o prioritetu, a vi ste odma pateticno nasrnuli na vlasnike pasa od kojih mozda dvoje poznajete. Ja kao vlasnik psa, kao i mnogo, mnogo vlasnika koje poznajem i koji NIKAD ne sede u bossu kao sto ste tako pateticno napisali, najbolje znamo koliko bi ovi parkovi pomogli ne samo nama nego i vama pateticnima koji toliko ne volite pse i pljujete po ovakvim vestima. Prijatan dan i vama
Mare
Gospođo MO, čim ste pse nazvali "kerovi", jasan je vaš razlog nezadovoljstva, a to je netrpeljivost prema psima.
Мицки Odgovori
Немојте преко реда.Асфалтирајте улице,уведите кабловску,канацизацију ,водовод и остале цивилизацијске тековине.
Trovach
Treba i to, ali i ovo. Mada, sacekajmo da se prvo zavrsi sa najavljivanjem, pa da se naprave makete, pa tek kada ih svaki Suboticanin vidi, da se krene sa 1A fazom izgradnje, za 2, najdalje 3 godine. Potom sledi krpljenje rupa na ogradama...
Minja Odgovori
Svi mi ljubitelji pasa, koji imamo kućne ljubimce u stanovima ili zatvorenom prostoru smo zahvalni na ovome, jer će i nama i našim ljubimcima obo puno značiti. Mi da ih izvedemo, a oni slobodno bez ograničenja da uživaju.
Trovach
Nas ker je u dovoljno velikom dvoristu, ali ga skoro svako vece setamo (obicno ja). Kada je supruga pricala sa rodjakom iz B. Topole i rekla mu gde sam, on je zacutao i dosta dugo nije dosao sebi. Jednostavno ne shvata da psa treba setati jer su kod njega na salasu na kratkom lancu (maksimum 2 metra) i imaju sklepanu kucicu.
Deki Odgovori
Ovo je svakako dobra vest za osobe koje imaju kucne ljubimce,odavno u eu ovakve stvari funkcionisu.
B
U eu takodje debelo kazne vlasnike psa koji ne pokupe izmet ili setaju psa bez povodca. Iskreno se nadam(mada tesko) da ce sada svi koji imaju pse da pustaju pse samo na za to odredjenim mestima iliti u parkovima za pse a da ce u suprotnom slucaju biti kaznjeni.
mirko
Ne samo u EU funkcionišu nego i kod nas. U Novom Sadu već godinama postoje parkovi za pse na raznim mestima u gradu...
Melanija Odgovori
Konačno će naši ljubimci imati gde da se igraju i neće morati da budu na povocu a pri tome neće smetati prolaznicima već će imati lepo uređeno igralište namenjeno njima i njihovim aktivnostima! Ovo je dugo trebalo u Subotici, svaki uređeniji grad ima ovakva igrališta i ovo me stvarno raduje!
Milana Odgovori
Jako se radujem ovoj vesti i jedva čekam da se park na Prozivci završi, a verujem i svi ostali koji imaju i vole pse.
Trovach
MELANIJA i MILANA...Iako vasi komentari deluju botovski, moram se sloziti.
Ritam nereda Odgovori
Kad bi psi znali da govore,sigurno bi nam se zahvalili na ovakvom gestu :) a ovako,zahvalni su vam vlasnici pasa,verujem da ce moj Cuki znati da uziva u ovom parku,a posebnu zahvalnost za park u Dudovoj sumi.
Laco Odgovori
Lepa vest za vlasnike kućnih ljubimaca,i za sve Građane Subotice. Ovakvi parkovi su potrebni Subotici! Čestitke za nadležne koji rešavaju i ovaj problem u Gradu.
Lidija Odgovori
SJAJNA VEST ZA SVE LJUBITELJE ŽIVOTINJA.
Vera Vang Odgovori
Po navedenim uslovima za stvaranje ovakvih parkova, izgleda da je pred nama veliki posao, ali ce se sigurno isplatiti, jer Subotica zasluzuje da ima jedan ovako savremen sadrzaj. Ljubitelji ljubimaca, kao I njihovi ljubimci ce kvalitetnije provoditi vreme, a da ne napominjem da ce to uticati na higijenu I cistocu parkova, zelenih povrsina I prakticno celog grada.
Subotica Odgovori
Bolje te pare dati bolesnoj i gladnoj deci!
Popaj
Prodaj kucu, auto i sve sto imas, kupi sebi jednu kamp prikolicu jer je to sasvim dovoljno za funkcionisanje. Sve ostale pare daj za bolesnu decu licemeru jedan. Za decu treba davati i sakom i kapom, ali treba misliti na sve ostalo, znaj da mnogi od ljubitelja pasa daju mnogo i za bolesnu decu a da pri tome ne prigovaraju!!!
