Komentara: 1
Pregleda: 3135

Stil života kao prevencija komplikacija dijabetesa

21.11.2013. u 16:35h
Izvor: RTV Yueco
Svaki dan se otkrije četvoro ili petoro novoobolelih od dijabetesa, rečeno je sinoć povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti u Velikoj većnici Gradske kuće. Na svečanosti koja je tim povodom održana, članovi Udruženje imali su priliku da prekontrolišu nivo šećera u krvi, ali i da čuju zanimljiva predavanja na temu pravilne ishrane kod dijabetesa i preventivnih aktivnosti, koje će im pomoći da izbegnu komplikacije. Kao jedan od ciljeva Udruženja za narednu godinu, predviđeno je otvaranje specijalizovane prodavnice za obolele od šećerne bolesti.
Stil života kao prevencija komplikacija dijabetesa

Predsednica Udruženja obolelih od šećerne bolesti, Tereza Dević već 42 godine živi sa dijabetesom. Tereza kaže je potpuno upoznata sa režimom ishrane i kontrolom bolesti, te joj to pomaže da zaustavi progresiju komplikacija, koje je stekla u ranoj mladosti jer nažalost nije imala aparat za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Dijabetes je hronična metabolička bolest koju karakteriše povećana koncentracija šećera u krvi, usled poremećaja u lučenju insulina i njegovom dejstvu. Tokom trajanja bolesti, hronično povećana koncentracija glukoze u krvi dovodi do poremećaja funkcije različitih organa, tako da šećerna bolest predstavlja vodeći uzrok slepila u svetu, srčanog i moždanog udara, amputacija i popuštanja funkcije bubrega.

Šećerna bolest često počinje neopaženo i bez simptoma i vrlo često se otkriva u fazi kada je već došlo do nekih komplikacija zato posebnu pažnju treba usmeriti na faktore rizika, kažu lekari.

Ukoliko se bolest otkrije na vreme, nivo šećera može da se normalizuje i da se bolest drži pod kontrolom. To podrazumeva redovno uzimanje propisane terapije i promenu stila života, koji podrazumeva posebnu dijetu. Na temu grešaka koje se često prave u ishrani dijabetičara, predavanje je održala dr Karolina Berenji, specijalista higijene. Kako bi dijabetičari mogli da obezbede sve što je neophodno u kontroli bolesti, plan je da sledeće godine i u našem gradu bude otvorena specijalizovana prodavnica za dijabetičare. Takav projekat pokazao se veoma uspešnim u nekoliko gradova u Vojvodini.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3135
Povezane teme

dijabetes

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.