• Pregleda: 3852

Studiranjem u Subotici do praktičnog znanja i kvalitetne inženjerske diplome

Naš sugrađanin, Aleksandar Pejić, inženjer je elektrotehnike i računarstva, master računarskih nauka i direktor mlade i uspešne ICT kompanije. Svoje studije je započeo na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici na smeru "Tehnička informatika".
Studiranjem u Subotici do praktičnog znanja i kvalitetne inženjerske diplome

Aleksandar je radio kao web programer, sistem administrator, inženjer telekomunikacionih mreža, embedded developer, mobile app developer, projekt menadžer i na kraju se upustio u preduzetničke vode, u vođenje sopstvene firme. Njegova ljubav prema računarima je počela kada je krenuo u osnovnu školu, krajem 80-tih godina.

- U to doba je bio jako popularan kućni računar Commodore 64, puno mojih vršnjaka ga je imalo. To je postao i moj prvi računar. Pored nezaobilazne igrica počeo sam da se interesujem i za  programiranje, pa su mi prvi programerski koraci bili u Commodoreovom BASIC programskom jeziku. Kasnije sam prešao na PC računar, gde su mi se pružile mnoge mogućnosti za upoznavanje novih tehnologija i dalje razvijanje računarskih i programerskih veština. - priseća se Aleksandar.

Studiranje na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici veoma je uticalo na njegovu karijeru.

- Smatram da mi je studiranje bilo neophodno kako bih stekao šire formalno znanje o informatici i računarima. Već sam znao da želim da moja buduća karijera bude tesno vezana za računare. Nakon srednje elektrotehničke škole, na VTŠ-u sam stekao osnovu i praktična znanja koja su mi omogućila zapošljavanje u struci i dalje profesionalno usavršavanje. - poručuje nam Aleksandar.

Zaposleni u njegovoj kompaniji čine inženjeri koji su svoje diplome stekli na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. Svojim znanjem i radom se veoma dobro snalaze sa izazovima inženjerskog posla.

- Većinu zaposlenih inženjera čine bivši studenti VTŠ-a. Mislim da to samo po sebi dosta govori o znanju i veštinama koje studenti po završetku studija poseduju. U pitanju su mladi ljudi, inženjeri, koje iz Škole izlaze sa visokim nivoom teoretskih i praktičnih znanja o modernim tehnologijama, čime su na najbolji način pripremljeni za radne izazove u našoj, ali i drugim kompanijama. - ističe Aleksandar.

Saradnja inženjerskih kompanija sa visokoobrazovnim ustanovama od veoma velikog značaja za obe strane kojima je zajednički cilj obrazovanje visokokvalifikovanih inženjera, smatra Aleksandar.

- Od samog nastanka kompanije negujemo i razvijamo saradnju sa VTŠ Subotica. Verujem da je najznačajniji vid saradnje stručna praksa, u okviru koje studenti imaju priliku da provedu određen period u našoj firmi, i uz pomoć mentora, iskusnih inženjera i programera, rade na razvoju konkretnih veština, pre svega web programiranja, programiranja mobilnih aplikacija i programiranja mikrokontrolera. Osim stručne prakse, moram da spomenem da smo u saradnji sa VTŠ-om prva kompanija koja je pokrenula program stipendiranja studenata, u okviru kojeg talentovane studente novčano stipendiramo tokom njihovih studija, ali i intenzivno radimo sa njima na daljem sticanju praktičnih znanja i veština. Ova dva vida saradnje omogućuju da po završetku studija “novopečeni” inženjeri veoma lako i brzo dođu do svog prvog posla. Pored toga, ove godine smo uredili jedan prostor u zgradi Škole, gde studenti imaju priliku da u prijatnom ambijentu provedu odmor ili vreme do sledećeg predavanja. - kaže Aleksandar

Često se u javnosti mogu čuti mišljenja da je inženjerska diploma bitna za dobijanje posla u ICT sektoru, sa time se slaže i naš sagovornik.

