• Pregleda: 4071

Stogodišnjica potonuća "Titanika"

U noći između 14 i 15 aprila 1912. godine potonuo je najveći putnički brod nas svetu- „Titanik“. Tom prilikom poginulo je 1514 osoba, a u spašavanju brodolomnika pomagao je naš sugrađanin Artur Munk. Ovaj lekar i književnik je boravio na brodu „Karpatia“ koji se prvi odazvao pozivima u pomoć upućenim sa „Titanika“.
Stogodišnjica potonuća "Titanika"

Doktor Artur Munk je rođen 25. Maja 1886. Godine u Subotici, na današnjem Trgu žrtava fašizma. Gimnaziju je učio sa poznatim mađarskim piscem Dežeom Kostolanjijem i Gezom Čatom, sa kojima je načinio i prve literarne korake. Osim lekarskog posla na brodu „Karpatia“, bio je zarobljenik u Rusiji za vreme Oktobarske revolucije. Iz Rusije se vratio u Suboticu, sa ženom Ruskinjom i sinom. Njegov literarni opus je nevelik, a delove Munkovog autobiografskog romana „Hvala dok se ne odužim“, s mađarskog jezika je prevela bibliotekarka u penziji Žužana Kunkin, dok se Munkovim književnim delom bavio i pesnik Milovan Miković. Do sada na srpskom jeziku nije objavljena ni jedna njegova knjiga. 
Na Trgu Slobode podignuta je bista dr Arturu Munku, 27. Maja 1996. Godine, rad vajarke Eržebet Veil. Iako svakodnevno prolaze pored njegove biste, sugrađani sa kojima smo razgovarali ne znaju ko je bio ovaj čovek.

U Gradskoj biblioteci u Subotici otvorena je izložba posvećena Arturu Munku . Autor izložbe je Branislava Žujović. Na izložbi koja je otvorena do 21. Aprila u Kataloškoj sobi Gradske biblioteke, posetioci u toku radnog vremena Biblioteke od 7,30 do 19 časova i 30 minuta mogu pogledati citate iz dela Artura Munka, zatim njegove knjige, fotografije Titanika iz tog vremena, fotografije olupine koja se nalazi na dnu Atlantika kao i bistu ovog lekara i književnika.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
ned Odgovori
Verujem da je malo ko od sugradjana znao da je taj lekar spašavao putnike "Titanika".Ako su u arhivu grada to znali mogli su kao neki kuriozitet objaviti još davne 1070 godine kada smo u bioskopu grada gledali crno-belu verziju filma "Titanik"
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.