Komentara: 3
Pregleda: 3357
Foto

Sto godina Ćopićeve vedrine

22.10.2015. u 16:02h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je održano književno veče „Sto godina Ćopićeve vedrine“, na kome je govorio akademik Svetozar Koljević. Besedom o velikom književniku u našem gradu počeli su „Dani Srpske u Srbiji“
Sto godina Ćopićeve vedrine

- Ćopića svi pamte kao retku odraslu osobu sa dečjim smislom za šalu, a Desanka Maksimović je govorila da je njegov humor nezamenljiv i da nema tog skeptika koga on ne bi razgalio – rekao je akademik Koljević. - Smeh je bio posljednja linija odbrane pred naličjima života, što se vidi već u njegovim ranim radovima. Na primer u pripoveci „Muka krvava“, mučna priča na kraju dobija komični obrt.

Sto godina Ćopićeve vedrine

Slušaoci su se podsetili i čuvenih Ćopićevih dela „Bašta sljezove boje“, „Gorki med“, „Magareće godine“...

Veče posvećeno velikom piscu, najvećem kritičaru, hroničaru i možda najvećem sinu Bosanske krajine, bilo je uvertira za obeležavanje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

- Dani Srpske su prilika da se ojača saradnja naroda sa obe strane Drine, da se jačaju njihove veze sa zavičajem ali i da poštuju i vole sredinu u kojoj žive – poručio je Mlađan Cicović, direktor Povereništva Republike Srpske u Srbiji. - „Dani Srpske“ su organizovani zahvaljujući Savezu srpskih udruženja Severnobačkog okruga i verujem da ćemo i ubuduće biti prisutni u kulturnom životu grada.

Sto godina Ćopićeve vedrine

„Dani Srpske“ u našem gradu nastavljeni su promocijom turističke ponude Republike Srpske kao što su Banjaluka, Trebinje, Jahorina, Laktaši, Bijeljina, Bileća, Višegrad, Zvornik, Prijedor, a neće izostati ni gastronomski specijaliteti severozapadnog i južnog dela zemlje. Program će biti obogaćen i nastupima KUD „Alat Svislajn“ iz Trebinja i ženske pevačke grupa „Vasilise“ iz Bileće.

U na sceni Dečjeg pozorišta večeras će biti muzičko-scenski program „Džez poezija kabare“ trupe iz Banjaluke, dok će u petak gledaoci moći da uživaju u predstavi „Poslednja pesma“, o našem velikom pesniku Jovanu Dučiću, koga tumači Nebojša Kundačina.

Izvor: Subotica.com
Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine" Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine" Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine" Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine" Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine" Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine" Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine" Književna tribina "100 godina Ćopićeve vedrine"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3357
Povezane teme

književno veče

srpski kulturni centar sveti sava

književna tribina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.