Komentara: 3
Pregleda: 2568

Stvorena “kritična masa” za završetak restauracije sinagoge

06.05.2014. u 16:52h
Izvor: RTV Yueco
Stvorena je “kritična masa” za konačan završetak restauracije subotičke sinagoge, a od same Subotice zavisi kako će ovo nasleđe koristiti u budućnosti, ocenila je inicijatorka svrstavanja ovog zdanja na listu sedam najugroženijih spomenika kulturne baštine Evrope. Njeno svrstavanje na ovu listu dolazi u momentu kada je rekonstrukcija sinagoge vidljiva, a gradonačelnik Subotice Jene Maglai očekuje da najveći deo radova može biti završen u narednih godinu i po dana.
Stvorena “kritična masa” za završetak restauracije sinagoge

Zgrada subotičke sinagoge uvrštena je na listu sedam najugroženijih spomenika evropske kulturne baštine “Europa nostre” na inicijativu njihove organizacije u Srbiji, a na predlog i institiranje subotičke arhitektinje i aktivistkinje za očuvanje arhitektonskog nasleđa Viktorije Aladžić. Ona smatra da, nakon svih inicijativa za njenu restauraciju koja nikada nije sprovedena do kraja, sada stvorena “kritična masa” za kompletiranje restauracije. Od “Europa nostre” očekuje stručnu pomoć za dalju restauraciju, a kada ona konačno bude završena, zajedno sa svrstavanjem u Evropsku mrežu gradova secesije, po Aladžićevoj oceni, Subotica ima veliku šansu da tu arhitektonsku prepoznatljivost iskoristi.

Svrstavanje sinagoge na listu najugroženijih dolazi u momentu kada je završena rekonstrukcija zapadne fasade, u toku je rekonstrukcija istočne, u budžetu je obezbeđen novac za sanaciju južne fasade, a Vlada Mađarske najavila pomoć u iznosu od 300.000 evra za obnovu unutrašnjosti ovog objekta. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai očekuje da bi ovi radovi mogli biti završeni za najviše godinu i po dana, spoljašnji sigurno, a za unutrašnje se nada da će takođe biti završeni u tom roku.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomenu na 4.000 subotičkih Jevreja koji su svoje živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2568
Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.