Komentara: 7
Pregleda: 6646

Stigla ruska vakcina, zdravstveni radnici iz okruga se vakcinišu u Subotici

04.02.2021. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
Oko 250 doza prve komponente ruske vakcine "Sputnjik V" stiglo je u Suboticu, kojom će se danas i sutra u Novoj opštini vakcinisati zdravstveni radnici iz Severnobačkog okruga koji su iskazali interesovanje za ovo cepivo. U ovom periodu neće biti imunizacije građana protiv virusa kovid-19.
Stigla ruska vakcina, zdravstveni radnici iz okruga se vakcinišu u Subotici

Zdravstveni radnici Opšte bolnice Subotica, Zavoda za javno zdravlje Subotica, te Domova zdravlja iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša, koji su iskazali interesovanje da se protiv virusa kovid-19 imunizuju vakcinom "Sputnjik V", primiće danas i sutra prvu dozu ovog cepiva. Kako objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki, u naš grad je stiglo oko 250 doza prve komponente vakcine ruskog proizvođača, a imunizacija će se odvijati na punktu u Novoj opštini.

- "Sputnjik V" je dvokomponentna vakcina koja koristi virusne vektore. Komponenta jedan je adenovirus 26, a nakon tri nedelje se prima komponenta dva, a to je adenovirus 5. U pitanju su oslabljeni, bezazleni virusi kojima je ubačen gen virusa kovid-19 koji stvara S-protein i naš organizam protiv njega stvara antitela. Dakle, to je živa vakcina koja stvara humani i celularni, odnosno ćelijski imunitet - objašnjava dr Bohucki. - Kontraindikacije za ovu vakcinu su osobe starije od 60 godina, trudnice i osobe koje imaju tešku alergijsku reakciju na prethodno primljenu dozu vakcine.

Stigla ruska vakcina, zdravstveni radnici iz okruga se vakcinišu u SuboticiZbog toga što je čuvanje vakcine ruskog proizvođača izuzetno kompleksno, odlučeno je da se imunizacija svih zdravstvenih radnika iz okruga organizuje u Subotici, zbog čega je istovremeno prekinuta vakcinacija građana, koji će nove termine i pozive na imunizaciju kineskom vakcinom "Sinofarm" dobiti od ponedeljka.

- U pitanju je dosta pipav posao i bilo je potrebno organizovati transport i zamrzivač, jer se prva komponenta ruske vakcine čuva na temperaturi od -18 stepeni, a kada se odmrzne, mora da se iskoristi u roku od dva sata. Zbog toga u Novu opštinu dolaze zdravstveni radnici iz celog okruga i napravljen je raspored dolaska, tako da ih nema više, ni manje, nego tačan broj - ističe epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

U Subotici se do danas imunizacija protiv virusa kovid-19 odvijala sa dva cepiva, vakcinom "Fajzer-Biontek" nemačko-američkog proizvođača kojom su vakcinisani zdravstveni radnici i štićenici gerontoloških centara i domova za stara lica, kao i vakcinom "Sinofarm" kineskog proizvođača kojom su vakcinisani građani.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 6646

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.