Komentara: 13
Pregleda: 9938

Subotica dobija LED rasvetu

23.02.2016. u 16:27h
Izvor: TV Subotica
Zamenom dotrajale rasvete 2008. godine izvršena je velika rekonstrukcija osvetljenja u gradu.  Osvetljenost u gradu je na visokom nivou i smanjena je pojava „tamnih mrlja“ na teritoriji grada Subotice. Međutim nove sijalice donele su i uvećanje potrošnje električne energije.
Subotica dobija LED rasvetu

Direkcija za izgradnju grada je, prepoznavši problem, izradila studiju energetske efikasnosti i počela sa realizacijom projekta zamene svetiljki  modernom i štedljivom LED rasvetom. Cilj studije je da se u roku od 3 godine umanji utrošak električne energije za 30 odsto i da se  većina starih svetiljki zameni novom LED rasvetom.

„Kada je rađena zamena, sijalica jačine 70W je bila idealno rasvetno telo koje je osvetljavalo 70% teritorije grada i okoline i predstavljalo je veliku uštedu. Međutim danas u eri LED rasvete, te granice jačine sijalice se pomeraju na dole, i sada u LED-u je ta snaga prepolovljena. Teško je sada govoriti da se zamene svih 25.000 svetiljki za LED, već se radi postepeno. Napravljena je studija energetske efikasnosti prema kojoj u prvom redu menjamo najveće potrošače, odnosno sijalice jačine 150W i njih zamenjujemo sa svetiljkama jačine 50W sa LED tehnologijom. Prošle godine smo iz pokrajinskog sekretarijata za privredu dobili bespovratna sredstva za zamenu rasvete na Kanjiškom putu što je ukupno 174 rasvetna tela jačine 150W koja ćemo zameniti novim LED svetiljkama. Nove instalacije su uglavnom sa LED-om i već su primenjene na početku Čantavirskog puta do Industrijske zone, a ubrzo ćemo početi i zamenu sijalica na Aleji Maršala Tita", izjavio je Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada: 

Pored zamene sijalica, kao osnovnog vida uštede, Direkcija za izgradnju grada izrađuje projekte ugradnje upravljačkih ormarića kao i projekte izgradnje vazdušnih vodova za rasvetu.

„Svi znamo da su dečija igrališta i sportski tereni tokom noći osvetljeni, za šta nema potrebe. Upravljački ormarići će biti tako podešeni da se nakon 22h i 23h automatski gase i tu ćemo dobiti značajnu uštedu. Trenutno radimo jedan pilot projekat za nadzemne vodove, koji su najviše zastupljeni u javnoj rasveti. Fleksibilnost kod nadzemnih vodova je nažalost veoma mala i sada ćemo pokušati da izvučemo novi vazdušni vod sa kojim ćemo biti u mogućnosti da nakon 22h i 23h gasimo rasvetu i da joj smanjimo intezitet i da postignemo značajnu uštedu. Pratićemo uštede kako bi utvrdili za koliko vremena se isplati ovakve male sitne intervencije u ekonomskom smislu", rekao je Peter Blau.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 9938

Povezana vest

Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

peter blau

led rasveta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.