Komentara: 33
Pregleda: 7742
Foto

SuBike - sistem iznajmljivanja bicikli

23.10.2012. u 17:21h
Juče je u naselju „Prozivka“, pored sportsko rekreativnog centra (bazena) otvorena četvrta stanica „SuBike“ sistema za iznajmljivanje bicikli i taj povod smo iskoristili da zatražimo više informacija od nadležnih osoba iz JKP „Parking“ Subotica i objedinimo ih na jednom mestu.
SuBike - sistem iznajmljivanja bicikli

Pored najnovije stanice ne Prozivki, ove stanice postoje i na parkingu Otvorenog Univerziteta, na ulazu u Dudovu šumu i na parkingu Male gostione na Paliću.

Prva stanica je otvorena 22. juna ove godine na Otvorenom Univerzitetu. Ovim „SuBike“ projektom Subotica je postala drugi grad u Srbiji, nakon Novog Sada, koji ima mogućnost iznajmljivanja bicikala. Kako je najavljeno od samog starta, prihod od iznajmljivanja bicikala biće usmeren u humanitarne svrhe, tačnije za potrebe donacije dečijih užina u školama.

U cilju informisanja građana Subotice, i svih informacija koje su nezvanično stizale sa raznih strana, pa i od strane naših posetilaca kroz komentare na vesti vezane za „SuBike“ sistem, odlučili smo da u direktnom kontaktu sa nadležnima u ovom Javnom komunalnom preduzeću izađemo sa najkonkretnijim podacima koje interesuju građane Subotice.

U nastavku slede zvanične informacije iz JKP „Parking“ Subotica.

Koliko je koštao projekat i ko ga je finansirao?

Celokupna investicija, koja podrazumeva kompletnu izgradnju 4 stanice (postavljanje krovne konstrukcije, sa svom pratećom opremom i automatima, kupovinu bicikala , postavljanje video nadzora itd.) iznosi 15 miliona dinara, a sredstva su obezbedili JKP "Parking", Grad Subotica i republički Fond za zaštitu životne sredine.

SVRHA PROJEKTA:

  • Prihod od iznajmljivanja gradskih bicikala biće usmeren u humanitarne svrhe, tačnije za potrebe donacije đačkih užina u školama
  • Biciklističke stanice sa krovom, vrlo atraktivno izgledaju i sigurno će postati jedan od imidža grada, i uticati na turističku ponudu grada
  • „SU BIKE“ projekat ekološki je potpuno prihvatljiv jer će imati značajnu ulogu u očuvanju životne sredine , a masovnija upotreba bicikala smanjiće saobraćajne gužve
  • Kroz ovaj projekat biće rekonstruisane i neke biciklističke staze u gradu
  • Subotica bi realizacijom ovog projekta bila drugi grad na Balkanu sa organizovanom mrežom iznajmljivanja bicikala kakvu imaju svi razvijeni evropski gradovi

Pored svih ovih nabrojanih prednosti u ovom preduzeću smatraju da je ovo dobra osnova budućim generacijama i da se omoguće bolji uslovi za ovakvu saobraćajnu mrežu u  gradu.

SuBike - sistem iznajmljivanja bicikli

U nekim evropskim gradovima alternativni prevoz biciklom ima veoma značajan udeo u svakodnevnom prevozu. Broj građana koji koriste bicikl u ovim gradovima kreće se od 20 do 35%. Kod nas je, na žalost, taj procenat daleko manji, ali je pokretanje ovakvog projekta svakako dobra osnova da nekim budućim generacijama omogućimo što bolje uslove za dobru saobraćajnu povezanost svih delova grada.

Iskustva prvootvorenog servisa u Novom Sadu potvrđuju pretpostavku menadžmenta JKP "Parking" da bi projekat u potpunosti zaživeo tek u drugoj sezoni.

Angažovanje ljudskih resursa

Ovaj servis zahteva angažovanje nekoliko radnika, pre svega koordinatora, radnika u kućicama koji rade u smenama na izdavanju korisničkih kartica, informatičara i mehaničara.

Zarada od iznajmljivanja ima humanitarni cilj

Prihod od iznajmljivanja bicikala odlazi u humaniratne svrhe i, kao podatak dostupan javnosti, biće objavljen na kraju godine kroz izveštaj poslovanja ovog JKP-a.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su mnogo puta do sada napominjali da sam projekat nije profitabilan (jer bi u protivnom i cene iznajmljivanja bile veće) i da će svoj pun efekat doživeti ne samo ispunjenjem cilja za ovu godinu (da se otvore 4 stanice), nego i stalnim unapređenjem koje podrazumeva proširenje odnosno postavljanje novih stanica na nekoliko lokacija u gradu. Planira se proširenje mreže eventualnim postavljanjem stanica na Teslinom naselju, u Aleksandrovu i oko Buvljaka.

SuBike - sistem iznajmljivanja bicikli

Broj korisnika i upotreba bicikli

Trenutno je registrovano (vlasnici sa čipovanom karticom) oko 180 korisnika, koji vrlo aktivno koriste gradske bicikle.  U svakodnevnoj upotrebi su 56 bicikla.

Jedan bicikl u kompletu, sa svom pratećom opremom, košta 20.000 dinara. Troškovi održavanja bicikala variraju, u zavisnosti od učestalosti servisiranja.

Do sada nije otuđen nijedan bicikl, ali u slučaju takve situacije bicikli su osigurani.

Sistem funkcionisanja

Automatske stanice su potpuno nezavisne. Na automatima, koji su veoma jednostavni za upotrebu, i imaju opciju izbora 4 jezika (srpski, mađarski, hrvatski, engleski), može da se dopunjuje kredit na kartici ubacivanjem novčanica i kovanica. Automat ne vraća kusur. Ima senzore za lažne novčanice, sistem za novčanice je identičan onom iz kazina.

Kartica ima čip na kojem se beleže sve informacije o datom korisniku, s toga nije potrebno vratiti bicikl na istu stanicu gde je i iznajmljen.

Gume imaju tečnost koja u slučaju pucanja može da održi gumu u voznom stanju neko vreme (dovoljno da se vrati u stanicu).

SuBike - sistem iznajmljivanja bicikli

Radno vreme i uslovi korišćenja

Radno vreme stanica za iznajmljivanje bicikla je svakim danom od 7,00 do 20,00 časova, a cena iznajmljivanja je 20 dinara za sat vremena, odnosno 100 dinara za dnevno korišćenje bicikla.

Registracija koja je obavezna kod korišćenja ovog servisa podrazumeva izradu trajne čip kartice koja će se ubuduće koristiti za zaduživanje ovog prevoznog sredstva. Jednokratni trošak za budućeg korisnika iznosi 500 dinara.

Ukoliko korisnik ima 20 din kredita, iznajmi bicikl i vrati ga posle recimo 3 sata (to bi bilo 60 din), njegov račun ide u minus (- 40 din u ovom slučaju). Taj iznos mora da se nadoknadi, a da bi se opet iznajmio mora da plati 60 din u ovom slučaju, tj. mora da bude minimum 20 dinara u plusu. 

Su Bike stanica na Prozivki

Su Bike stanica na Prozivki Su Bike stanica na Prozivki Su Bike stanica na Prozivki Su Bike stanica na Prozivki Su Bike stanica na Prozivki Su Bike stanica na Prozivki Su Bike stanica na Prozivki Su Bike stanica na Prozivki
Pogledaj ostale fotografije

Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema

Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema Gradonačelnik 100-ti korisnik "Su Bike" sistema
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 7742

Povezane vesti

Povezane teme

jkp parking subotica

iznajmljivanje bicikla

su bike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.