- Po mom skromnom mišljenju inženjerska diploma je veoma važna. Ne zbog titule inženjera koju nosi sa sobom, već zbog znanja koje studenti tokom studiranja stiču. Ceo ICT sektor je zasnovan na nauci i znanju, programiranje zahteva logičko razmišljanje, poznavanje algoritama i matematike. Pored sticanja ovih znanja, studenti uče i kako da se pripreme za izazove koje ICT sektor nosi sa sobom, a to je praćenje razvoja tehnologija, stalno usavršavanje i proširivanje znanja.” - smatra Aleksandar Pejić

Subotica postaje grad u kojem se u velikoj meri razvija ICT industrija. Kompanije su prepoznale mogućnost zapošljavanja kvalitetne radne snage.

- Smatram da su subotičke ICT kompanije veoma uspešne, i da postižu zapažene rezultate. Tome u prilog govori i da je u poslednje vreme sve veći broj domaćih i stranih ICT kompanija koje osnivaju svoja predstavništva u Subotici. Pored kompanija, postoji i velika zajednica freelancera, koji angažmane pronalaze samostalno i prvenstveno rade za inostranstvo. - kaže Pejić i dodaje da zahvaljujući VTŠ-u obrazuje se veliki broj inženjera, što stvara povoljne uslove za dalji razvoj ICT sektora - Siguran sam da se sve kompanije u ICT segmentu, pa tako i subotičke, trude da prate svetske trendove i da u svakodnevnom radu primenjuju nove tehnologije i nova rešenja. Potrebe za ICT stručnjacima i kompanijama su u svetskim razmerama na zavidno visokom nivou, što znači da za subotičke ICT firme ima pregršt posla.

Za kraj, naš sugrađanin, dete VTŠ-a, preporučio je svim mladima koji žele da postanu inženjeri da upišu Visoku tehničku školu strukovnih studija u Subotici, koja će ih na najbolji način pripremiti za prvo zaposlenje u ovoj struci.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

6
Smudj Odgovori
Aleks je cool momak. Takodje i njegov brat. A VTS, to je lepa uspomena. Vratio bih se da je to moguce. :)
C Odgovori
Na srpskom je IKT ne ICT.
MESC Odgovori
Ovaj lik je znao MNOGO i pre nego sto je upisao VTS, a ima i master, znam ga licno, tako da je diskutabilno koliko je VTS zasluzan za njegov uspeh. Nije da hejtujem VTS, tamo sam i ja studirao...
inzenjer@inf.com Odgovori
@MESC, ja sam završio VTŠ i radio sam u firmi gospodina Aleksandra i stvarno mogu reći da su momci većina sa VTŠ-a i da imaju jako dobro znanje i volju za radom, tako da konstatacija da je Aleks znao mnogo pre studija i da je pitanje šta je na VTŠ naučio nije na mestu, jer i sam rekao da je prezadovoljan sa VTŠ inženjerima. Inače sve je stvar individu. Podrška mojim bivšim radnim kolegama i bivšem šefu kao i mojoj školi.
MESC
1) Molim te da procitas ponovo od reci do reci moj komentar pa probaj da nadjes gde sam napisao "pitanje šta je na VTŠ naučio". Uspeh != Znanje i obrnuto.
2) Ako koristis rec gospodin, nije pristojno da koristis ime vec prezime.
Alen Odgovori
Studirao sam VTS po starom programu. Jedva 5% bivsih studenata radi u struci. Mozda jos 15% imaju dodirnih tacaka sa strukom ali daleko od toga da koriste mozak, npr nadgledaju proces proizvodnje i tu nije toliko stvar struke vec diplome. Mozda 30% ne rade u struci ali imaju vecu platu jer imaju zavrsenu visu skolu, a ostalih 50% bolje i da nisu zavrsili. Uglavnom tu se dobijala diploma, a znanja vrlo malo. Ko je hteo da stekne neko znanje morao je sam da se potrudi.
Tako je bilo za vreme Djule Mestera ali poslednjih desetak godina sam primetio da je VTS promenio program i nacin rada. Ko hoce znanje ima priliku da ga dobije na VTS-u i vrlo lako nadje posao na preporuke profesora. Druga grupa koja je dosla da dobije diplomu... diploma je samo papir i ako je ne prati znanje onda i ne vredi... jedino ako se zaposli u nekoj drzavnoj firmi preko veze.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.