Komentara: 4
Pregleda: 2628

Stiglo 650 doza "AstraZeneka" vakcine, imunizacija u toku

23.02.2021. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Oko 650 doza prve komponente vakcine "AstraZeneka" stiglo je u Suboticu, kojom će se od danas na punktu u Novoj opštini vakcinisati građani koji su iskazali interesovanje za ovo cepivo putem portala "eUprave".
Stiglo 650 doza "AstraZeneka" vakcine, imunizacija u toku

"AstraZeneka" je četvrta po redu vakcina koja je stigla u Suboticu, a u pitanju je cepivo istoimenog proizvođača i Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji. Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, ova vakcina je slična ruskoj po tome što je dvokomponentna, odnosno imunizacija se odvija tako što se prime dve različite vakcine u razmaku od 21 dan, kao i po tome što je vektorska, jer koristi žive viruse koji kod čoveka ne mogu da izazovu nikakvo oboljenje.

- Razlika je u tome što su Englezi iskoristili adenovirus šimpanze, koji u prirodi izaziva oboljenje kod šimpanze, dok je za čoveka potpuno bezazlen. U ovaj virus je ubačen gen koji je odgovoran za nastanak s-proteina, koji je glavna karakteristika virusa kovid-19, te kada primimo vakcinu, naš organizam se bori protiv virusa, a ujedno i protiv s-proteina, i na taj način stvara antitela - objašnjava dr Bohucki.

Imunizacija ovom vakcinom počeće danas u 15 časova na punktu u Novoj opštini za one građane koji su iskazali interesovanje za ovo cepivo putem portala "eUprave".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2628

Povezane vesti

Povezane teme

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.