• Pregleda: 9430

Subotica dobija LED rasvetu

Zamenom dotrajale rasvete 2008. godine izvršena je velika rekonstrukcija osvetljenja u gradu.  Osvetljenost u gradu je na visokom nivou i smanjena je pojava „tamnih mrlja“ na teritoriji grada Subotice. Međutim nove sijalice donele su i uvećanje potrošnje električne energije.
Subotica dobija LED rasvetu

Direkcija za izgradnju grada je, prepoznavši problem, izradila studiju energetske efikasnosti i počela sa realizacijom projekta zamene svetiljki  modernom i štedljivom LED rasvetom. Cilj studije je da se u roku od 3 godine umanji utrošak električne energije za 30 odsto i da se  većina starih svetiljki zameni novom LED rasvetom.

„Kada je rađena zamena, sijalica jačine 70W je bila idealno rasvetno telo koje je osvetljavalo 70% teritorije grada i okoline i predstavljalo je veliku uštedu. Međutim danas u eri LED rasvete, te granice jačine sijalice se pomeraju na dole, i sada u LED-u je ta snaga prepolovljena. Teško je sada govoriti da se zamene svih 25.000 svetiljki za LED, već se radi postepeno. Napravljena je studija energetske efikasnosti prema kojoj u prvom redu menjamo najveće potrošače, odnosno sijalice jačine 150W i njih zamenjujemo sa svetiljkama jačine 50W sa LED tehnologijom. Prošle godine smo iz pokrajinskog sekretarijata za privredu dobili bespovratna sredstva za zamenu rasvete na Kanjiškom putu što je ukupno 174 rasvetna tela jačine 150W koja ćemo zameniti novim LED svetiljkama. Nove instalacije su uglavnom sa LED-om i već su primenjene na početku Čantavirskog puta do Industrijske zone, a ubrzo ćemo početi i zamenu sijalica na Aleji Maršala Tita", izjavio je Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada: 

Pored zamene sijalica, kao osnovnog vida uštede, Direkcija za izgradnju grada izrađuje projekte ugradnje upravljačkih ormarića kao i projekte izgradnje vazdušnih vodova za rasvetu.

„Svi znamo da su dečija igrališta i sportski tereni tokom noći osvetljeni, za šta nema potrebe. Upravljački ormarići će biti tako podešeni da se nakon 22h i 23h automatski gase i tu ćemo dobiti značajnu uštedu. Trenutno radimo jedan pilot projekat za nadzemne vodove, koji su najviše zastupljeni u javnoj rasveti. Fleksibilnost kod nadzemnih vodova je nažalost veoma mala i sada ćemo pokušati da izvučemo novi vazdušni vod sa kojim ćemo biti u mogućnosti da nakon 22h i 23h gasimo rasvetu i da joj smanjimo intezitet i da postignemo značajnu uštedu. Pratićemo uštede kako bi utvrdili za koliko vremena se isplati ovakve male sitne intervencije u ekonomskom smislu", rekao je Peter Blau.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

13
AlwaysUltra Odgovori
Eto se gradski oci opet bave bezveznim stvarima pored gomile drugih problemcina po gradu !

"Visok nivot" osvetljenosti grada ??? Ha ha. Zalosno. Kada se vratim iz Segeda ovde ja takav mrak naspram njih kao da svece gore !!
komedija Odgovori
Mislim da je ovo najveći problem u gradu,veći nismo nasli. Pa da bacimo sve te još uvek ispravne svetiljke kao što smo bacili i one ispred Gradske kuće
baba se ceslja Odgovori
A da igralista za decu i sportske terene preorete pa posadite kukuruz .
To ocekujem kao sledecu vest pa ako nisu osvetljeni tu ce se sklupljati olos pa cemo se mi cudit kako ujutro deca svasta nadju i kako su sprave polomljene

Selo Subotica
veteran Odgovori
posle 23 sata u mraku pocece vandalizam pijanih i ufiksanih pa vam to nije pametno gosn Blau.
Ivica Odgovori
Podrzavam.i lepo je to sve...ali nema nista pametnije na cega bi se te pare potrosile?npr na neka lecenja...bolesnih,nazalost,koliko hoces...
Zeko Peko Odgovori
A kako ne bi trosilo puno kad su stavljali na svakih 25m i to i na zemljane puteve, sad sve to zamenuti u led, opet o nasem trosku.
daki Odgovori
Sjedne strane je pametno gasiti svetla na igralistima posle 23 h,medjutim kako onda ocekivati da Komunalci obilaze ta igralista i sprecavaju vandalizam,sto se od njih i ocekuje,sa baterijskim lampama.
ffilozoff Odgovori
Ko je kreten koji smislja ovakve glupostii gradu SUBOTICU??? Pa Vi ste oko gradske kuce postavili glupost,koju ja NE bi ni u svojem dvoristu(kocke)!!! [*...*]..Ovo u SUBOTICO nikad nije bilo...SUBOTICO moje, ko te vode, dotakla si Dno,od kad je ukinut tramvaj-DNO-DNA...greske u pravopisu,,,izvinjavam se UKLAPAM se u drustvo u kojem zivim,,,...
ffilozoff Odgovori
P.S. ako nemozes protiv ,pridruzi im se....
zombie Odgovori
Šta reći a ne plakati? Sve bi to bilo lepo, da nema prećih posla... Recimo mogli bi ste asfaltiranje rešiti svugde gde je to potrebno, da se ne menjaju stabilizatori na autima toliko često kao da su mirišljave jelkice. Ali ako se već redi, neka se uradi i uštedi bar energija. I k'o boga vas molim, nemojte ovu odvratnu žutu svetlost staviti. Molim vas neku hladniju boju, neutralnu belu.
komedija Odgovori
Sam šlag našeg društva radi u direkciji. Stručnjaci svetske klase. Mogla bi možda neka ustanova u dvorištu da se otvori. E to nam se događa kad politika izrodi stručnjaka
Salamander Odgovori
Čekaj malo, zar nije rađena već rasveta sa štedljivim sijalicama koja bi nam donela značajne uštede energije ili je to samo bio san? Ko je sad opet nabavio nove LED sijalice što treba da se prodaju? Mi tako često menjamo tehnologiju i radimo preuranjene stvari kao da smo Švajcarska pa možemo da se razbacujemo parama...te novi sistem naplate gradskog prevoza, pa onda osvetljenje gradske kuće koju smo postavili za skupe pare pa onda samo sklonili bez objašnjenja, onda selimo spomenik iz jednog parka u drugi park u centru kao da će krov da nam prokišnjava ako to ne učinimo, pa onda semafori za koje je trebala čitava (skupa) studija da bi dobili trepćuće svetlo, pa onda naša lepa banja Palić gde smo platili jako lepe crteže budućnosti u crnoj rupi koja će da nam isisa svaku paru kao velelepno pozorište i da ne nabrajam više da ne bi dobio cenzuru...prioriteti u gradu su u najmanju ruku veoma čudni ili je to samo subjektivni osećaj?
veliki strucnjak Odgovori
Opet malo da se obrnu parice....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.