Komentara: 4
Pregleda: 7497

Studentski smeštaj u Subotici

04.09.2013. u 17:22h
Izvor: RTV Yueco
Školska godina uskoro počinje i budućim akademcima. Studentima, koji nisu iz Subotice, iz tog razloga, ovih dana glavna briga je gde će stanovati Oni, koji su tokom studija ostvarili dobar uspeh, kao soluciju uvek imaju studentski dom. Do 15. septembra, za mesto u domu konkurišu brucoši, dok stariji studenti dokumentaciju mogu dostaviti posle tog datuma. Oni koji nemaju uslov za dom ili imaju veće zahteve, najčešće se odlučuju da iznajme garsonjeru i to u blizini fakulteta, kažu u agenciji za nekretnine.
Studentski smeštaj u Subotici

Student Građevinskog fakulteta, Nikola Tufegdžić, rodom iz Valjeva, već godinu dana stanuje u Studentskom domu „Ivo Lola Ribar“, kod Dudove šume. Nikola kaže da je zadovoljan uslovima u domu i da će se i ove godine boriti za mesto.

Ministarstvo prosvete je još u maju objavilo konkurs za smeštaj u sve domove na teritoriji Srbije. Studenti prve godine, svoja dokumenta za konkurs mogu dostaviti do 15. septembra, dok stariji studenti za smeštaj u domu, mogu da konkurišu nakon tog datuma. Od 1. oktobra počinje da važi novi cenovnik smeštaja, te će umesto 1100 dinara, za mesečni smeštaj u domu, studenti morati da izdvoje 1430 dinara. Ukoliko se odluče, da uplate mesečnu ishranu, na taj iznos moraju dodati još 5130 dinara.

Ukupni kapacitet, dva subotička studentska doma je 800 mesta, što omogućava da svi studenti, koji konkurišu, se i smeste u dom. Iako je stanovanje u domu jeftinije i ima svoje čari, neki studenti se zbog većeg komfora odlučuju za iznajmljivanje stana. Današnji standard doveo je do toga da budući akademci izbegavaju iznajmljivanje soba i život u nekoj porodici, pa su sada najtraženije garsonjere.

U Agenciji za nekretnine kažu da je malo onih studenata, koji se udružuju i odlučuju da iznajme veći stan. Glavni razlog su veliki režijski troškovi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7497
Povezane teme

studenti subotica

studentski dom

smeštaj subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.