Komentara: 0
Pregleda: 2679

Šteta od suše u Subotici 53 miliona evra

06.08.2012. u 14:45h
Izvor: Glas javnosti
Gradsko veće je usvojilo je Izveštaj Komisije za procenu štete od suše na poljoprivrednim usevima za ovu godinu na teritoriji grada Subotice. Šteta je procenjena na šest milijardi i 300 miliona dinara, a najviše je stradao kukuruz i jabuka. Izveštaj je dostavljen gradonačelniku, a biće prosleđen i Vladi Republike Srbije i Pokrajinskom sekreterijatu za šumarstvo i poljoprivredu. Predloženo je da se za sanaciju izdvoji deo novca iz budžeta za elementarne nepogode.
Šteta od suše u Subotici 53 miliona evra

Procenjena šteta od suše iznosi oko 53 miliona evra i pogođene su poljoprivredne kulture na površini od 80.000 hektara. Najveći udar je pretpeo kukuruz, gde se šteta procenjuje na oko dve milijarde dinara i jabuke, koje na ovim prostorima čine 65 odsto voćnih vrsta. Šteta ne može da se nadoknadi, ali se mogu iznaći mogućnosti finansiranja poljoprivrednih proizvođača, kako bi se ublažile posledice.

Situacija u poljoprivredi je još gora, jer je izveštaj sačinjen pred dve nedelje, rečeno je na trećoj sednici Gradskog veća. Predloženo je da se Izveštaj o pretrpljenoj šteti na poljoprivrednim kulturama od suše dostavi Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine, Fondu za razvoj poljoprivrede Vojvodine i Garancijskom fomdu sa zahtevom za reprogamiranje kreditnih obaveza za poljoprivredne proizvođače korisnike kredita u navedenim fondovima. Predloženo i da se poslovnim bankama uputi isti zahtev, kako bi odobrili reprogramiranje postojećih kredita.

U Izveštaju je dat predlog koji će biti upućen Ministarsvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da odobri korišćenje dela novca od zakupa državnog zemljišta, koja su prihod grada, kao pozajmicu preko Fonda za razvoj poljoprivrede u cilju zasnivanja novog cikljusa ratarske i voćarske proizvodnje. Takođe, predloženo je JP “Vode Vojvodine” da se prolongira obaveza poljoprivrednih gazdinstava po osnovu vodnog doprinosa na poljoprivrednom zemljištu.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2679
Povezane teme

suša

šimon ostrogonac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.