• Pregleda: 2279

Stvorena “kritična masa” za završetak restauracije sinagoge

Stvorena je “kritična masa” za konačan završetak restauracije subotičke sinagoge, a od same Subotice zavisi kako će ovo nasleđe koristiti u budućnosti, ocenila je inicijatorka svrstavanja ovog zdanja na listu sedam najugroženijih spomenika kulturne baštine Evrope. Njeno svrstavanje na ovu listu dolazi u momentu kada je rekonstrukcija sinagoge vidljiva, a gradonačelnik Subotice Jene Maglai očekuje da najveći deo radova može biti završen u narednih godinu i po dana.
Stvorena “kritična masa” za završetak restauracije sinagoge

Zgrada subotičke sinagoge uvrštena je na listu sedam najugroženijih spomenika evropske kulturne baštine “Europa nostre” na inicijativu njihove organizacije u Srbiji, a na predlog i institiranje subotičke arhitektinje i aktivistkinje za očuvanje arhitektonskog nasleđa Viktorije Aladžić. Ona smatra da, nakon svih inicijativa za njenu restauraciju koja nikada nije sprovedena do kraja, sada stvorena “kritična masa” za kompletiranje restauracije. Od “Europa nostre” očekuje stručnu pomoć za dalju restauraciju, a kada ona konačno bude završena, zajedno sa svrstavanjem u Evropsku mrežu gradova secesije, po Aladžićevoj oceni, Subotica ima veliku šansu da tu arhitektonsku prepoznatljivost iskoristi.

Svrstavanje sinagoge na listu najugroženijih dolazi u momentu kada je završena rekonstrukcija zapadne fasade, u toku je rekonstrukcija istočne, u budžetu je obezbeđen novac za sanaciju južne fasade, a Vlada Mađarske najavila pomoć u iznosu od 300.000 evra za obnovu unutrašnjosti ovog objekta. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai očekuje da bi ovi radovi mogli biti završeni za najviše godinu i po dana, spoljašnji sigurno, a za unutrašnje se nada da će takođe biti završeni u tom roku.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomenu na 4.000 subotičkih Jevreja koji su svoje živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

3
ffilozoff Odgovori
Gradjevina je lepa,znamenita,poznata,ali nije mi jasno kako Vam treba da nesto restauirare 30 god.??? PITANJE-kako ste dozvolili LJubisi Risticu da napravi predstavu u SINAGOGI i da se dozvoli u svojoj reziji da se glumac ISPISA u crkvi,a da se Rade Serbedzija olokava od VINA u istoj SINAGOGI??? To ni nacisti nisu radili???
MLADOST Odgovori
Mislim da sinagoga godinama služi za izvlačenje para, neka se da u javnost koliko je do sada uloženo para u obnovu, gospodin" ugledni" advokat Sabadoš bi mogao da iznese građanima Subotice kao se troše pare i šta koliko košta, ovo je bunar bez dna,
@ MLADOST Odgovori
To bi mogli radnici fabrike čipka da kažu koliko je ugledni advokat, uz pomoć gradskog sindikata nasankao radnike, da su svi završili na ulici.
Pare za sinagogu treba da se strogo kontrolišu, jer se sinagoga pod ovakvim rukovodstvom neće rekonstruisat još 20 godina.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.