Komentara: 99
Pregleda: 14714

Subotica dobija "Parkove za pse"

01.03.2019. u 09:25h
Izvor: Subotica.com
U našem gradu će se formirati prostor za slobodno kretanje pasa „Parkovi za pse“. Planirano je šest lokacija za slobodno kretanje pasa - pet u gradu i jedna na Paliću.
Subotica dobija "Parkove za pse"

Odlukom Gradskog veća u našem gradu će se formirati prostor za slobodno kretanje pasa „Parkovi za pse“ . Na predlog JKP „Čistoća i zelenilo“ planirano je šest lokacija za slobodno kretanje pasa, a lokacije parkova za pse su planirane u Dudovoj šumi, na Prozivci, Paliću, Teslinom naselju, parku kod Buvljaka i na zelenoj površini pored Otvorenog univerziteta.

Tačnije, one su planirane na javnim površinama unutar građevinskog rejona Subotice i Palića, u delovima grada gde je zapažen veliki broj vlasnika koji šetaju i istrčavaju svoje pse.

Subotica dobija "Parkove za pse"

Sve lokacije parkova za pse

Park za pse u Dudovoj šumi biće na levoj strani ulaza sa Radijalca, a prostor je pogodan jer se nalazi u okviru rekreativno-parkovske površine. U prostoru koji je planiran da se ogradi postoji i česma.

Subotica dobija "Parkove za pse"

Dudova šuma

Najverniji čovekovi prijatelji na Prozivci će slobodno moći da se kreću u parku, na kraju šetališta prema Bajnatskoj ulici, dok će na Paliću kutak za njih biti u Velikom parku, kod Ženskog štranda, nedaleko od parkinga u ulici Jožefa Hegediša, ali pre ograđivanja prostora, potrebno je raščistiti teren.

Na Teslinom naselju park za pse planiran je na uglu Segedinskog puta i Ulice Partizanskih baza, a kod Buvljaka on će biti na uglu Somborskog puta i Gajeve ulice. U samom centru grada, kuce će uživati iza Otvorenog univerziteta, na uglu Ulice Partizanske i Trga cara Jovana Nenada, pored parkinga. Prema važećem planskom dokumentu, ovaj prostor planiran je za izgradnju komercijalnih objekata, a kao park za pse, koristiće sve dok ne počne privođenje prostora nameni koja je propisana važećim planskim dokumentom.

Subotica dobija "Parkove za pse"

Zelena površina kod Otvorenog univerziteta

Subotica dobija "Parkove za pse"

Prozivka

Na svakoj od navedenih lokacija, postoje tehnički uslovi za priključenje na javnu vodovodnu mrežu, ali postoji i niz drugih zahteva koji treba da se ispune pre nego što se formiraju parkovi.

Površinu za slobodno kretanje pasa potrebno je ograditi ogradom visine od 1,5 metara do 1,8 metara. Ograda može biti drvena ili metalna (žičana) i mora biti izvedena na kvalitetan način po pitanju stabilnosti i bezbednosti. Na ulazu u park, potrebno je postaviti informativnu tablu o pravilima ponašanja u parku, u skladu sa članom 28. Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice.

Subotica dobija "Parkove za pse"

Palić

Potrebno je predvideti pretprostor, tako da se u park ulazi kroz manji ograđeni prostor gde se pas adaptira i tek onda pušta u deo sa ostalim psima. Ovakav prostor sprečava mogućnost bežanja pasa iz parka i omogućava vlasnicima uzbuđenijih i nervoznijih pasa da ih smire pre nego što ih puste u interakciju sa ostalim psima. Osim ovoga, mogu se postaviti prepreke za pse (penjalice, tuneli, rampe...), kao i klupe za vlasnike pasa.

Subotica dobija "Parkove za pse"

Park kod Buvljaka

Subotica dobija "Parkove za pse"

Teslino naselje

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 nedelje
Komentara: 99
Pregleda: 14714

Povezana vest

Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

park za pse

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.