Karolina Odgovori
Subotica sve više liči na razvijene evropske gradove. Svaka čast na inicijativi!
SHM
Mhm.....i u razvijenim evropskim gradovima ljudi rade za 250e mesecno??
stormwatch
@KAROLINA

A sta vi Karolina kazhete onda za moj grad? Pogledajte, ja imam te Dog Parkove na svakih par blokova, vidite li ozarena lica stanovnika kada izgradim kucheci park u gusto naseljenom delu grada? Moj grad je 100% pokriven trofaznom strujom, vodom i kanalizacijom. Obilaznicu sam izgradio pre gradnje Aerodroma, preciznije pre 58 godina - 7 ukljuchenja i iskljucenja na autoputeve. Autobuski saobracaj funkcionise 24 sata dnevno sa 50% vecim brojem polazaka na svakoj liniji nego sto je preporuceno, metro i gradska zeleznica takodje. Imam veliki moderan stadion, Aqua park, velelpnu Operu i Teatar. U gradu mi sretno zhivi 35.000+ studenata - puna zaposlenost, high tech industrija i ultra visok standard zivota. Gradjani mi se masovno doseljavaju u grad, umesto da mi je pola grada pobeglo. Na svaki problem mojih gradjana, promptno odgovaram radom i delima, ne demagogijom! U realnosti....moj grad na SSDu je stvarniji od vaseg botovskog grada na lokalnom portalu...mislite o tome....
Sky
Stormeatch, imas li botove? Ako nemas onda nije to-to :)
stormwatch
@SKY

Ma kakvi botovi - botovi, zhestoki opasni momcovi telorhanitelji i ostale trice i Kucheparkovi su potrebni samo onima koji demagogishu i obecavaju, a u stvarnosti se ne radi NISHTA.
Olivia Bajor
@stormwatch iz koje igrice je ova slika sviđa mi se baš. Da li neko zna? Jel to Sims?
C
A daj i ti našao da se hvališ sa igricom, imaš sreće jer nisu izmislili i ubacili jednog AVa tamo.
stormwatch
@OLIVIA BAJOR

Nije sims, u pitanju je igra CITIES: SKYLINES.
stormwatch
@C

Ja se nisam nikada hvalio nicim, a posebno na lokalnim forumima. To sto si ti cisto ironicnu i pre svega paradoxalnu poruku shvatio kao moju hvalu, moze da znaci samo dve stvari....da si ili bot ili ti nije jasno sta sam hteo da kazem. U Subotici se obecava li obecava, u bot svetui se gradi ko nikada do sada a oni koji nisu botovi znaju da od kada su ovi na vlasti, NI JEDAN projekat nije uradjen niti dovrsen u Subotici - sve je zavrseno na obecanjima i botovanju kako sve ide super i samo sto nije....gde je pozoriste, zeleznicka pruga koja je trebala biti gotova do oktobra 2017, obilaznica i ceo koridor X, gde je aqua park, cista palicka voda, popravljene biciklisticke staze, asfaltirani putevi, kanalizacija i voda u celom gradu, gde je ono naselje na mestu prve kasarne, gde je zelena fontana, gde su drvoredi, gde je novi krak bolnice, nove ambulante, novi vrtici, gde je osnovna skola vezbaonica....gde je sve to? DS i G17+ su jedini iza sebe ostavili rezultate...ovi novi NISU!
Nikša Odgovori
Fenomenalna ideja, napokon ćemo moći pustiti pse da se slobodno kreću bez straha da će izleteti na ulicu i da će ih udariti/pregaziti kola, što je takođe pogodno i za svaki vid dresure. Svaka čast za ovakve ideje, jedva čekamo realizaciju, posle toliko godina će moja Dženi moći napokon slobodno da se kreće i da se nesmetano druži sa ostalim psima. Bravo!!
Mr.Comment Odgovori
I neka mi sada neko kaže da se u ovom gradu “ništa ne radi”... Draga gospodo, moraću vam reći (na vašu žalost) da i ovaj put niste u pravu (što se vidi iz priloženog). Subotica je grad, koji iz dana u dan sa novim projektima (koji će u narednom periodu biti ostvareni) dokazuje, da se o svakom segmentu života razmišlja, da se prave projekti i da se isti realizuju. Kažu da je “pas čovekov najbolji prijatelj” (što se u nebrojano slučajeva i dokazalo), i iz tog razloga naši ljubimci zaslužuju ovako nešto! Da li smo se razumeli? Pozzzz!
