Komentara: 43
Pregleda: 10462

Prvi parkovi za pse u Dudovoj šumi i na Prozivci

28.10.2019. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Dudova šuma i Prozivka biće prve lokacije koje će dobiti parkove za pse. Početak radova očekuje se nakon završetka postupka javne nabavke, zaključenja ugovora sa odabranim izvođačem i njegovim uvođenjem u posao.
Prvi parkovi za pse u Dudovoj šumi i na Prozivci

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, park za pse u Dudovoj šumi nalaziće se na levoj strani od ulaza sa Radijalca, a istovremeno će biti namenjen za velike i male pse. Park za pse na Prozivci biće formiran u postojećem parku kraj šetališta prema Bajnatskoj ulici, a prostor će biti podeljen na dva dela. Predviđeno je da leva strana parka, gledajući iz Bajnatske ulice, bude namenjena za male pse, dok će desna biti za velike pse.

Parkovi će biti ograđeni zelenom panelnom ogradom, a biće opremljeni rekvizitima i spravama koje će omogućiti psima istrčavanje, poput prepona i obruča za preskakanje, penjalica sa i bez mosta, a sve sprave biće izrađene u dve dimenzije, za male i velike pse. Pored navedenog, biće postavljene i korpe za fekalni otpad, česme, korpe za otpatke i klupe.

Prvi parkovi za pse u Dudovoj šumi i na Prozivci

Dudova šuma

OGRANIČENJA - Prema gradskoj Odluci o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja, ulazak u parkove za pse biće ograničen za pojedine ljubimce. Na ulasku u park nalaziće se tabla na kojoj će biti istaknuta zabrana za uvođenje bolesnih pasa i kuja u teranju, dok će ulaz za opasne pse biti dozvoljen samo uz zaštitnu korpu na njušci. Zabrana će se odnositi i na korišćenje parka za potrebe obuka pasa od strane profesionalnih trenera, biće zabranjeno unošenje i ostavljanje hrane, staklene ambalaže, kao i šišanje i četkanje pasa.

Kako objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, glavni razlozi za formiranje parkova za pse su veća bezbednost svih korisnika javnih površina i viši stepen higijene, odnosno smanjenje zagađenosti javnih površina psećim izmetom.

- Zbog nedostatka površina za slobodno kretanje pasa, vlasnici pasa koji stanuju u objektima kolektivnog stanovanja, ali i drugim vidovima stanovanja bez dovoljnog prostora za istrčavanje pasa, prinuđeni su da puštaju svoje ljubimce da se slobodno kreću na javnim površinama, gde istovremeno borave i drugi korisnici parkova, među kojima su i deca. Zbog toga uvek postoji mogućnost neželjenih događaja, poput izazivanja povreda i straha većeg inteziteta usled prisustva pasa koji se slobodno kreću - navode iz nadležnog Sekretarijata. - Studije koje su rađene i u našoj zemlji, pokazale su da se formiranjem ovakvih parkova značajno smanjuje stepen zagađenosti javnih površina izmetom pasa, čime je daleko veća higijenska i zdravstvena ispravnost javnih površina. U parkovima za pse postojaće kante za pseći izmet, gde su vlasnici pasa obavezni da izmet pokupe i odlože ga u kante. Izmet pasa time ne bi trebalo da se nađe u drugim delovima javne površine gde borave ostali korisnici.

Prvi parkovi za pse u Dudovoj šumi i na Prozivci

Prozivka

Parkovi za pse su planirani na još četiri lokacije i to na Paliću, Teslinom naselju i parkovima kod Buvljaka i Otvorenog univerziteta. Kako navode iz nadležnog Sekretarijata, postavljanje parkova za pse u Dudovoj šumi i na Prozivci je prepoznato kao prioritetno, budući da u ovim delovima grada veliki broj sugrađana živi u zgradama, dok će se formiranje parkova za pse na ostalim lokacijama planirati i realizovati postepeno, u skladu sa raspoloživim sredstvima u gradskom budžetu.

Javna nabavka je završena 23. oktobra, do kada su zainteresovani izvođači imali rok da predaju ponudu. Trenutno je u toku stručna procena pristiglih ponuda, nakon čega će biti poznato da li je i kome dodeljen ugovor, kao i koliko će radovi koštati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 43
Pregleda: 10462

Povezane vesti

Povezane teme

prozivka

dudova šuma

parkovi za pse

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.