Buva
Radi se, radi se... Gleda se šta i gde može da se ukrade, ko i gde da se ugradi, a i botuje se ako pogledamo tvoj komentar. Biće da si ti neka naprednija verzija. Dvosendvičar
Kadlec
Pas je covekov najbolji prijatelj. I to je jedna od najtuznijih istina jos od kad je covek pripitomio prvog psa(istorija kaze vuka). Mada mi se cini da je u tom pripitomljavanju covek poprimio neke odlike tog nekadasnjeg psa (istorija kaze vuka), pa za tom tuznom istinom sledi jedna jadnako tuzna ili cak tuznija, covek je coveku vuk. Niko pri zdravoj pameti nebi trebalo da prigovara na ovakav potez, samo da je sve sto se tice uslova za zivot ljudskih bica reseno. Gospodo vi cistite prasinu i komadice a vama se tavanica rusi, mada mi se vise cini da tu istu prasinu gurate pod tepih. Tako da mr comment, molim vas ne morate bas na svakoj vesti da hvalite sadasnju vlast. Njihov je posao da rade, a ne da reklamiraju sta su i koliko uradili, i da se pravdaju da nisu nesto uradili zbog onih pre njih.
Gile Odgovori
A za decu??? Na prozivci kod brda hitno potrebno vece igraliste i modernije!!!!!!!!!!!!
Jelena
Ima igrališta i za decu
Petar
Za decu obavezno! Ali iz za zivotinje. I ne vidim da su te stvari isključive. Već se nadovezuju.
Razmisljam
Za decu ima na sve strane, podrzavam da treba vece i modernije posto i sam sa decom kad izadjem nemamo puno slobodnih ljulji i tobogana, ali kad izvedem psa nemam NIGDE sa njom. Zasto uvek mora ili-ili? Zasto nebi moglo i jedno i drugo? Sto su ljudi tolika djubrad sa toliko plitkim mozgom i uskim pogledom?
chubyceck Odgovori
super, ali bi mogli praviti i parkove za ljude. posto trenutno u celom gradu (ne racunajuci Palic) imamo dva parka, Dudovu Sumu i Prozivka Park, od kojih ovaj drugi u stvari i nije park. svaka mesna zajednica bi trebala imati barem jedan uredjen park sa stazom za trcanje klupama!
Kadlec
Nisam znao da su klupe pocele da trce
Petar
Kakve sad to ima direktne veze sa ovim? Naravno da treba, ali treba i ovo.
Olivia Bajor
Tačno tako!!
Kod majšanskog mosta bi mogli jedan dosta veliki park umesto livnice i otpada.
A nekako da se usporite brzinu sa velikim motorima jer to je već odvratno kako vozite!
Aco Odgovori
Lepa vest, lepše je sa životinjama.
A Odgovori
Bitno da kod Otvorenog univerziteta nema mesta nikada za parking a prave igralište za pse umesto da prošire parking.
zozon
J... te parking. Prošetaj malo do svog omiljenog kafića ili butika, ne moraš u njega ući svojim četvorotočkašem što ti ga je kupio "sponzor".
Mare
Subotica. Toliko mali grad da s kraja na kraj peške možeš doći za pola sata. Ali ljudi su toliko leni da bi autom najradije ušli u prodavnicu.
Kad kažem ljudima da sam peške došao iz Malog Bajmoka u centar grada, svaki drugi iskolači oči kao da sam im rekao da sam došao peške iz Rusije.
Sta će nam parkinzi?! Treba sto vise parkova, igrališta, sportskih terena itd.
Teodora Odgovori
Ova vest me jako raduje.. viđala sam ovakve parkove u drugim gradovima i uvek sam poželela da i u Subotici ima ovako nešto gde mogu da pustim svog psa slobodno da trči i da uživa. Konačno mi se želja ostvarila. Sigurna sam da je ovaj projekat od velikog značaja za sve vlasnike pasa i njihove pse :))
Flavio Odgovori
Grad konačno postaje grad...
u prolazu
Ovo je nekad bio grad.......
bundevica Odgovori
Suboticani su veliki ljubitelji pasa ,sto moze svako potvrditi ko bar jednom nedeljno ode u setnju u grad ili u Dudovu sumu.Ovakve povrsine su neophodne zarad opustenijeg i kvalitetnijeg boravka nasih cetvoronozaca na otvorenom prostoru.Podrska realizaciji projekta.
Miki Odgovori
E divno. Kad su se izlomila decija igralista,necemo ih popraviti nego cemo izgraditi igraliste za kerove! Ima parkovi da smrde na mokracu i izmet jer nisam videla do sada da je neko za svojim psom pokupio ono sto ostane "iza"!! A sto su ulice katastrofalne,nema kanti i kontejnera dovoljno,korov cveta kao da ga djubrite....Fuj
Olivia Bajor
Sve što ste pisali je istina nažalost! Jako malo kante za smeće u gradu!
Vv Odgovori
Ja, kao roditelj se isto radujem ovome i nadam se da ce vlasnici pasa sada sa njima tamo ici, a ne da ih vode na istrcavanje i vrsenje nuzde u dvoriste obdanista
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.